Lidhje

Gjykata e apelit nuk mban në fuqi urdhërin ekzekutiv të Presidentit


A woman crosses the street outside of the 9th U.S. Circuit Court of Appeals in San Francisco, Feb. 8, 2017. A federal appeals court will decide by end of day Thursday whether to reinstate President Donald Trump's controversial travel ban.

Një gjykatë apeli në Shtetet e Bashkuara nuk pranoi ta risjellë në fuqi urdhërin ekzekutiv të Presidentit Trump për ndalimin e udhëtarëve nga shtatë vende me shumicë myslimane. Gjykata tha se qeveria nuk arriti të provojë se argumentet që ajo solli në apel ishin të justifikuara.

Një panel prej tre gjyqtarësh të Gjykatës së Apelit në San Francisco vendosi njëzëri ta lërë në fuqi vendimin e gjykatës së shkallës së parë, që pezullonte përkohësisht urdhrin e presidentit Trump për të mos lejuar hyrjen në Shtetet e Bashkuara të qytetarëve nga 7 vende me shumicë myslimane.

Pak pasi gjykata e bëri të njohur vendimin, Presidenti Trump shkroi në twitter: “Do të shihemi në gjyq; siguria e vendit tonë është në rrezik.” Më pas ai u tha gazetarëve në Shtëpinë e Bardhë se gjykata mori një “vendim politik”, duke rrezikuar sigurinë kombëtare.

“Ndodhemi në një situatë kur siguria e vendit tonë është në rrezik, kemi të bëjmë me një situatë tepër serioze, prandaj presim të takohemi në gjykatë. Ne do ta fitojmë këtë çështje,”- tha Presidenti.

Në një konferencë shtypi në Siatëll, Bob Ferguson, Prokurori i Përgjithshëm i shtetit të Uashingtonit, që ngriti argumente kundër rikthimit në fuqi të urdhërit ekzekutiv, e cilësoi vendimin e gjykatës së apelit një fitore për Kushtetutën amerikane:

“Ne jemi një vend që funksionon me ligje dhe…këto ligje janë për të gjithë amerikanët, përfshirë Presidentin e Shteteve të Bashkuara.”

Avokati i Shtëpisë së Bardhë August Flentje argumentoi para gjykatës së apelit se urdhri ekzekutiv ishte brenda kompetencave që Kongresi dhe Kushtetuta i kanë dhënë presidentit.

Por Zëvendësprokurori i Përgjithshëm i shtetit të Uashingtonit Noah Purcell, tha se rikthimi në fuqi i urdhërit ekzekutiv pa një shqyrtim të plotë juridik do ta çonte vendin në kaos.

Çështja mund të përfundojë në Gjykatën e Lartë.

XS
SM
MD
LG