Lidhje

Rritet numri i atyre që nuk pinë duhan


Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se mos pirja e duhanit po bëhet norma e re në mbarë botën. Por, ajo paralajmëron se betejat ligjore po ngadalësojnë përpjekjet për një ulje edhe më të madhe të përdorimit të duhanit. OKB-ja publikoi një raport të ri të këto ditë, gjatë Konferencës së 16 Botërore për Shëndetin dhe Duhanin në Abu Dhabi.

Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se përdorimi i duhanit po bie, ndërsa po shtohet numri i atyre që nuk pinë duhan. Raporti Global mbi Prirjet e Pirjes së Duhanit thotë se në vitin 2010, kishte afro 4 miliardë njerëz mbi moshën 15 vjeçare që nuk pinë duhan. Eduard Tursan d’Espaignet (Ed-ward Tur-sahn des-pen-YAY) është zyrtari i OKB-së që vëzhgon epideminë e duhanit. Ai thotë se traktati 10 vjeçar i njohur si Korniza e Konventës për Kontrollin e Duahnit rezulton të ketë qqënë i efektshëm.

“Fakti që traktati ekziston, do të thotë se ka shumë debat në botë për duhanin. Ka më shumë njerëz që kanë njohuri për traktatin. Vendet kanë marrë masa të rrepta, si shtimi i taksave për mbrojtjen e popullsisë nga pirja e duhanit, mos pirja e duhanit në restorante, transportin publik apo mjedise publike.”

Rregullat po ashtu ndalojnë industrinë e duhanit për të bërë disa lloj reklamash.

“Ndalim të reklamave dhe sponsorizimit të aktiviteteve sportive dhe artistike, duke mënjanuar përpjekjet e industrisë së duhanit për të influencuar të rinjtë për të pirë duhan.”

Drejtoresha e Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Margaret Chan e cilëson si kërcënuese zhvendosjen nëpër gjykata të betejës mes duhanit dhe shëndetit.

Eduard Tursan d’Espaignet (Ed-ward Tur-sahn des-pen-YAY) shpjegon.

“Ajo po u referohej rasteve ku industria e duhanit ka hedhur në gjyq shtete si Uruguaji, i cili kërkon të vendosë vetë paralajmërime në paketat e duhanit. Me Uruguajin po bëhet e njëjta gjë që u bë me Australinë ku industria e duhanit humbi në Gjykatën e Lartë.”

Ai thotë se industria e duhanit po ndihmon disa vende në mosmarrëveshje me Australinë.

“OKB-ja nuk mund t’i humbasë këto raste. Është betejë deri në vdekje mes nesh dhe industrisë së duhanit. Mendoj se ne do të dalim fitimtarë por industria po i zgjat këto beteja dhe shtetet e botës duhet ta kuptojnë këtë manovër.”

Zyrtari i OKB-së thotë se Irlanda, Britania, Turqia dhe Afrika e Jugut po ndjekin shembullin e Australisë për shitjen e cigareve në paketa pa mbishkrime.

Industria thotë se shtetet mbledhin miliarda dollarë nga taksat e duhanit dhe se industria krijon mijëra vende pune. Po ashtu ajo thotë se nuk duhet mbajtur përgjegjëse për problemet shëndetësore, duke thënë se njerëzit duhet ta dinë rrezikun nga pirja e duhanit pasi është e shkruar në paketë dhe nga fushatat kundër pirjes së duhanit. Delegatët në Konferencën Botërore mbi Duhanin dhe Shëndetin po ashtu po diskutojnë edhe rreth sëmundjeve që shkaktohen nga duhani.

“Këtu përfshihen sëmundje si kanceri, sëmundjet e zemrës, ato të rrugëve të frymëmarrjes dhe diabeti. Të gjitha këto sëmundje përkeqësohen nga pirja e duhanit. Konferenca po i trajtonte këto dy çëshjte sëbashku.”

Organizata Botërore e Shendetit thotë se vdekjet e parakohshme mund të parandalohen duke trajtuar katër faktorë kryesorë: djetat e pashëndetshme, mungesën e ushtrimeve fizike dhe përdorimi i dëmshëm i alkolit dhe duhanit.

XS
SM
MD
LG