Lidhje

OSBE: Mungesa e vullnetit politik, arsyeja kryesore e luftës në Ukrainën lindore


Nënkryetari i misionit vëzhgues të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Europë thotë se statistikat e mbledhura rishtazi tregojnë se mungesa e vullnetit politik është e vetmja gjë që lejon shpërthimet e dhunshme gati të përditshme të vazhdojnë të marrin jetë njerëzish në Ukrainën lindore të pushtuar nga Rusia.

Aleksander Hug, mandati 10 vjeçar i të cilit me OSBE-në skadon këtë muaj, tha gjithashtu se shumë njerëz të autorizuar për të ndaluar konfliktin - ata që nënshkruan marrëveshjen e Minskut - mund ta realizojnë këtë ide brenda disa orësh.

"Për 14 herë, të dyja palët kanë rënë dakord të rifillojnë një armëpushim dhe çdo herë që ndodh kjo, shkeljet e përditshme të armëpushimit bien, dhe kjo është brenda një dite të vetme", - tha zoti Hug. "Pra, pjesa ushtarako-teknike e këtij konflikti mund të përfundojë brenda disa orëve." Ne e kemi dëshmuar këtë me statistikat tona bazuar në vëzhgimet e bëra pas përtëritjes së armëpushimeve. "

Edhe pse raportet e OSBE-së ((www.osce.org/ukraine-smm/reports)) zakonisht tregojnë se cila palë ka nxitur episode të dhunës, Hug tha se të dhënat tregojnë gjithashtu se vënia e fajit është e kotë.

"Raportet tona tregojnë shumë qartë se ku dhe prej kujt ndodhin këto shkelje," tha ai. "Kur shohim armë të rënda në zona ku ato nuk duhet të jenë - dhe kemi parë mijëra të tilla vetëm këtë vit, 45 përqind në zonat e kontrolluara nga qeveria ukrainase dhe 55 përqind në zonat e kontrolluara nga separatistët rusë - është e qartë përtej çdo dyshimi se kush është përgjegjës për tanket, mortajat, sistemet e shumta të nisjes së raketave, pasi ne e shohim dhe i përshkruajmë këto shkelje në raportet tona, dhe megjithatë ato nuk lëvizin ".

Të dhënat tregojnë gjithashtu se fajësimi i njërës apo tjetrës palë pas dhunës është kundërproduktivë dhe se fuqizimi i zërave të njerëzve më të prekshëm të konfliktit, në afërsi të vijave të frontit, ka qenë mënyra më efektive për të ulur dhunën dhe për të lehtësuar një dialog konstruktiv.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG