Lidhje

Nisin procedurat për ngritjen e KLP dhe KLGJ


Në Shqipëri shumë shpejt pritet të nisin procedurat për ngritjen e Këshillit të Lartë të Prokurorisë (KLP) dhe Këshillit të Lartë Gjyqësor (KLGJ) pasi procesi i rivlerësimit të kandidatëve për anëtarë në këto dy institucione është përmbyllur.

Sot Komisioni i Pavarur i Kualifikimit dha vendimin për prokurorin Besnik Cani, i fundit në listën e atyre që kishin kandiduar për në KLP. Ndërsa një ditë më parë, me rrëzimin e gjyqtarit të Apelit Shkodër, Luan Dervishi, u mbyll lista e kandidatëve për në KLGJ.

Sipas ligjit, Komisioni i Pavarur i Kualifikimit do të duhet që brenda tre ditësh t’i përcjellë listat respektive Prokurorit të Përgjithshëm dhe Kryetarit të Gjykatës së Lartë. Ndërsa këta të fundit, brenda një afati tjetër 3 ditor duhet të thërrasin njëri Mbledhjen e Përgjithshme të Prokurorëve dhe tjetri Mbledhjen e Gjyqtarëve, për të zgjedhur anëtarët që do të përfaqësohen në dy institucionet e reja, të cilave Reforma në Drejtësi, u njeh një rol kyç.

Nga ana e saj Prokuroria e Përgjithshme njoftoi në mbrëmje se kishte marrë njoftimin nga KPK dhe po brenda ditës së sotme, Prokurorja e Përgjithshme e Përkohshme, Arta Marku ka thirrur Mbledhjen e Përgjithshme të Prokurorëve, më datë 11 dhjetor.

Të dy Këshillat, përbëhen nga 11 anëtarë, nga të cilët 5 vijnë nga jashtë sistemit, ndërsa 6 anëtarët e tjetër përzgjidhen sipas ndarjes në shkallë të gjykatave dhe prokurorive: 3 nga ato të Shkallës së Parë, 2 nga Apeli, ku të paktën njëri duhet të jetë nga organet që veprojnë në rrethe, dhe 1 nga Prokuroria e Përgjithshme në rastin e KLP-ës dhe 1 nga Gjykata e Lartë në rastin e KLGJ-ës.

Kanditatët për në KLP , për 3 vendet nga prokuroritë e Shkallës së Parë janë 5: Dritan Prençi - Prokuroria Kukës; Vat Staka -Prokuroria Shkodër; Antoneta Sevdari - Prokuroria Tiranë; Gentian Osmani - Prokurori e Krimeve të Rënda dhe Besnik Muci – Prokuroria e Krimeve të Rënda. Nga këta Dritan Prenci, është i vetmi nga jashtë Tiranës e pritet të kalojë automatikisht. Të tjerët do t’i nënshtrohen votimit për dy poste.

Për dy vende nga Prokuroritë e Apelit janë vetëm dy kandidatë, Arben Dollapaj nga Apeli i Shkodrës e dhe Bujar Sheshi, nga Apeli i Krimeve të Rënda. Dy kandidaturat e tjera, Besa Nikëhasani nga Apeli i Shkodrës dhe Luan Kaloci nga Apeli i Tiranës, u rrëzuan.

Ndërsa për një vend nga Prokuroria e Përgjithshme janë kualifikuar dy prokurorë që kanë kaluar testin: Anila Leka dhe Kostaq Beluri.

Për në Këshillin e Lartë Gjyqësor, në përfundim të procesit të rivlerësimit, janë 6 gjykatës së shkallës së parë që janë konfirmuar. Nga këta Marçela Shehu, nga gjykata e Kurbinit bën që të plotësohet kriteri për një anëtar nga Gjykatat e rretheve, dhe ajo automatikisht siguron vend në KLGJ-ën e ardhshme, ndërsa 5 të tjerët (Manjola Xhaxho - Gjykata e Tiranës; Alma Brati – Gjykata e Tiranës; Astrit Faqolli - Gjykata e Tiranës; Dritan Hallunaj – Gjykata për Krimet e Rënda; Brunilda Kadi - Gjykata e Tiranës) do t’i nënshtrohen votimit për dy vendet e tjera.

Sa i përket dy vendeve me gjyqtarë të Apelit, janë konfirmuar tre kandidatë, Ilir Toska - Gjykata Apelit Tiranë), Nertina Kosova (Gjykata e Apelit për Krimet e Rënda) dhe Brikena Ukperaj, nga Apeli i Vlorës. Kjo e fundit kalon automatikisht, duke qenë se plotëson kriterin për të qenë nga Gjykata jashtë Tiranës.

Për vendin e përfaqësuesit nga Gjykata e Lartë, i vetmi i rikonfirmuar në detyrë, pas procesit të rivlerësimit, është anëtari i saj Medi Bici. Kandidati tjetër, për në KLGJ, Artan Zeneli u rrëzua.

Funksionimi i këtyre dy institucioneve, vë në lëvizje mekanizmat për organet e tjera të parashikuara nga Reforma në Drejtësi. Ngritja e Këshillit të Lartë të Prokurorisë i hap rrugë zgjedhjes së Prokurorit të ri të Përgjithshëm, si dhe ngritjes së Prokurorisë së Posaçme (SPAK) nga e cila do të varet më pas dhe Byroja Kombëtare e Hetimit, dy organet që pritet të shënojnë një kthesë në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Ndërsa Këshilli i Lartë Gjyqësor do të zëvendësojë rolin që ka luajtur deri më tani Këshilli i Lartë i Drejtësisë, duke rikthyer normalitetin në funksionimin e gjyqësorit.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG