Lidhje

SHBA, DARPA dhe teknologjia


Shkencëtarë dhe inxhinierë nga gjithë SHBA u mblodhën në St. Luis, Misuri, për të diskutuar mbi teknologjitë e përparuara me të cilat punohet në laboratorë kërkimorë të vendit.

Konferenca tre-ditore - e quajtur "Prit, çfarë?", - u sponsorizua nga DARPA, (Agjencia e Pentagonit për Projekte të Avancuara Kërkimore), sepse shumë projekte të kësaj agjencie kanë ndikim jo votëm në ushtri. Për shembull, interneti që miliarda njerëz përdorin çdo ditë rrënjët i ka në një rrjet prej katër kompjuterash që DARPA krijoi në vitin 1969.

Sfidat në shekullin XXI janë të mëdha për DARPA-n dhe partnerët e saj të sektorit privat. Por, siç thotë drejtori DARPA-s, Arati Prabhakar;
"Ne jemi këtu për të bërë ç’është e mundur”.., veçanërisht në fushën e shëndetit publik, për të gjetur mënyra më të mira për diagnostikimin e sëmundjeve.

Dr. Matt Hepburn është një specialist i sëmundjeve infektive në DARPA. Detyra e tij është për të gjetur ekspertët, brenda ose jashtë qeverisë, të cilët mund të zhvillojnë mënyra të reja për luftimin e sëmundjeve si Ebola, dhe gripi.

Në konferencë, dr. Hepburn tregoi një pajisje portative që mund të reduktojë në mënyrë dramatike kohën që duhet për të identifikuar sëmundjen e pacientit, duke përdorur vetëm një pikë gjaku ose një shtupë në hundë. Rezultati mund të dërgohet tek zyrtarët e shëndetit publik nëpërmjet telefonit celular të cilët vihen në kërkim të burimit të infeksionit për ta gjetur atë sa më shpejt.

Ekipet e DARPA-s gjithashtu janë duke punuar mbi mënyrat për uljen e një helikopteri. Hollywoodi, me filmat e tij, mund të ketë krijuar idenë se helikopterët mund të ulen kudo, por kjo në fakt nuk është aq e lehtë. Në konferencë, DARPA tregoi në ekran një helikopter të vogël me pajisje uljeje, që përdor këmbët të përthyeshme me ndjesorë që e mbajnë helikopterin në nivel, edhe në qoftë se toka nën të nuk është.

DARPA vazhdimisht është në kërkim për ekspertë për të punuar mbi problemet teknologjike që kërkojnë zgjidhje. Ndonjëherë, DARPA hap konkurse ku çdo njeri mund marrë pjesë, dhe të fitojë çmim deri në miliona dollarë. Kështu u veprua, p.sh., me automjetin vetë-lëvizës, që në fakt është ringjallje e një nxitjeje të vjetër për novatorizëm.

Fluturimi ‘solo’ i Charles Lindberghut përtej Atlantikut në vitin 1927 në një avion të quajtur "Spirit of Saint Louis", ka qenë në ndjekje të një çmimi 25,000 dollarësh vendosur nga një pronar hotelesh në Nju Jork.

Në sallën e ekspozitës, Mike Walker flet rreth konkursit për Grand Challenge Cyber, një lloj softueri që do të zbulojë qasjet e pa-autorizuara në një sistem kompjuterik. Ka ekspertë që mund ta bëjnë këtë, por ata janë të pakët dhe jo mjaft të shpejtë.

DARPA nxiti ekspertët nga një spektër i gjerë disiplinash për të marrë pjesë në këtë konferencë. Thuhet se ndonjëherë, mënyra më e zgjuar për të zgjidhur një problem mjekësor, ka nevojë për njerëz të ditur nga fusha të ndryshme.

XS
SM
MD
LG