Lidhje

Presidenti i zgjedhur amerikan njofton emërime të reja


Me më pak se gjashtë javë deri në inaugurimin e tij, Presidenti i zgjedhur Donald Trump ka përshpejtuar procesin e përzgjedhjes së anëtarëve të kabinetit. Gjatë kësaj jave u njoftuan emrat e drejtuesve të ardhshëm në sektorët e mbrojtjes, mjedisit, sigurisë dhe strehimit, si dhe të ambasadorit në Kinë. Disa nga personat e përzgjedhur kanë ngjallur debate.

Scott Pruitt, prokurori i përgjithshëm i shtetit Oklahoma, i njohur për mbështetjen e tij për industrinë e hidrokarbureve, pritet të kryesojë Agjencinë për Mbrojtjen e Mjedisit. Zoti Pruitt është kritikuar për skepticizmin e shprehur ndaj ngrohjes globale, pavarësisht provave shkencore se aktiviteti njerëzor po e shton atë. Ai ka udhëhequr madje një betejë ligjore ndaj politikave për klimën të Presidentit Obama.

Përzgjedhja e tij konsiderohet po aq e debatueshme sa ajo e Ben Carson për të drejtuar Departamentin e Strehimit dhe Zhvillimit Urban. Por, zoti Trump mendon ndryshe:

“Mendoj se jemi duke krijuar një ndër kabinetet më të mirë që janë krijuar ndonjëherë në historinë e kombit.”

Gjenerali në pension John Kelly, një veteran i luftës së Irakut, do të kryesojë Departamentin e Sigurisë. Ai do të jetë në krye të luftës kundër terrorizmit dhe do të zbatojë premtimin e zotit Trump kundër emigracionit të paligjshëm.

Dje, zoti Trump u takua me kryetarin e bashkisë së Çikagos, Rahm Emmanuel, i cili i dorëzoi një letër të firmosur nga 14 kryebashkiakë që kërkojnë mbrojtjen e studentëve të huaj pa dokumenta.

“Ata po përpiqen të arrijnë ëndrrën amerikane. Nuk kanë faj se prindërit e tyre vendosën të vijnë këtu. Duhet t’i përqafojmë dhe t’i mbajmë.”

Në vazhdim, Presidenti i zgjedhur u takua sipërmarrësen e sportit wrestling, Linda McMahon, e cila mendohet se do të kryesojë Administratën e Bizneseve të Vogla.

“Patëm një bisedë shumë të mirë rreth biznesit, sipërmarrjes, krijimit të vendeve të punës dhe Administratës së Biznesit të Vogël.”

Zoti Trump takohet sot me Guvernatorin e shtetit Iowa, Terry Branstad, për t’i ofruar postin e ambasadorit të ardhshëm në Kinë. Guvernatori republikan ka lidhje të shumta me Kinën dhe miqësi me presidentin Xi Jinping. Përzgjedhja e tij është pritur më mirë se të tjerat.

Ekipi i tranzicionit thotë se gjatë javës së ardhshme do të përzgjidhen emra të tjerë. Zoti Trump thotë se e kanë ngushtuar numrin e kandidatëve për postin më të rëndësishëm të kabinetit, atë të sekretarit të shtetit, dhe se Mitt Romney vazhdon të jetë në listë.

Mendimi juaj

Trego komentet

XS
SM
MD
LG