Lidhje

Parlamenti britanik refuzon Brexitin pa marrëveshje


Ligjvënësit britanikë votuan kundër mundësisë që Britania e Madhe të largohet nga Bashkimi Evropian, pa rënë dakord mbi hollësitë e shkëputjes, duke i hapur rrugën një votimi për shtyrjen e Brexitit, në një përpjekje për të gjetur një rrugëdalje nga kriza më e rëndë politike në shumë breza.

Gjithsej 321 ligjvënës votuan kundër largimit pa marrëveshje dhe qeveria pritet të kërkojë zgjatjen e afatit për largim deri më 30 qershor. Por kërkesa duhet të miratohet nga vendet anëtare të Bashkimit Evropian.

Pas dy vjet e gjysme negociatash dhe dy dështimesh për të kaluar në parlament marrëveshjen për Brexitin të propozuar nga kryeministrja Theresa May, vota e së mërkurës ende nuk shënon përfundimin e kushteve e as kohës se kur do të largohet Britania nga blloku të cili i ishte bashkuar në vitin 1973.

Çështja kryesore e negociatave dhe ndarjeve të brendshme në Britani është kufiri me Irlandën dhe ndikimi që Brexiti mund të ketë në rrafshin ekonomik pas 29 marsit.

Vendimi për Brexitin pasoi referendumin e qershorit të vitit 2016 kur 52 për qind e votuesve mbështetën largimin nga blloku.

Bashkimi Evropian do të preferonte një zgjatje të shkurtër të afatit për shkak të zgjedhjeve parlamentare të bllokut që mbahen në muajin maj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG