Lidhje

BB nxjerr raport mbi ekonominë rajonale


BB nxjerr raport mbi ekonominë rajonale
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Sipas raportit më të fundit të Bankës Botërore për Ballkanin perëndimor, këto vende po rriten me ritme më të shpejta krahasuar me një vit më parë.

Ekspertë të Bankës kanë komentuar dhe ndikimin që mund të sjellin zhvillimet politike në ritmin e rritjes së ketyre vendeve si dhe ecurinë e reformave.

BB nxjerr raport mbi ekonominë rajonale
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Sipas raportit më të fundit të Bankës Botërore për Ballkanin perëndimor, këto vende po rriten me ritme më të shpejta nga një vit më parë.

Ekspertë të Bankës pohuan se ky ritëm rritje dhe reformash duhet ruajtur nga ndikimi i tensioneve politike.

Banka Botërore tha sot zgjatja e tensioneve politike të brendshme mund të ndikojë në ritmin e rritjes ekonomike të Shqiërisë, krahas disa zhvillimeve negative të jashtme si BREXIT.

Sipas zyrtarëve rritja ekonomike në planin afatmesëm pritet të jetë në rreth3.5 për qind, nëse nuk do të ndikohet nga ngjarje të jashtme si dobësimi i partnerëve tregtarë, pasiguritë e euronës dhe dalja e Britanisë në BE.

Sipas ekonomistes së Bankës, Hilda Shijaku, Shqipëria ka nevojë të thellohet më tej në tregtinë e jashtme dhe në integrimin ekonomik global, ndërsa tregu i punës ka nevojë për një përdorim efektiv. Sipas raportit më të fundit të Bankës Botërore për Ballkanin perëndimor, këto vende po rriten me ritme më të shpejta nga një vit më parë.

Sipas Bankës Botërore, në rajon po ulet varfëria prej shtimit të vendeve të reja të punës dhe uljes së çmimeve.

Reformat e qëndrueshme po tërheqin investimeve private, borxhi publik po bëhet i qëndrueshëm dhe të ardhurat për qytetarët po shtohen dhe ekonomia e Ballkanit po bëhet më rezistente ndaj goditjeve të mundshme.

Rritja ekonomike në Ballkanin Perëndimor, thotë Banka Botërore, solli uljen e deficitit fiskal, po ul varfërinë dhe papunësinë, megjithatë tregu i punës ka sërish sfida të konsiderueshme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG