Lidhje

Ahmeti: Vota e shqiptarëve nuk duhet të përçahet


Kryetari i Bashkimit Demokratik për Integrim në Maqedoni, Ali Ahmeti në një intervistë për Zërin e Amerikës para zgjedhjeve të 11 dhjetorit thotë, mes tjerash se shqiptarët mund të humbasin deputetë në zonat zgjedhore 1, 2 dhe 5 nëse votat e tyre shpërndahen për më shumë kandidatë në garë. Ai nuk mendon se shqiptarët do të votojnë për një parti maqedonase. Zoti Ahmeti pret që pas zgjedhjeve të hapen çështje siç është ajo e emrit të Maqedonisë. Ai flet për zhvillime të tjera aktuale në Maqedoni dhe për perspektivat e vendit.

Zëri i Amerikës:Zoti Ahmeti, këtë fushatë dhe këto zgjedhje i keni cilësuar si historike. Duket se edhe elektorati ret diçka më shumë nga këto zgjedhje. Çka prini ju të ndodh pas 11 dhjetorit?

Ali Ahmeti: Janë vërtetë zgjedhje të rëndësishme e pse jo edhe historike sepse e gjithë çështja është se çka do të ndodh pas 11 dhjetorit, cila do të të jetë axhenda, sa do të jemi ne të suksesshëm në axhendën e paracaktuar që duhet të zbatohet pas 12 dhjetorit. Republikën e Maqedonisë e presin detyrime të rëndëishme karshi qytetarëve, rajonit e komunitetit ndërkombëtar. Pas 11 dhjetorit unë pres që në këtë vend të shtrohen tema të rëndësishme siç është çështja e zgjidhjes së problemit të emrit, gjetja e një kompromisi sepse ky kompromis na lehtëson rrugën drejt marrjes së ftesës për anëtarësim në Nato. Me këtë, forcohet paqja, stabiliteti në këtë vend dhe në rajon; mbi të gjitha krijohen marrëdhënie më të mira në mes dy etnive më të mëdha, sepse shumëçka varet nga marrëdhëniet në mes shqiptarëve dhe maqedonasve, pastaj është çështja e investimeve, krijohet një klimë më e mirë për investime.

Intervistë me kryetarin e BDI-së, Ali Ahmeti
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:48 0:00

Zëri i Amerikes: Sipas parashikimeve, shqiptarët në këto zgjedhje do të dalin me 3 a 4 deputetë - më pak se sa që kanë pasur, për shkak të numrit më të madh të partive shqiptare në garë. A është kjo shqetësuese për ju?

Ali Ahmeti: Kjo më brengosë. Mendoj se shqetësimi dhe brenga nuk janë kategori të njëllojta. Më brengos sepse dobësohen shqiptarët. Unë gjithmonë kam thirrë partitë e vogla që të bëhen bashkë se të tilla bëhen më të forta dhe le ta fitonin Bashkimin Demokratik për Integrim! Dhe nuk është humbje për shqiptarët nëse do të humbte BDI-ja, por humbje do të jetë nëse shqiptarët humbin mandate, nëse përçahet vota shqiptare. Mirëpo, nuk ndodhi që partitë e vogla të bashkohen me një program dhe nën një ombrellë dhe kjo gjë më brengosi sepse në qoftë se shqiptarët ndajnë votat, sigurisht se i dobësojnë mandatet (në parlament). Dhe në këtë situatë medoemos u bëj thirrje shqiptarëve që ta votojnë sa më shumë BDI-në si dalëzotës i vetëm i kauzës shqiptare në Maqedoni, e që di të përballet në situata me të tjerët, di të ofrojë zgjidhje dhe alternativa; Ka vizion se si duhet ndryshuar e sotmja dhe e nesërmja të bëhet më e mirë. Unë nuk shoh tek këto lëvizje të vogla që janë krijuar, kapacitet për t’u përballur dhe zgjidhur problemet. Unë për 14 vjet nuk kam bërë thirrje “Votoni BDI-në”, por në këtë gjendje duke pasur këtë brengosje vërtetë u them shqiptarëve në Maqedoni: Votoni BDI-në si i vetmi dalëzotës që di të përballet me të tjerët!

Zëri i Amerikës: Por, Ju nuk keni provuar t’i afroni partitë e reja shqiptare në një koalicion parazgjedhor me BDI-në.

Ali Ahmeti: Nuk ka pasur vullnet që partitë e vogla që janë krijuar të bashkohen me BDI-në dhe unë nuk bëj thirrje hipokrizie kur shoh që diçka nuk mund të ndodh. Një pjesë ka dalur nga Bashkimi Demokratik për Integrim dhe kanë krijuar iniciatva të reja.

Zëri i Amerikës: Zona e 6 zgjedhore (që përfshin Tetovën, Gostivarin, një pjesë të Dibrës së Madhe) mbeti me më tepër se 5% të numrit të votuesve nga që parashikohet me kodin zgjedhor. Rrjedhimisht, shqiptarëve këtu u ‘digjet’ ndonjë madat deputeti. A ndjeni faj, me që keni qenë faktor i cili mund ta zgjidhte problemin?

Ali Ahmeti: Shqiptarët në zonën e gjashtë nuk mund të kenë ndonjë humbje nga mosbalancimi i zonave zgjedhore. Ky balancim kërkon marrëveshje me konsensus nga të gjitha palët dhe nuk premtonte koha që të zgjateshin negociatat për arësye të kalimit të kohës dhe zënies së afateve për organizimin e zgjedhjeve. Në zonën e 6 ka 5.20 % më tepër votues të regjistruar se që parashikohet. Por unë mendoj se humbja më e madhe do të jetë nëse ndodh që shqiptarët t’i ndajnë votat në zonën 1 (Shkup), 2 (Shkup, Kumanovë) dhe në zonën e 5-të (Strugë, Kërçovë) dhe nuk mendoj se do të ketë humbje në zonën e 6-të. Ne kemi dhe një fatkeqësi këtu sepse gati 40% e votuesve nga zona e 6 nuk jeton në vend, por në shtete të Evropës perëndimore, Kroaci e Slloveni...

Zëri i Amerikës: Z. Ahmeti, Lidhja Social Demokrate maqedonase po hapë shtabe zgjedhore nëpër zona të banuara kryesisht me shqiptarë dhe nuk është për t’u habitur nëse merr vota nga elektorati shqiptar. A ju brengos kjo gjë?

Ali Ahmeti: Jo, sepse shqiptarët dinë për kë të votojnë. Shqiptarët e dinë se kush e ka ndryshuar të djeshmen dhe të sotmen; shqiptarët janë shumë të sigurtë dhe të vetëdijshëm se të nesërmen përsëri do ta vazhdojnë ta ndryshojnë partitë e tyre politike, shqiptare. Në këtë vend ende jemi të organizuar mbi baza etnike. Maqedonasit votojnë për maqedonasit – shqiptarët votojnë për shqiptarët. Kauzën shqiptare e mbrojnë shqiptarët. Mua nuk më shqetëson fare pse LSDM ka bërë ndonjë aktivitet a veprimtari... Unë kam përcjellë deklaratat e z. Zoran Zaev. Ai është aq shumë kontradiktor, sa që herë-pas-here duken qesharake. Paradite thotë “gjuha shqipe zyrtare, pasdite thotë: unë nuk lejoj që në këtë vend të ndryshohet kushtetuta dhe se gjuha shqipe nuk mund të jetë e barabartë me gjuhën maqedone”.

Mirë është që në Maqedoni të ketë parti që do të vepronin mbi baza ideore, por kjo mbetet një dëshirë e njerëzve me vizione. Hë për hë këtu nuk janë krijuar ato kushte sepse ende ka dallime në mes forcave politike shqiptare dhe atyre maqedonase. Unë kam qenë në koalicion qeveritar edhe me LSDM-në edhe me VMRO-në; kemi dallime të mëdha për shumë çështje që kanë të bëjnë me etnitë në këtë vend, kështu që kjo mbetet një dëshirë për në të ardhmen.

Zëri i Amerikës: A i përmbaheni atij ‘rregullit të pashkruar’ se partia shqiptare e cila del me më shumë vota duhet të hyjë në koalicion qeveritar me partinë më të madhe maqedonase, që fiton zgjedhjet? Edhe nëse ajo promovon politika që nuk u përshtaten shqiptarëve?

Ali Ahmeti: Shumë do të varet nga programet e partive politike, nga negociatat pas 11 dhjetorit në mes partive politike fitimtare; Varet nga bisedat mbi temat që kërkojnë zgjidhje urgjente.

Zëri i Amerikës: Nëse i fitoni zgjedhjet në kampusin shqiptar, a do të jeni të gatshëm ta ndani pushtetin edhe me një apo parti të tjera shqiptare?

Ali Ahmeti: Kjo çështje duhet vlerësuar pas zgjedhjeve. Duhet të bisedohet me të gjitha nivelet, me organet drejtuese të partisë (BDI) që të shohim çka është në të mirë të shqiptarëv ne atë do ta bëjmë.

Zëri i Amerikës: Z. Ahmeti, çka u ofron BDI dhe çka u garanton shqiptarëve më shumë se partitë tjera shqiptare në Maqedoni?

Ali Ahmeti: BDI ka një program mjaft të përpunuar dhe të hartuar nga ekspertët më të mirë që kanë shqiptarët në Republikën e Maqedonisë dhe mendoj që është i pakrahasueshëm me programet e partive konkurrente shqiptare këtu me ca fletushka të vogla me nga 3, 4 faqe. Ne vazhdojmë të materializojmë me përkushtim barazinë e plotë si një kapitull përmbyllës në të gjitha fushat, që nga ajo kombëtare e deri te ajo ekonomike. Përshpejtimi i hapave për investime si të huaja poashtu edhe vendore. Ne kemi pasur një gjysmë mandati kaotik, por është bërë hapërimi më i madh brenda dy dekadave në këtë vend. Brenda tre muajve të fundit janë hapur mbi dy mijë vende pune që nga Struga, Kërçova dhe Tetova me fabrika të mëdha dhe me nam. Dhe vitin e ardhshëm pres që numri të arrijë në pesë mijë. Janë në proces edhe hapje të fabrikave të reja në kuadër të zonave të lira ekonomike por gjithashtu punojmë me përkushtim që investitorët vendas të kenë përparim më të madh, t’i shfrytëzojnë beneficionet e shtetit. Duhet bërë ndryshime të disa ligjeve për lehtësimin e veprimtarive të investitorëve dhe të zotohen komunat për ktrijimin e kushteve më të mira për krijimin e vendeve të reja të punës.

Zëri i Amerikës: Ka vërejtje nga komuniteti ndërkombëtar në lidhje me përzierjen e interesave shtetërore me ato partiake dhe për trysni ndaj punonjësve të administratës shtetërore. Ju jeni pjesë e pushtetit dhe rrjedhimisht kritikat vlejnë edhe për ju!

Ali Ahmeti: Ne nuk jemi të interesuar as të bëjmë trysni ndaj administratës dhe nuk jemi të interesuar që forcërisht t’i rrisim kapacitetet tona; Ne paraqesim program të cilin e vlerësojnë ata me të drejtë vote. Të ushtrohet frikë dhe dhunë, pavarësisht peshës së asaj dhune mbi elektoratin, nuk është gjë e mirë. Është me rëndësi që në këtë vend të thellohen reformat në drejtësi, të funksionojë shteti ligjor dhe këto mbeten detyra të cilave nuk mund t’iu shmangemi dhe sigurisht që në mandati i ardhshëm do të përqendrohet në këto çështje. Ky vend duhet të futet në binarë të mirëfilltë sa i përket funksionimit të shtetit ligjor.

Zëri i Amerikës: Si i shikoni veprimet e Prokurorisë së Posaçme në këtë periudhë dhe mundësinë e procedimit të rasteve që kanë të bëjnë me shqiptarët?

Ali Ahmeti: Ne kemi mbështettur Prokurorinë Speciale. Ajo është rezultat i negociatave midis katër forcave politike më të mëdha në vend. Unë vazhdimisht kam theksuar se Prokuroria e Posaçme duhet të merret me punë të gjyqësisë dhe të mos partizohet, politizohet dhe të mbajë anën e dikujt dhe në vazhdimësi do të ketë përkrahjen e BDI-së, por të kryejë punën e vetë profesionale. Sa i përket lëndëve, unë do të doja që rasti “Monstra” të kalojë në shqyrtim nga Prokuroria e Posaçme. Ndërsa rasti i Sopotit është në mbyllje e sipër dhe është vërtetuar shumëfish se ata njerëz nuk janë fajtorë.

Zëri i Amerikës: pas zgjedhjeve të 11 dhjetorit, pavarësisht rezultateve, a e shihni Maqedoninë më afër proceseve euro-integruese?

Ali Ahmeti: Mendoj se do të jetë një përballje e fortë për temat që theksova më lartë, për çka nevojitet guxim sepse duhet të merren vendime të rëndësishme dhe të vihen përpara interesat e shtetit dhe jo ato të një partie politike apo grupimi politik.

Zëri i Amerikës: Z. Ahmeti, a do ta njihni rezultatin e zgjedhjeve pavarësisht se kush del fitues?

Ali Ahmeti: Unë në radhë të parë kërkoj që zgjedhjet të jenë të lira, që të gjithë njerëzit të shprehin lirshëm vullnetin e tyre, që çdo njeri të ketë dinjitet dhe integritet në këto zgjedhje sepse mbarëvajtja e një procesi zgjedhor është imazhi i një shteti, i një kombi dhe komuniteti dhe dëshiroj dhe kontribuoj që këto zgjedhje t’i përmbajnë të të gjitha këto vlera dhe standarde. Nuk vihet në pyetje kontestimi nga ana ime i verdiktit të qytetarëve. Unë e respektoj atë dhe nuk ka asnjë diskutim për këtë.

Shiko komentet (1)

Ky forum është mbyllur
XS
SM
MD
LG