Lidhje

Tiranë: Instituti Alb-Shkenca dhe diaspora shkencore


Në Tiranë, Instituti Alb-Shkenca zhvilloi sot takimin e 11-të ndërkombëtar. Instituti ka mbi 250 antarë, të cilët janë studiues shqiptarë nga vende të ndryshme të botë.

Drejtuesit e tij, pohojnë se janë të gatshëm, në bashkëpunim me zyrtarët vendorë, që të ndihmojnë vendin e tyre me programe shkencore zhvillimi. Korrespondenti ynë, Ilirian Agolli, njofton nga Tirana.

Takimi i 11-te i Alb-Shkences
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Instituti Alb-Shkenca zhvilloi në Tiranë takimin e 11 vjetor ndërkombëtar mbi rolin e diasporës në botën shqiptare.

Duke bashkuar studiues nga të gjitha fushat shkencore dhe nga gjithë Ballkani ku jetojnë shqiptarët, Instituti me 3 degë në Shqipëri, Kosovë dhe në Maqedoni është shumë i informuar mbi nevojat e rajonit dhe është i gatshëm të japë ndihmesën e vet për programe shkencore zhvillimi.

Drejtuesi i Institutit Alb-Shkenca, Niko Qafoku, thotë se shkencëtarët shqiptarë në diasporën shqiptare kudo në botë kanë shumë për të bërë për zhvillimin e atdheut të tyre.

Së pari, ata janë gati të japin ndihmesën e tyre për hartimin e ligjit të shkencës dhe të programeve shkencore

Në takimin e 11 vjetor ndërkombëtar po mbahen 210 punime shkencore në albanologji, bujqësi, mjedis, drejtësi, ekonomi, politikë, inxhinieri, mjekësi, informatikë.

Instituti Alb-Shkenca numëron 250 deri në 300 anëtarë, studiues nga të gjitha fushat e dijes.

Ai ka projektuar dhe është i gatshëm për të ndërtuar një bashkëpunim afatgjatë për projektet e zhvillimit, që kanë nevojë vendet në rajon.

Në konferencën e sotme, krahas 450 studiuesve shqiptarë e të huaj nga SHBA, Kanada, Gjermania, Austria, Belgjika, Spanja, Italia, Holanda etj., morën pjesë drejtues të lartë të qeverisë së Shqipërisë, ministrat e arsimit të Tiranës, Prishtinës dhe Shkupit.

Të gjithë shprehën gadishmërinë për nisjen e një bashkëpunimi të frytshëm, por veprimet janë ende në fazat e para, ndonëse për programet e brain gain po flitet prej mbi 15 vjetësh në Shqipëri.

XS
SM
MD
LG