Lidhje

Përparimet teknologjike në 2015


Novacionet teknologjike gjatë vitit 2015 përfshijnë avancimet robotike, automatizimet, rritjen e përdorimit të pajisjeve elektronike portative dhe përdorimin më të gjerë të burimeve të qëndrueshme të energjisë.

Përparimet këtë vit në programet kompjuterike, pajisjet mekanike, sensorët dhe inteligjencën artificiale e sollën botën një hap më pranë të ardhmes robotike.

Makinat elektrike ishin mjaft popullore. Kompanitë më të mëdha reklamuan modele të reja ndërsa të tjera shkuan drejt makinave me hidrogjen.

“Ne duam të krijojmë një shoqëri që prodhon, përdor dhe lidhet me energjinë e hidrogjenit”, thotë Tahakiro Hachigo, drejtor ekzekutiv i kompanisë Honda.

Makinat pa shofer gjithashtu ishin më pranë përdorimit të përditshëm. Edhe një kamion pa shofer i prodhuar nga Mercedesi, demonstroi aftësitë e tij për të naviguar me siguri në autostrada.

“Mund t’i heq duart nga timoni dhe siç mund ta shihni makina ecën në vijë të drejtë”, thotë Wolfgang Bernhard me kompaninë Daimler.

Teknologjia e shtypjes 3D është bërë një mënyrë më e lirë prodhimi për pothuajse çdo gjë – që nga brumi e deri tek makinat.

“Shasitë e prodhuara me printerat 3D janë vetëm 46 kilogramë dhe kanë të njëjtën forcë dhe siguri si ato të prodhuara me çelik”, thotë Brad Balzer, shef i kompanisë Microfactories.

Studiues të tjerë thonë se shtëpitë e printuara me 3D mund të fillojnë së shpejti të zgjidhin mungesat globale të strehimit.

“Ne përdorim mbetjet e ndërtimeve, minierave dhe mbetjet urbane si lëndë të parë. Ne i ndajmë ato në kategori dhe i transformojmë në një ngjyrë të veçantë printimi”, thotë Ma Yihe, me kompaninë Winsun.

Robotët ishin më pranë nesh gjithashtu, që nga recepsionistët e deri tek eksoskeletët që ndihmojnë njerëzit e paralizuar të ecin përsëri.

“Kemi mësuar nga procesi ynë kërkimor se pacientët që kanë dëmtime nën kraharor mund të përdorin robotin për të qëndruar në këmbë, ecur dhe për t’u ulur”, thotë Wu Cheng-Hua, shpikës.

Proteza që kontrollohen nga truri vazhdojnë të premtojnë ndihmë të madhe për të gjymtuarit.

“Vendosim sensorë në muskuj dhe muskujt marrin sinjalet të cilat përçohen tek protezat dhe më pas reagojnë siç kërkohet nga truri”, thotë Thorvaldur Ingvarsson.

2015 ishte gjithashtu viti i dronëve. Ata kanë filluar të eksplorojnë në hidrologjinë detare dhe biologji, duke luftuar kontrabandistët në Afrikë, duke ndihmuar fermerët dhe duke analizuar drithërat dhe inspektuar për dëmtime të mundshme.

Ndërkohë, zhvilluesit e programeve kompjuterike po përdorin gjithnjë e më shumë në praktikë telefonat inteligjentë.

“Në vend që të marrësh gjak dhe ta çosh në laborator, mund ta gjesh rezultatin brenda 15 minutave përmes pajisje e cila merrë një sasi shumë më të vogël gjaku me një pickim dhe e analizon atë me një saktësi të ngjashme me atë të laboratorit” thotë Sam Sia me universitetin Kolumbia.

Realiteti virtual përparoi gjithashtu në industrinë e lojrave më shumë nga kufjet e sofistikuara që të transportojnë në botë të ndryshme.

"Realiteti virtual është padyshim teknologjia më emocionuese në industri tani për tani dhe padyshim do të jetë fokusi në të ardhmen", thotë Jon Hicks, ekspert i lojrave elektronike.

Gjithashtu në 2015 Mikrosofti paraqiti versionin më të ri të sistemit operativ, Windows 10, duke e ofruar për herë të parë falas.

XS
SM
MD
LG