Lidhje

Vizatimi dhe inteligjenca


Aftësia për të vizatuar e fëmijëve katër vjeçarë mund të jetë një tregues i hershëm për zgjuarsinë e tyre në vitet e adoleshencës.

Psikologët në Qendrën e Psikiatrisë Gjenetike dhe Zhvillimit në Kolegjin Kings në Londër pyetën 15 mijë e 500 fëmijë, binjakë identikë ose joidentikë, që të vizatonin një fëmijë. Specialistët u dhanë një vlerësim nga 0 në 12, mbështetur tek saktësia e tyre, përfshirë kokën, flokët, sytë, hundën, këmbët dhe gojën.

Fëmijëve iu bënë gjithashtu prova verbale dhe joverbale për të matur zgjuarsinë e tyre. Atyre iu bënë të njëjtat prova në moshën 14 vjeçare.

Adoleshentët, vizatimet e të cilëve ishin vlerësuar si më të mirët kur ishin fëmijë, arritën rezultate më të larta në provat e inteligjencës kur ishin pak më të rritur dhe më pas në moshën 14 vjeçare.

Studiuesit arritën në përfundimin se cilësia e vizatimit ishte e lidhur me gjene që ndikojnë tek zgjuarsia.

XS
SM
MD
LG