Lidhje

Tensione pas komenteve të Kryeministrit të Izraelit


Shtëpia e Bardhë ka hedhur poshtë pretendimin e Kryeministrit të Izraelit, Benjamin Netanyahu, se ai ka biseduar me Shtetet e Bashkuara për mundësinë e aneksimit të vendbanimeve hebraike në Bregun e pushtuar Perëndimor. Kontrolli mbi këtë territor është një ndër mosmarrëveshjet e shumta që kanë dëmtuar përpjekjet e Shteteve të Bashkuara, Izraelit dhe palestinezëve për të arritur një marrëveshjeje paqeje izraelito-palestineze.

Komentet e zotit Netanyahu drejtuar ligjvënësve të partisë së tij të krahut të djathë, Likud, shkaktuan edhe reagime nga palestinezët.

“Sipas të drejtës ndërkombëtare, ne e konsiderojmë të paligjshëm të gjithë pushtimin nëpërmjet vendbanimeve, të cilat duhet të hiqen nga të gjitha territoret e pushtuara palestineze. Duhet të ndalet pozicionimi i SHBA-së që tenton të jetë në një linjë me pushtimin dhe kundër kauzës së popullit palestinez, duke u shndërruar në partner të agresionit dhe krimeve ndaj popullit palestinez. Duhet të konfirmohet gjithashtu se të gjitha përpjekjet pushtuese të Izraelit për të përfituar nga situata aktuale nuk do të thyejnë vullnetin e popullit palestinez dhe se realiteti është ndryshe”, deklaroi Wasel Abu Youseff, anëtar i komitetit ekzekutiv Organizatës për Çlirimin e Palestinës.

Vendbanimet e debatueshme ndodhen në një territor të cilin palestinezët e kërkojnë të jetë pjesë e një shteti të ardhshëm palestinez, por që është pushtuar nga Izraeli që nga periudha e Luftës Gjashtë Ditore të vitit 1967.

Kontrolli mbi këtë territor është një ndër mosmarrëveshjet e shumta që kanë dëmtuar përpjekjet e Shteteve të Bashkuara, Izraelit dhe palestinezëve për të arritur një marrëveshje izraelito-palestineze për paqe.

Presidenti Donald Trump u citua të dielën nga një gazetë izraelite të ketë shprehur dyshime nëse vërtet palestinezët dhe izraelitët dëshirojnë të arrijnë një marrëveshje për paqe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG