Lidhje

Reforma e imigracionit në SHBA


Dhoma e Përfaqësuesve hodhi poshtë përpjekjen e President Barack Obamës dhe të Senatit për reformën gjithpërfshirëse të imigracionit që do t’u jepte status ligjor dhe do t’u hapte rrugën drejt shtetësisë rreth 11 milionë njerëzve që jetojnë ilegalisht në Shtetet e Bashkuara. Udhëheqësit republikanë mbështesin një praktikë shkallë-shkallë që përqendrohet së pari në sigurimin e kufijve dhe zbatimin e ligjeve të imigracionit. Imigrantët hispanikë në moshë të re thonë se republikanët do të humbasin votat e latinove nëse nuk miratojnë reforma të ndjeshme. Një rrjet të rinjsh pa dokumente, i quajtur “Ëndërrimtarët” po luan një rol kyç në mbështetje të reformës së imigracionit në Shtetet e Bashkuara. Vitin e kaluar, President Obama lëshoi një derektivë për t’u dhënë shumë prej tyre një starus gjysmë ligjor imigracioni. Tani ata po flasin hapur për pasojet humane të deportimit, duke i dhënë lëvizjes për reforën një dimension human.

Ndërkohë që ligjvënësit amerikanë po shqyrtojnë reformën e imigracionit, braziljania Renata Teodora dëshiron që ata të mendojnë për të.

“Është me rëndësi që të paktën të tregosh historinë tënde që njerëzit të mësojnë se nuk je kriminel. Nuk je dikush që vjedh nga taksat e tyre, vendin e tyre në shkollë, je si gjithë amerikanët e tjerë”.

Teodora është mes Ëndërrimtarëve, një epitet që përdoret nga mbrojtësit e të rinjve imigrantë pa dokumente që tani mund të jetojnë, të punojnë dhe të shkojnë në shkollë në Amerikë, në saje të direktivës presidenciale të lëshuar vitin e kaluar nga Presidenti Obama.

Për të demonstruar se sistemi i tanishëm i imigracionit nuk është human, ajo shkoi kohët e fundit në Arizona me grupin pro legalizimit United We Dream, Të Bashkuar ne Ëndërrojmë, për të vizituar nënën e saj përherë të parë në gjashtë vjet. Familja e saj u deportua. Ata e lanë Renatën në Shtetet e Bashkuara për një jetë më të mirë. Megjithëse ribashkimi ishte planifikuar për të dhënë një mesazh, Teofora thotë se biseda nëpërmjet gardhit kufitar ishte emocionale.

“Nuk e kisha menduar se një ditë do të shkoja për të takuar nënën dhe të mos kisha mundësi ta përqafoja atë për shkak të këtij gardhi portokalli që më ndante me personin më të bukur”.

Në këtë video Ëndërrimtarët i kundërvihen Senatorit të Floridës, Marco Rubio, para se Senati të miratonte një projektligj për reformën e imigracionit që tani po shqyrtohet nga Dhoma e Përfaqësuesve.

Julieta Garibay po e United We Dream thotë se Ëndërrimtarët në 26 shtete e kanë dhënë forcë lëvizjes.

“Medoj se shumë njerëz kanë filluar të shikojnë se edhe kur je pa dokumete mund të kesh forcë dhe të ushtrosh presion ndaj anëtarëve të Kongresit dhe Presidentit”

Ata që janë kundër hapjes së rrugës drejt shtetësisë për imigrantët pa dokumente e quajnë atë amnisti dhe thonë se ajo reformë do të nxisë imigracionin e paligjshëm. Jack Martin punon në Federatën për Reformën e Imigracionit në Amerikë

“Në se amniston këta të rinj, u hap rrugën atyre drejt shtetësisë amerikane dhe në këtë mënyrë ata mund të sponsorizojnë prindërit e tyre që i sollën ata ilegalisht në Shtetet e Bashkuara. Kjo është një lloj amnistie me pasoja për të ardhmen”.

Por ai pranon se Ëndërrimtarët kanë patur sukses në nxitjen e mbështetjes së publikut për çështjen e tyre.
XS
SM
MD
LG