E enjte, 05 maj, 2016

  Intervista

  Intervistë me kryetarin e Partisë Socialiste të opozitës, Edi Rama

  Qeverisja e vendit ka nevojë për një rilindje të gjithanshme, në ekonomi, drejtësi, antikorrupsion dhe mbrojtje sociale, tha zoti Rama

  x
  Ilirian Agolli

  Zëri i Amerikës: Zoti Rama! Si do ta karakterizonit vitin 2012 nga këndvështrimi ekonomik, politik dhe social?

  Edi Rama: Për vendin ishte një vit i vështirë me një rënie dramatike ekonomike, me një borxh publik të rritur përtej mundësisë që ka vendi për ta përballuar borxhin, me një sipërmarrje të tkurrur shumë ndjeshëm, me një borxh të njerëzve në vështirësi ndaj dyqaneve të ushqimeve në rendin e rreth 150 milionë eurove, me disa politika shumë të dëmshme për vendin, të cilat kanë sjellë humbje jashtëzakonisht të rëndësishme të pasurisë së përbashkët dhe me një dështim të radhës në marrjen e statusit kandidat, apo mosmarrjen e statusit të kandidatit nga Bashkimi Europian.

  Zëri i Amerikës: Në gjithë këto vështirësi që përmendët, cili ka qenë kontributi juaj, oponenca dhe rezistenca juaj që gjërat të mos shkonin aq keq sa po i përshkruani ju?  Edi Rama: Për sa i përket bilancit tonë, besoj që kemi një bilanc pozitiv në kuptimin e paraqitjes së një alternative të besueshme përpara shqiptarëve, për një rilindje shqiptare përkundër rrënimit të mëtejshëm. Kemi bërë gjithçka kemi patur në dorë për të kaluar në parlament një numër të konsiderueshëm ligjesh me shumicë të cilësuar.  Kemi parë me kënaqësi që pjesa e detyrimeve të realizuara të Shqipërisë në raport me axhendën europiane është ajo pjesë ku është i qenësishëm kontributi i opozitës. Padyshim kemi arsye të gëzohemi për rritjen e ndjeshme të pjesëmarrjes në radhët e Partisë Socialiste me prurje të reja të të gjitha moshave, për rritjen e pjesëmarrjes së grave përmes ristrukturimit të Forumit të Gruas, për rritjen e ndjeshme të pjesëmarrjes së të rinjve përmes ristrukturimit të Forumit Rinor Eurosocialist.

  Zëri i Amerikës: E nisëm me ekonominë dhe po e vazhdojmë tek ekonomia, ku është edhe interesi kryesor i qytetarëve.  Një vit i vështirë,  siç thatë ju, me borxhe të shtuara, me kreditime dhe investime të pakësuara. Çfarë shkoi keq?  Ku mendoni ju se qëndron burimi i kësaj problematike?

  Edi Rama: Fatkeqësisht janë provuar një më një të gjitha parashikimet tona për këtë rënie, sepse nuk janë dëgjuar parashikimet tona. Në vitin 2009 ne kemi bërë një aktivitet, që unë e çmoj si fort të rëndësishëm për të kuptuar atë që ka ndodhur, por edhe dallimin mes palëve, ku kemi adresuar domosdoshmërinë për të hapur sytë katër përballë krizës dhe për të mos lejuar që kriza ta gjente krejtësisht të lirë terrenin e veprimit. Por nga ana tjetër, duhet të jemi të gjithë të vetëdijshëm se Shqipëria nuk vuan sot krizën financiare globale, por vuan përkimin e kësaj krize me shterrimin e një modeli ekonomik dhe social zhvillimi, që nuk ka më se çfarë i jep vendit.

  Zëri i Amerikës: Pati disa vite që qeveria nuk e pranoi se kriza ekonomike ishte e pranishme,  sipas jush, kjo i vonoi masat parandaluese?

  Edi Rama: Ka dy anë: mospranimi i krizës dhe përpjekja për ta mbuluar krizën me propagandë, por edhe vijimi me të njëjtat politika a thua se s’ka krizë. Kjo sjellje ka shterruar forcat dhe sot vendi është tërësisht i zbuluar, i pambrojtur dhe i rrënuar përballë dallgës së krizës. Kriza është e dyanshme: sa është efekti i krizës financiare globale, që, ndër të tjera, pasqyrohet në rënien dramatike të dërgesave të emigrantëve, aq edhe përkimi i kësaj krize me shterrimin e një modeli ekonomik që nuk ka çfarë i jep më vendit. Mos harrojmë se ka një sërë sektorësh që sot janë në krizë të thellë siç është sektori i ndërtimit që ishte një sektor kryesor në atë rritje ekonomike të një numri të konsiderueshëm vitesh, e cila nuk mund të vazhdonte të ishte e tillë më tutje.

  Zëri i Amerikës: Analistë kritikë nga shumica dhe opozita thonë që ndërsa qeveria e ka çuar “in extremis” entuziazmin mbi rezultatet e punës së vet, nga ana tjetër edhe opozita mund të kritikohet për nihilizëm apo skepticizëm “in ekstremis”. Çfarë meritash, apo çfarë rezultatesh i njihni ju qeverisë në punën e saj?

  Edi Rama: Në rast se unë do të bëja një sforco për të njohur diçka në përpjekjet e kësaj qeverie, besoj se çka mund të veçohet si pozitive i përket vitit të parë të mandatit të parë. Midis vitit 2005 dhe fundvitit 2006 janë marrë disa masa të rëndësishme që mund të konsiderohen si pozitive. Por me vendosjen e taksës së sheshtë besoj që ka filluar edhe një proces rrënimi, i cili ka rritur nga njëra anë barrën fiskale mbi njerëzit e zakonshëm dhe praktikisht ka bërë një spostim të barrës së përgjithshme fiskale në vend nga korporatat tek konsumatorët. Sot çdo njeri i zakonshëm, çdo rrogëtar, çdo njeri që merr një rrogë për një punë në sektorin publik apo privat taksohet më shumë se sa pesë vjet më parë, pra, para vendosjes së taksës së sheshtë. Nëse deri atëherë paguante për shtetin 32 lekë në 100 lekë, sot paguan 38 lekë në 100 lekë.

  Zëri i Amerikës: Zoti Rama, ju keni paraqitur dhe po shfaqni projektin tuaj të ri për një rilindje të Shqipërisë. Siç u shprehët ju, ekonomia dhe shoqëria shqiptare kanë probleme të shumta. Si do ta kryeni këtë kapërcim me reforma nga e njëjta bazë problematike?

  Edi Rama: Duke ndryshuar rrënjësisht politikën në raport me pasurinë, në raport me pasurinë e përbashkët në radhë të parë. Ajo është sot praktikisht një mall pa zot, që po grabitet dhe po shkatërrohet. Ne kemi sektorë strategjikë që sot janë në lëngim agonie; sektori energjitik, sektori i naftës, sektori i pasurive minerare. Ndërsa mbi tokë kemi pastaj një problematikë të tërë që lidhet më dërrmimin e mjedisit në kushtet kur ne duam të zhvillojmë turizmin, që lidhet më dërrmimin e tokës së bukës në kushtet kur në duam të zhvillojmë bujqësinë, që lidhet me shumë hallka të tjera të një zinxhiri, që duhet këputur dhe duhet ndërtuar mbi bazën e një politike të re, e cila me patjetër duhet të bazohet në vlerat dhe parimet e një të majte progresiste të shekullit të ri. Një e majtë e tillë nuk është peng i ideologjisë së të majtës klasike, sepse kohët kanë ndryshuar, por që është pragmatiste dhe efektive në masat e saj.

  Zëri i Amerikës: Nga ekonomia po kalojmë tek korrupsioni dhe disa mendime tuajat për reformat në drejtësi. Tashmë Këshilli i Lartë i Drejtësisë është thuajse krejtësisht i ri, duke filluar nga presidenti, nënkryetari dhe disa anëtarë. Po ashtu, sapo është zgjedhur edhe një prokuror i ri i përgjithshëm, etj. Sipas jush, sa shpresëdhënëse janë këto ndryshime në krye të drejtësisë për të përmirësuar punën e sistemit të drejtësisë?

  Edi Rama: Le ta themi hapur, Shqipëria sot e ka Presidentin e Republikës pjesë të ekzekutivit, një nga ministrat. Ndërkohë, që sistemi drejtësisë vetëm degradohet. Jemi përpara mbylljes së një viti ku ka nga njëra anë ka rezultuar me falje gjithë procesi i tragjedisë së Gërdecit dhe nga ana tjetër po rezulton një farsë e pashoqe procesi i tragjedisë së 21 janarit. Këto janë dy tragjedi që ky vend duhet t’i zgjidhë në mënyrë të drejtë, për të shpresuar të ketë drejtësi. Po ashtu jemi përpara mbylljes së një viti kur edhe një herë tjetër është çimentuar qartësisht ende më kultura e pandëshkueshmërisë, me faktin që sot Shqipëria nuk është në gjendje të japë asnjë provë të besueshme në Bruksel se i ka aftësitë për ta luftuar korrupsionin, se i ka aftësitë për të prerë lidhjet mes krimit të organizuar dhe qeverisë, lidhje të përcaktuara edhe në raportin e Departamentit të Shtetit, dhe se i ka aftësitë për të ndërtuar një kulturë ndëshkueshmërie, bazuar në parimin se përpara ligjit jemi të gjithë të barabartë. Kjo është edhe një nga arësyet themelore të refuzimit të aplikimit për statusin e vendit kandidat.

  Zëri i Amerikës: Përtej këtij konstatimi, cili do të ishte kontributi juaj? Shumica ju ka akuzuar se ju e keni patur në dorë të jepni kontributin tuaj në miratimin e ligjeve reformuese për Gjykatën e Lartë, për Gjykatën Administrative, heqja e imuniteteve të zyrtarëve etj, dhe ju i keni frenuar dhe ngadalësuar këto reforma, sipas tyre.

  Edi Rama: Ne nuk kemi bërë asnjë frenim. Unë nuk besoj për asnjë sekondë se Shqipërinë e pengon ligji i shkruar në letër. Përkundrazi, unë besoj se në letër ne kemi një vend shumë të përparuar. Por ajo që e ndan Shqipërinë nga bota ku duam të integrohemi sot e gjithë ditën është hendeku mes çfarë kemi të shkruar në letër si ligje dhe çfarë kemi në realitet si zbatueshmëri të ligjit. Sot ne kemi një vend ku një përqindje shumë e lartë qytetarësh, përqindja më e madhe që unë kam parë në të gjithë sondazhet vit pas viti, duke lënë mënjanë vitin 1997, i cili ishte viti i pasigurisë totale, pra një përqindje e lartë e qytetarëve beson se në këtë vend nuk ka asnjë siguri dhe se praktikisht vendin e ka marrë në dorë krimi i rrugës. Po ashtu, shohim se ka një dhunë të shpërfaqur nga të katër anët me ngjarje makabre thuajse të përditshme, që tregon se jetojmë në një vend që është në krizë të gjithanshme. Është në një proces rrënimi të vazhdueshëm. Ky rrënim duhet të mbarojë dhe është detyra jonë si një aspiratë e përbashkët, jo si detyrë e një partie apo e një pale, që të krijojmë kushtet për një rilindje shqiptare. Kjo do të thotë rimëkëmbje ekonomike, e cila, veç të tjerash duhet të fillojë mbi bazën e një parimi shumë të thjeshtë që kush fiton më shumë të paguajë më shumë, dhe kush fiton më pak të paguajë më pak dhe jo e kundërta. Kjo rilindje do të thotë një përtëritje shoqërore, ku të ndërtojmë shërbime publike sipas nevojave, jo sipas xhepit. Për një rilindje, që do të thotë rivendoje e demokracisë, ku t’i japim sens institucioneve dhe ndarjes së pushteteve. Për një rilindje që do të thotë një bashkim me Europën në kuptimin më të thjeshtë dhe më domethënës të kësaj fjale.

  Zëri i Amerikës: Gjatë kësaj kohe opozita ka qenë përballë një shumice me shifra të brishta dhe nuk shfrytëzoi aleanca fluide. Për vitin tjetër që po afrohet bashkë me zgjedhjet, çfarë mund të thoni për zgjerimin e koalicionit opozitar. Është thënë shpesh nga disa analistë që, nëse partitë e vogla do të bashkohen përreth Partisë Socialiste fitorja do të ishte e parashikueshme.

  Edi Rama: Ne jemi të bindur se viti 2013 do të jetë viti i ndryshimit dhe se zgjedhjet e 23 qershorit do ta mbyllin kapitullin e rrënimit të mëtejshëm, që është i lidhur me këtë keq-qeverisje. Ne do të krijojmë kushte për të hapur një kapitull të ri. nuk jemi në një normalitet demokratik, ku mund të kemi luksin që të kemi disa opozita. Jemi në një anormalitet demokratik, ku rotacioni politik është një domosdoshmëri, dhe madje është e para domosdoshmëri. Kjo do të thotë që janë kushtet për të krijuar një aleancë që shkon përtej dallimeve programore me synimin e garantimit të rotacionit. Për këtë arsye ne jemi tërësisht të hapur dhe mirëpresim çdo factor politik, që është i gatshëm të kontribuojë për rotacionin dhe për të hapur rrugën që Shqipëria t’i rikthehet një normaliteti, ku secili të ndjehet pak më mirë dhe më i lehtësuar në vendin e vet.

  Zëri i Amerikës: Së fundi, cili është mesazhi juaj i urimit këtë fund viti për shikuesit e “Zërit të Amerikës” dhe për qytetarët shqiptarë?

  Edi Rama: Urimi për “Zërin e Amerikës” është gjithmonë i njëjti; të vazhdojë të jetë kjo dritare që është, ku publiku të mund të shohë ngjarjet, protagonistët dhe të ndjekë sigurisht edhe analizat, pa u ndjerë i trysnuar nga varësia apo nga anësia. Kjo e ka bërë “Zërin e Amerikës” një dritare për t’u marrë shembull, dhe urimi është që kjo dritare të vazhdojë të mbetet e tillë. Ndërkohë që, përmes dritares së “Zërit të Amerikës” unë do të doja t’ju uroja gjithë shqiptarëve një vit të ri të gëzuar me më shumë mundësira, me më shumë punësim, me më shumë kujdes për fëmijët dhe për të moshuarit nga ana e shtetit. Në fund ju uroj që të jetë viti i ndryshimit për të mirën e të gjithëve; për të mirën e njerëzve të zakonshëm, qofshin socialistë apo demokratë, apo çfarëdoqofshin në përkatësitë e tyre politike, por edhe për të mirën e Partisë Demokratike, e cila ka nevojë që të rikthehet në opozitë për t’u ribërë parti e atyre vlerave dhe shpresave që sot janë tërësisht të braktisura prej saj.

  Ky forum është mbyllur
  Përzgjedhja e komenteve
  Faqja e komenteve nga 2
      Tjetra 
  nga: Vasel Malaj nga: SHBA
  03.01.2013 05:14
  I drejtohem "Zerit te Amerikes" eshte i Dyta replike qe nuk e Botoni. Saktesishte nuk e di se kush eshte redaktori, por nje gje duhet ta dini se kur shkruaj mbaje pergjedjesi te plote dhe ne bazen e fjales se lire, ne nje vende te Lire si SHBA jame i lire te flase ashtu siç mendoje une, por dyshoje se ne perberjen e VOA ka njerez me nje retrospective dhe lidhje me sistemin e Diktatures komuniste ne SHqiperi ku Direkt ose indirek ju cenohen interesat e tyre dhe te Padroneve te tyre. "Zeri i Amerikes" eshte i respektuar tek ne, pasi per shume vite ishte nje drite ne Tunelin e erret Komuniste ne SHqiperi. Me gjithe ate dyshojme se me ne funde edhe parat e pista te Mafies Komuniste SHqiptare si gjithje mundet perkohesisht te kene efektin e vete deri sa te goditen bashlke me elementet qe e e perfaqesojne dhe ne asnje moment neve nuk e perjashtojme qe dikujte nuk i intereson te luftoje Mafien Komuniste qe sipas mendimit dhe ekperiences sone ka penetruar ketu ne Perendime. Konkretishte ne mendojme se me qindra Kriminele komuniste me ndihmen e Komunisto-Mafizeve jetojne ne SHBA ku perdorin emra dhe identitet te rrejsheme dhe kane kaluar npara organeve te GJygjesorit e Emigracionit duke genjyer. Me dhjetra Operative Sigurimit, Sekretare Byroshe dhe sadiste te regjimit Diktatorial kane marre azile Politike duke genjyer para organeve te emigracionit dhe GJykatave te Emigracionit, ashtu si qindra te persekutuarve politike dhe familjeve te tyre ju eshte mohuar nje e tille, pasi keta te fundit nuk ishin te shkolluar ne ate shkalle sa te genjenin si komunistet dhe Mafia e tyre.Drejtesia vonon, por nuk harron. Ne qe luftuam dhe vujtem nen Diktaturen komuniste per Idealin e lirise qe SHBA perfaqesojne nuk i humbim shpresat se nje dite ne kete vende te lire e Demokratik nuk do te triumfojne e Drejta dhe Komunistet dhe Mafia bashke me agjentet e tyre nje dite do te dalin para drejtesise kudo qofshni, dhe kudo qe kane penetruar ketu ne SHBA. Rrofte Demokracia !! Poshte Komunizmi, Mafia dhe Agjentret e tyre!!! Vasel Malaj Farmington-Hills Michigan.


  nga: Vasel Malaj nga: SHBA
  03.01.2013 00:15
  (Replike) Komenti nr. 2 Pasi Komenti Replike Nr. 1 nuk eshte pasqyruar. Nuk e kuptoj kete me emrin Sokoli se me cilin sy e shef pushtetin e Krimineleve Komuniste. Bashibozuke, te pa karakter dhe kriminele jeni juve te bijet e Komunisto-Terroristeve qe per afro 69 vjet nuk keni lene, as nuk po leni Poshtersi pa bere kunder shqiptareve duke ja nxire fyturen tere Kombit Shqiptar, me trafiqe, krim te organizuar dhe korrupsion. Sjellja ne pushtet e te bijeve te krimineleve dhe krimineleve si Gramoz Ruçi dhe Monstrat e tyre eshte nje fatkeqesi Kombetare. Do te na beni Moral juve tregtaret e Prostetutave? Ardhja e juaj ne pushtet, pra Ju Pinjollet e Diktatures, vetem poshtersi dhe fatkeqesi sollet per Shqipernse e Kombin Shqiptar, pasi GENET tuaja jane GENE Kriminelsh dhe nuk keni asnje sens njerzor. Pavaresisht se quheni Opozite ose Pozite ju keni te gjitha pushtetet e Krim-Korrupsionit ne Shqiperi.!!!!


  nga: Vasel Malaj nga: SHBA
  30.12.2012 19:32
  Sokol qeneke nje Kokerr Komunisti qe nuk e meriton te jetosh ne SHBA, ne vendin me Demokratik ne Bote. Mos i ngaterro te gjithe me vetevehten, pasi dukesh se je ne krahe te krim-korrupsionit dhe ne krah te kupoles se krimit te cilen e filluan Kriminelet Komuniste dhe po vazhdojne pinjollet e tyre me Mafien Komuniste.SHBA me VOA kane qene dhe jane Pishtari i shpreses se Lirise qe ndriçon vlerat Demokratike dhe zgjon shprese per shembjen e Diktaturave kudo ne Bote. Do te ishte e drejte ne se VOA duhet kritikuar per dhenien e hapesires ne VOA te Pinjolleve te DIktatures Komuniste e Bijeve te Krimineleve Komuniste qe faktikisht jane Kupola e mafies Komuniste e ky veprim bie ndesh me vlerat reale qe VOA dhe SHBA perfaqesojne, por jo per komentet qe kritikojne Kupolen e Mafies Komuniste dhe pinjolleve te tyre. PD dh PS drejtohen nga nje Kupole Mafiozo-Komuniste qe eshte ne dispozicion te Familjes se Enver Hoxhes dhe drejtohet nga ILIR HOXHA. Faktikisht ne SHqiperi nuk ka Opozite, pra eshte nje Opozite fiktive (vetem sa per sy e faqe siç thote Populli) e qe faktikisht udheheqja e PD me PS jane te njejte. Ne se do te shpehim ne formen e nje formule (ku udheheqja te shenohej me U) do te kishin U e PD+PS=PPSH gje te cilen e vertetojne faktet Historike si dhe veprimtaria e tyre pas shembjes se Komunizmit ne Europen Lindore. I nderuar Sokol Hiq dore nga Mafia Komuste dhe mbeturinat Kriminalo-Terroriste te Diktatures Komuniste dhe Pinjollet e tyre. Poshte Komunizmi dhe perkrahesit e tyre kudo ne Bote!!!!


  nga: Petrit
  30.12.2012 01:17
  Riciklimi botes se krim-korrupsionit politik ne te tre pushtetet ne vite i provuar dhe vertetuar nga qeverisjet poskomuniste e pjellat e diktatures komuniste si PD-ja apo PS-ja ne vite,bindesh katerciperisht se PD-ja sikurse dhe PS-ja mbeten nje mut i ngare per gjysem i diktatures komuniste qe nuk kane te ngopur me pushtet e para te piset pa kufi.
  Jane mirja nena dhe gra te veshura me te zeza dhe femije jetim qe presin drejtesi dhe jo lloqe kavaje duke i bere reklama sozive te ditatures komuniste dhe pjellave te saj,per hire te parave te pista nendore,ne vend qe te kerkoni largimin e tyre nga skena politke per mijra kRime makabre ne vite.Boll me.
  Si PD-ja dhe PS-ja me satelite,mbeten riciklues te ndergjegjshem dhe me bindje te bote se krim-korrupsionit ne vite qe tashe e kane mbushr kupen per te dale te jashteligjshem nga skena politike dhe per t'u perballur me drejtesine dhe jo te lejohen te qajne si krokodilet per te shyer prene e rrradhes.

  DREJTESI E VONUAR ,DREJTESI E DHUNUAR,NJE BASHKEFAJESI DHE NJE KRIM QE VAZHDON.
  VEPRO TANI,NJE THIRRJE QE DUHET RESPEKTUAR NE MBROJTJE TE MORALIT E DINJITETET NJEREZORE TE DHUNUAR NE VITE NGA MOSTRAT E DIKTATURES KOMUNISTE DHE PJELLAT E SAJ QE NE VITE RICIKLOJNE VETEM BOTEN E KRIM-KORRUPSIONIT politik DUKE DHUNUAR LIGJE E DREJTESIN.  nga: Sokol nga: USA
  29.12.2012 16:30
  I hodha nje sy komenteve te meposhtme dhe konstatova qe te gjitha shprehnin urrejtje te madhe per opoziten shqiptare. Te gjithe komentuesit ishin rreshtuar si bashibozuke te PDSH per te mbajtur me thonj pushtetin e per te vjedhur pronen e popullit shqiptar te ndertuar per nje gjysem shekulli. Besoj se opozitaret shiptare e shohin qarte rreshtimin politik te VOA me pjesen me e pacivilizuar te ballisteve dhe zogisteve qe u ka mbetur sahati qysh ng 1944. Mireupafshim me 23 Qershor 2013!


  nga: Flamur Collaku nga: Tirane, Shqiperi
  28.12.2012 23:31
  Mendoj te drejtoj nje lutje te i madhi Zot. Na ruaj nga keto fatkeqesi. Une jam parti kundershtare me kete. Te tmerron qe kryetari i nje partie te madhe sot ne opozite shikon vetem krize, rrenim etj.Kete parti e kane mberthyer bllokmenet e rinj ose "New blockmen". Te ngjallin ankth te cilet kerkojne me institim dhe me format nga me te ndryshme rikthimin e komunizmit. Kjo duhet te mos duket si enderr per nje e vertete. Synimin e kane te rrenojne ekonomine me te ashtuquajtura reforma, te sjellin varferine, te mbysin fjalen e lire etj, etj.Mendojeni kete person kryeminister. Puna e pare qe do te kryej do te aplifikoje ndarjen jug veri. Ju intereson percarja. Qeveria aktuale mbi 70 % te investimeve i ka hedhur ne jug me rruge, shkolla etj. Dallimi nuk ekziston. Menjehere bllokmenet do te hidhen ne sulm per tu pasuruar sa me shpejt. Largimet nga puna do te jene masive me pretekstin e meritokaracise.
  Kam besim te i madhi zot te mos e sjelle ne pushtet kete klase politike te frikshme. Absolutisht te pareformuar duke mbetur me mentalitetin e Partise Punes vetem duke u fshehur mbas slloganeve e reformave marksiste.


  nga: Ci-niku nga: Shqipëria
  28.12.2012 16:01
  Kush po na e shan Ra-mën sot?

  PO SHIHJANI PAK FYTYRËN NË KTË FOTO O POPULL QË TA NJIHNI E TË ZBULONI RAMËN DHE SHPIRTIN E TIJ TË VËRTETË:

  -SHIHNI C'BUZËQESHJE TË BUTË I DREJTON GAZETARIT TË VOA, KUSH THOTË PËR TË QË ËSHTË CINIK E ARROGANT?
  -SHIHNI O QORRA SA FYTYRË TË ËMBËL QË KA, SA SY TË PASTËR E INOCENTË QË KA, LËKURË PREJ PORCELANI TË BARDHË KINEZ QË I SHKËLQEN PREJ SHËNDETIT O ZOT,
  -SHIHJANI O NJERËZ MJEKRRËN DHE FLOKËT E PRARRUAR QË MEGJITHSE NUK I KA KAPUR ENDE TË 50-TAT, I JANË ZBARDHUR SI AI MIELLI QË AQ SHUMË E DO,
  -SHIHNI O NJERËZ SE C'GISHTA TË GJATË QË KA AQ SA DERI DJE KISHTE UNAZËN ME GUR TË ZI TË LOZHAVE MASONIKE, SOT E KA ZËVËNDËSUAR ATË ME UNAZËN E LINDËS SË SHTRENJTË TË CILËN NUK E KA FLUTURUAR ENDE NGA SHKALLËT...

  Mos e përgojoni më €diRa-mën para se ta njihni!!!


  nga: Pashtriku nga: Zvicer
  28.12.2012 13:46
  Shtetet Perendimore i kan dhen Shance qe te Majten Ish kampit Komunist ti ndimoj ne Reformimin Politik te se majtes,por mendoj se esht nje mendim i gabushem-ngase Komunistet Stalinist te se Majtes se Europes Perendimore ,jan te Pa Reformushem,ose me keq , para se me Ra sistemi Stalinisto Komunist ne kto shtete e Majta Komuniste filluan te Perdorin Karten Nacionaliste, vetem e vetem te Mbetet ne Pushtet me te gjitha mjetet qe ka ne Dispozicion - duke krijuar Luftra ne emert te Popullit,si ne rastin e Millosheviqit etj. Perendimi duhet te mos leshohet qe ti besoj ketyre Neo Stalinistve Nacionalist, ngase me von do forcohen dhe kan Per ta Goditur perseri Qytetrimin Perendimor.
  Kudo vrehet Aleancat Staliniste ,Enveriste e Titiste ne Konjekturat Politike te Kombit Shqiptar. ndersa Demokratet e Vertet dhe Socjal Demokratet , jan Shum Pake dhe nuk e kan Hapsiren dhe ndimen e mjafrtushem te Botes Perendimore, qe duhet ta ket -esht ne te miren e Kombit Shqiptar dhe Botes Perendimore.


  nga: faruku nga: hausen
  28.12.2012 11:43
  zoteri rama eshte antieuropian i deshmuar. nese pyetet ky zoteri atehere do ta drejtonte shqiperine kah faderata ruse e kunder europes, veq per inat te sales,


  nga: shqiptar
  28.12.2012 10:57
  Eshte krejtesisht normale qe ne nje vend demokratik pluralist, forcat politike qe jane ne opozite, te bejne lufte politike per te ardhur ne pushtet. Eshte krejtesisht normale qe ne nje vend demokratik te kete rotacion politik.
  1.- Persa i takon luftes politike te opozites.
  A eshte e besueshme kjo opozite ne qendrimin e saj kritik ndaj qeverise ? I pyetur nga VOA se a i njeh kesaj qeverie ndonje merite,duke degjuar z.Rama, del se gjate 8 viteve, me perjashtim te vitit te pare, kjo qeveri paska punuar vetem keq e bile qellimisht ne dem te interesave te vendit. A i pergjigjet te vertetes kjo deklarate ?
  Shefi i opozites i injoron publikisht disa aritje qe jane te dukeshme per te gjithe. Mendon se duke genjyer paturperisht mund te ngjalle besimin tek qytetaret ?
  Nje parti politike qe kerkon te vije ne pushtet, analizen e qeverisjes se partise kundershtare e ben mbi bazen e fakteve e shifrave, mbi realizimet e mos realizimet e premtimeve elektorale e jo duke folur pergjithesisht e duke mohuar cdo gje.
  Sa i besueshem mund te jete z.Rama kur publikisht hedh ne tregun mediatik vetem genjeshtra qe nuk ka njeri ti besoje ?
  Nese ai politiken e tij kunder interesave kombetare, veprimet e dhuneshme, mendesine komuniste revolucionare, bojkotin e institucionit te parlamentit, bllokimin e procesit te integrimit evropjan me sebepe qesharake, gjuhen e urrejtjes, te shpifjes e mashtrimeve, etj. i quan merita te tij, cfare do te ndodhte kur ky politikan te kishte ne dore te drejtonte ekzekutivin ne Shqiperi ?
  2.- Persa i takon "Rilindjes" apo rotacionit politik.
  Shqiperia vjen nga nje realitet krejt i ndryshem, jo vetem nga vendet perendimore demokratike, por edhe nga demokracite e reja te vendeve ish komuniste. Vjen nga diktatura me e eger staliniste ne Evrope.
  Partia qe ai drejton, megjithe ngjyrat e llustrat si nje e majte evropiane, ne perberjen e kryesise, antaresise dhe elektoratit te saj, ka po ate armate qe kishte partia e diktatures, partia e punes. Si mund te provokohet ne kete fare menyre populli shqiptar qe riardhja ne pushtet e kesaj partie, qenka nje rilindje shqiptare ? Shqiptaret kane te drejten te pretendojne "rilindjen" e nje te majte normale evropiane ne Shqiperi, e jo te shohin ne krye te kesaj te "majte" po ato persona apo bijte e nomenklatures diktatoriale.
  Eshte e frikeshme qe si rilindje per Shqiperine, te pranojme riardhjen ne pushtet te Gramoz Rucit duke e ditur se cfare roli pati ai ne grahmat e fundit te diktatures.
  Ne perfundim do te shtoja se intervistuesi duhet te ishte me kembengules ne pyetjet drejtuar Rames, per pergjigje konkrete e jo retorike e llafollogji boshe.
  Sjell ne kujtese se ne nje interviste te mehereshme te tij, ai me kapaidallekun e agresivitetin e tij te zakonshem ofendues, e krahasoi VOA me biseda ne kafene.
  Ka ndryshuar Rama, apo ka ndryshuar VOA ?

  Faqja e komenteve nga 2
      Tjetra 

  Ditari

  Keni JavaScript të çaktivizuar ose keni variantin e vjetër të Adobe's Flash Player. Ngarkoni Flash player.
  Ditarii
  X
  04.05.2016

  LAJME

  Tiranë, Parlamenti debaton për aeroportet

  Komisioni parlamentar i ekonomisë debatoi për koncensionin e aeroportit të Rinasit dhe mundësinë e hapjes së dy aeporteve të rinj në Kukës dhe në Vlorë.
  Më tepër

  BE-ja dhe politikat e saj të emigracionit

  Propozimet e BE-së mbi krizën e emigracionit priten me kritika
  Më tepër

  Trupat ruse do patrollojnë kufijtë pranë NATO-s

  Rusia thotë se do të dislokojë tre divizione trupash përgjatë kufijve të saj, si kundërpërgjigje ndaj rritjes së pranisë ushtarake të NATO-s në Evropën Lindore
  Më tepër

  John Kasich tërhiqet nga gara presidenciale

  Kjo i hap rrugë zgjedhjes së manjatit Donald Trump si kandidat i Partisë Republikane në zgjedhjet presidenciale të nëntorit
  Më tepër

  Akuzat për presidenten braziliane

  Shtypi brazilian njofton se prokurori i përgjithshëm i vendit i ka kërkuar Gjykatës së Lartë të fillojë hetimet nën akuzat për pengim të drejtësisë ndaj presidentes Dilma Rouseff
  Më tepër

  FOTO E DITËS

  Keni JavaScript të çaktivizuar ose keni variantin e vjetër të Adobe's Flash Player. Ngarkoni Flash player.
  • A member of the NATO parachute demonstration team lands during a change of command ceremony at NATO military headquarters in Mons, southern Belgium.
  • A tourist takes pictures of Buddha statues at a temple in Colombo, Sri Lanka.
  • Farmers work in a field of blossoming tulips in Den Helder, northern Netherlands.
  • Afghan burqa-clad women sit after they received ration aid in Kandahar.
  • A woman pass by a graffiti in Beirut, Lebanon.
  • Italian pilgrims attend the weekly general audience in Saint Peter's Square, Vatican City.
  • The 1109-carat "Lesedi La Rona" diamond is displayed in a case at Sotheby's in the Manhattan borough of New York, USA.
  • Athlete Kamukaika Lappa of the Yawalapiti ethnic group takes part in the Olympic Flame torch relay in Brasilia, Brazil, May 3, 2016.
  • A woman with a physical disability is hoisted up a pedestrian bridge by fellow protesters during a rally protest demanding the government for a monthly subsidy, in La Paz, Bolivia, May 3, 2016.
  • Sydney's central business district lights up after sunset as Australia's largest city experiences unseasonably warm temperatures.
  • People stand on balconies to watch a fashion show by German designer Karl Lagerfeld as part of his latest inter-seasonal Cruise collection for fashion house Chanel at the Paseo del Prado street in Havana, Cuba, May 3, 2016.
  • Models present creations by French fashion house Chanel in Havana, Cuba, 03 May 2016.
  • Britain's Kate, Duchess of Cambridge views one of the installations during a tour and official opening of the new Magic Garden at Hampton Court Palace in London.
  • A Star Wars fan, dressed as R2D2 robot, arrives during the annual Star Wars Day in Taipei, Taiwan.

  Interaktive

  Nuk keni telefon inteligjent?
  Nuk ka problem!
  Shkarkoni falas aplikacionin e VOA në telefonin tuaj.

   Shkarkoni aplikacionin mobil për tipin e telefonit tuaj.