Lidhje

Banka Botërore vlerëson ekonominë shqiptare


Banka Botërore tha sot në Tiranë se gjysma e rritjes ekonomike të Shqipërisë për gjysmën e parë të vitit prej 4 për qind erdhi vetëm nga prodhimi i energjisë elektrike.

Në një raport ekonomik rajonal, që publikoi sot, Banka Botërore tha se borxhi publik i Shqipërisë vazhdon të mbetet i lartë, ndërsa investimet e huaja direkte po bien.

Banka Botërore parashikoi sot një rritje 4 për qind për ekonominë e Shqipërisë pas rritjes së prodhimit të energjisë elektrike prej rreshjeve të shumta dhe një sezoni pozitiv në turizëm.

Banka Botërore komenton për ekonominë shqiptare
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Vlerësimet janë pjesë e raportit ekonomik rajonal për vendet e Ballkanit perëndimor.

Sipas Bankës Botërore, rritja ekonomike shtoi vendet e reja të punës dhe uli varfërinë.

Pas kësaj, Banka pret të ulen borxhi publik dhe deficiti fiskal primar, ndaj vlerësoi se konsolidimi fiskal, rritja e efikasitetit të shpenzimeve publike dhe reformat strukturore vijojnë të jenë me rëndësi të madhe për një rritje ekonomike të qëndrueshme dhe të barabartë.

Prodhimi i energjisë elektrike u dyfishua në gjysmën e parë të vitit 2018, ndërsa rritja e turizmit, punësimi, pagave dhe kredive po nxisin konsumin privat.

Punësimi u rrit me 4 për qind në gjysmën e parë të vitit, kryesisht në shërbime dhe industri.

Shkalla e papunësisë ra në 12.4 përqind të forcës së punës.

Por investimet private po ngadalësohen me përfundimin e dy projekteve të mëdha energjitike TAP dhe Devolli, të financuara nga investimet e huaja direkte.

Banka Botërore tha se borxhi publik pritet të bjerë në 69.5 për qind e PBB-së sivjet, nga 71.6 përqind e PBB-së në 2017, ndërsa deficiti fiskal i Shqipërisë parashikohet të mbetet në 2 përqind të PBB-së.

Një tjetër burim të ardhurash janë remitancat e parave nga emigrantët që pritet të arrijnë në mbi 6 për qind, për shkak të përmirësimit të gjendjes në BE.

Banka një rritje pritet edhe në kreditimet bankare për shkak se sistemi bankar është likuid, i mirë-kapitalizuar dhe po pastron kreditë me probleme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG