Lidhje

Dita ndërkombëtare pa duhan


Daurin Auren Zaurawa Da Aka Gudanar A Birnin Kano
Daurin Auren Zaurawa Da Aka Gudanar A Birnin Kano

Dita ndërkombëtare Pa Duhan më 31 maj është një ditë për duhanpirësit për të menduar lidhur me zakonin e tyre - dhe për ta lënë atë të paktën për 24 orë. Por cilat janë disa prej strategjive që i ndihmojnë njerëzit ta lënë duhanin?

Nuk është sekret se përdorimi i duhanit dëmton shëndetin. Por, shumica e njerëzve, e kanë të vështirë për ta lënë. Kjo, për shkak se shumë prej tyre e kanë filluar këtë zakon që në moshë të re dhe për shkak se duhani përmban nikotinë.

Nikotina është shumë problematike, drogë shumë e fuqishme, thonë ekspertët

Dr Kimberly Horn thotë se adoleshentët ka të ngjarë ta përdorin duhanin në shumë forma. Kjo mund të jetë cigare, puro të vogla, duhan patym. Ka edhe nga ata që pinë cigare elektronike, të cilat gjithashtu përmbajnë nikotinë.

"Sa më shumë nikotinë, aq më shumë të varur bëhen, dhe aq më e vështirë është për ta lënë."

Nuk ka një teknikë për të gjithë për të lënë duhanin. Disa i kthehen cigares elektronike, me shpresë se ajo mund të ndihmojë të heqin dorë nga ky zakon.

"Pas shumë vitesh të pirjes së duhanit, nuk më pëlqen era e tymit, nuk më pëlqen grumbulli i bishtave të cigareve, nuk më pëlqen shija që duhani lë në gojën time, dhe nuk më pëlqen fakti që njerëzit e tjerë shqetësohen nga tymi."

Studimet tregojnë se pajisjet elektronike mund të japin rezultat për disa, por jo për të tjerët. Terapi të sjelljes dhe barna, dhe çamçakëz që reduktojnë dëshirën për nikotinë mund të ndihmojnë.

Dr Nancy Rigotti dhe studiues të tjerë kanë projektuar një program të thjeshtë për të ndihmuar lënien e duhanit. Pacientëve iu jepen medikamente dhe këshilla në spital, dhe gjendja e tyre ndiqet pasi dalin nga spitali.

"Ne e dimë se ilaçet dhe këshillat japin rezultat, dhe të dyja së bashku punojnë shumë më mirë se sa vetëm një."

Shtatëdhjetë për qind e duhanpirësve në këtë program nuk pinin duhan gjashtë muaj pas përfundimit të programit.

Qeveria amerikane dhe organizata private zhvillojnë fushata kundër duhanit që nga viti 1964. Një studim nga Shëndetit Publik në universitetin Yale ka gjetur se ata që e lanë duhanin gjatë kësaj periudhe kanë pasur një shtim prej 30 për qind në jetëgjatësi. Dr Theodore Holford është një nga bashkë-autorët. Ai dhe të tjerë që studiojnë përdorimin e duhanit kanë këtë këshillë:

"Kush mendon të pijë duhanit nuk duhet ta konsiderojë kurrë atë."

XS
SM
MD
LG