Lidhje

Tiranë: Studimi i MJAFT, transparencë e ulët e qeverisë


Lëvizja “Mjaft” publikoi sot një studim sipas të cilit, qeveria shqiptare u përkeqësua me 3 pikë sa i takon transparencës, krahasuar me vitet e mëparshme.

Studimi thotë se hapja institucionale e qeverisë shqiptare është afërsisht sa mesatarja e vendeve të tjera të rajonit, por kjo nuk është në nivel të kënaqshëm në raport me standartet e kërkuara ndërkombëtare.

“Në faqen zyrtare të qeverisë shqiptare nuk gjendet asnjë informacion në lidhje me transparencën buxhetore të qeverisë apo edhe të shtetit. Mungojnë tabelat fillestare të buxhetit, raportet e ndërmjetme të shpenzimeve buxhetore, gjendja e borxhit publik, si dhe tabelat e shpenzimeve faktike vjetore në krahasim me planifikimet e bëra” - tha Aldo Merkoçi, drejtueës i Lëvijzes MJAFT.

Madje, u vu re se nuk ka asnjë dokument që vërteton depozitimin në kohë nga kryeministria të draftit të buxhetit vjetor pranë administratës së parlamentit, kohë kjo e përcaktuar tre muaj përpara fillimit të diskutimeve në komisione parlamentare.

Shqipëria renditet e 4 mes 7 vendeve të Ballkanit pas Maqedonisë, Malit të Zi, Serbisë, duke lënë pas vetëm Bosnjen dhe Kosovën.

Qeveria shqiptare ka plotësuar vetëm në 40 për qind treguesit e transparencës, thotë studimi, ndërsa çështjet e konfliktit të interesit, kodit të etikës, lobingut, transparencës buxhetore dhe prokurimeve publike paraqiten në një vlerësim të ulët.

Në faqen e kryeministrisë mungojnë informacionet mbi prokurimet, procedurat, kontratat, prokurimet me vlera të mëdha, prokurimet faktike të krahasuara me regjistrin e parashikimeve të prokurimeve publike.

Raporti thotë se qeveria shënon shifrën 0 të hapjes institucionale sa i takon veprimtarive, që lidhen me paratë e shtetit.

Krahas transparencës, edhe integriteti ka patur rënie, sepse qeveria nuk regullon me ligj veprimtaritë lobuese dhe nuk ka të publikuar ndonjë strategji antikorrupsion, thuhet në studim.

Niveli i transparencës dhe hapjes së institucioneve janë po ashtu të ulëta edhe në pushtetin vendor.

Sipas vëzhgimeve ngaInstituti për Demokraci dhe Ndërmjetësim (IDM), “pjesëmarrja e publikut në vendim-marrjen e bashkive është e ulët dhe ato nuk janë transparente, gjë që lë vend për korrupsion të zhvilluar nga qeverisja qendrore deri në pushtetin vendor” - tha Sotiraq Hroni, drejtues i Institutit për Demokraci dhe Ndërmjetësim.

Studimet vërejtën se organizatat e shoqërisë civile e kanë shtuar presionin ndaj administratës për transparencë ndaj qytetarëve dhe mirëqeverisje, por mbetet shumë për të luftuar korrupsionin, që fshihet prapa mbylljes së dokumentave.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG