Lidhje

SHBA thotë se kalifatit islamik ra, por lufta kundër ISIS-it nuk ka mbaruar


Shtetet e Bashkuara po paralajmërojnë se shkatërrimi i kalifatit vetëshpallur Shtetit Islamik nuk do jetë i mjaftueshëm për mposhtjen përfundimtare grupit terrorist, një vlerësim Uashingtoni e bën megjithëse po tërheq shumicën e forcave amerikane nga Siria.

Forcat e Shteteve Bashkuara shpallën fitore ndaj kalifatit Shtetit Islamik, IS, shtunën, duke çliruar qytetin verilindor sirian Baghuz pas një sërë sulmesh ajrore kundër disa qindra luftëtarëve refuzuan dorëzoheshin.

atëherë, Forcat Demokratike Sirisë kanë qenë përfshira operacionet e pastrimit, duke kontrolluar me kujdes për eksplozivë e kurthe atë ka mbetur nga kampet e grupeve terroriste, si dhe duke kërkuar një rrjet kompleks shpellash dhe tunelesh përdoreshin për fshehur mijëra luftëtarë dhe familjet e tyre deri rënien e qytetit.

Megjithë optimizmin e shprehur nga zyrtarë shumtë koalicionit, përfaqësuesi i posaçëm i SHBA për Sirinë paralajmëroi se një fitore e qëndrueshme ende nuk është është arritur.

"Ky nuk është fundi i luftës kundër IS-it", u tha gazetarëve hënën, i dërguari i SHBA- për Sirinë, Xhejms Xhefri, "Ata janë duke u riorganizuar grupe vogla, duke vepruar hije", tha ai, duke shtuar se ndikimi i plotë duhet ndihet edhe Siri, ku forcat e mbetura grupit "janë shokuar nga humbja terren. "

Ambasador Xhefri, si dhe zyrtarë tjerë koalicionit, vlerësojnë se shteti islamik pretendon se ka 15,000 deri 20,000 luftëtarë përhapur gjithë Sirinë dhe Irakun, megjithëse ai paralajmëroi se këto vlerësime nuk janë sakta.

Zyrtarët amerikanë kishin vlerësuar parë se Shteti Islamik, kulmin e fuqisë tij, kishte deri rreth 34,000 luftëtarë. Por ambasador Jeffrey tha hënën se numri mund ketë qenë mbi 100,000.

Zyrtarë tjerë lartë Shteteve Bashkuara dhe koalicionit gjithashtu kanë pranuar se aftësia e tyre për vlerësuar numrin e forcave grupit islamik ka qenë e kufizuar, duke parashikuar fundmi se qindra luftëtarë u lanë për mbrojtur Baghuzin kur, vërtetë, mijëra u vranë ose u dorëzuan.

"Ne dhe partnerët tanë kemi qenë vazhdimisht gabuar, përsa i përket parashikimit numrit forcave Shtetit Islamik”, tha një zyrtar i lartë i mbrojtjes.

Po kështu, ka shqetësime se rajoni mbetet një terren i përshtatshëm për Shtetin Islamik, i cili ka mësuar përfitojë nga pakënaqësitë locale.

"Kushtet politike nuk kanë ndryshuar shumë nga viti 2009, Në disa raste, gjendja është edhe keq", thotë Craig Whiteside, bashkëpunëtor i lartë me Qendrën për Luftën e Parregullt Kolegjin e Luftës Detare.

Ajo e bënë IS-in duket i rrezikshëm, sipas analistit Whiteside, është se grupi ka kryer me sukses paktën një kryengritje dhe ka pritur me durim derisa ajo dalë e suksesshme.

"Ata nuk vendosin afate kohore dokumentet e tyre strategjike. Ata thjesht lënë kuptohet se do vazhdojnë derisa kenë sukses”, tha ai.

njëjtën kohë, zyrtarët dhe analistët paralajmërojnë se Shteti Islamik ka shumë se një vit përgatitet për këtë kryengritje re, duke filluar para rënies Mosulit, kryeqyteti i tij Irak, qershor 2017.

Por paktën Siri, forcat e mbështetura nga SHBA-ja do marrin pjesë luftën e re pa njëjtin nivel mbështetjeje.

"Forcat e armatosura po tërhiqen", tha ambassador Jeffrey hënën, duke shpjeguar se disa prej 2,000 trupave amerikane ishin stacionuar Siri janë larguar tashmë - përputhje me planin e njoftuar nga Presidenti Donald Trump dhjetor.

Zyrtarët amerikanë kanë thënë se forca e mbetur, me gjasë rreth 200 trupa, do vendoset Sirinë verilindore dhe al-Tanf, një garnizon amerikan jug Sirisë shihet si çelësi për ndalimin e kontrabandistëve mbështesin IS-in si dhe për kufizimin e ndikimit Iranit rajon .

Ka pasur bisedime midis Shteteve Bashkuara dhe partnerëve koalicionit për ngritur një forcë prej rreth 1,500 trupash për ndihmuar Forcat Demokratike Sirisë vazhdojnë operacionet e pastrimit dhe përpjekjet e tjera stabilizimit.

Zyrtarët amerikanë i kanë karakterizuar bisedimet si pozitive. Por plani hasi disa kritika nga aleatët, si Franca, e cila u ankua javën e kaluar, se shumë pyetje rreth madhësisë, përbërjes dhe misionit forcës propozuar mbeten pa përgjigje.

Xhejms Xhefri foli hënën kundër këtyre shqetësimeve, duke thënë se Shtetet e Bashkuara po merrnin një "përgjigje mjaft mirë" ndaj kërkesës për aleatët " jepnin kontributin e tyre".

Ai gjithashtu hodhi poshtë një thirrje nga autoritetet kurde për ngritur një gjykatë ndërkombëtare për ndjekur penalisht luftëtarët e huaj u bashkuan me grupin Shteti Islamik, veçanërisht ata nuk janë marrë nga vendet e tyre.

"Ne nuk po merremi me këtë çështje tani tani," tha ambassador Xhefri, duke këmbëngulur se fokusi i SHBA- mbetet për t’u siguruar luftëtarët e huaj grupit kthehen vendet e tyre origjinës.

"Nëse vërtetë përpiqen, ata mund ta bëjnë këtë," tha ai.

Forca Demokratike e Sirisë po mban rreth 7,000 luftëtarë islamikë. shumë se 1,000 mendohet jenë nga vende tjera përveç Irakut dhe Sirisë.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG