Lidhje

Rindërtimi i katedrales Notre Dame mund të kërkojë dekada


Presidenti francez Emmanuel Macron ka caktuar si objektiv rindërtimin e katedrales Notre Dame brenda pesë vjetësh. Në një fjalim plot emocione dje para vendit, zoti Macron tha se Franca është një vend që ndërton dhe se me mbështetjen e të gjithëve kjo është e realizueshme. Por ekspertët thonë se mund të duhen dekada për ta rikthyer këtë objekt historik në lavdinë e mëparshme:

Djegia e katedrales Notre Dame tronditi botën. Për shumë njerëz, ky objekt historik Paris është tepër se një simbol fetar:

"Katedralja Notre Dame është pjesë e pasurive mbrojtura nga UNESCO; dëmtimi i saj është humbje për mbarë botën. Na dhemb zemra gjithëve,” tha sekretari parë i kabinetit japonez

"Dëmtimi i katedrales është një goditje e rëndë ndaj trashëgimisë kulturore e historike njerëzimit; është goditje për popullin tonë si pjesë e mbarë e njerëzimit,” tha Oleg Shein, anëtar i parlamentit rus.

"Notre Dame është një simbol global,” thotë Bill Shorten, udhëheqës i opozitës australiane.

përgjigje thirrjes presidentit francez, vetëm një ditë pas zjarrit ishin grumbulluar donacione me vlerë 800 milionë dollarë.

"Ne do ta ndërtojmë Notre Damën edhe bukur. Dua kjo arrihet brenda pesë vjetësh dhe është e arritshme,” Presidenti Macron.

Por ekspertë restaurimit objekteve historike thonë se do duhen dekada për ta përfunduar projektin. Eric Fisher është kreu i fondacionit merret me mirëmbajtjen e katedrales mesjetare Strasburgut:

"Unë personalisht do llogarisja dekada, jo vite për sa i përket punës duhet. Diagnoza fillestare është shumë e rëndësishme, duhet identifikohen pjesët janë shkatërruar dhe çfarë mund ruhet. Pastaj duhen bërë zgjedhjet për restaurimet para se fillojë puna e rindërtimit”.

Duhen gjetur gurëgdhendësit, artistët e xhamave ngyrosura, zdrukthatarët janë përgatitur për punime historike. Kjo nuk është e lehtë, thotë Francis Maude, ka punuar për restaurimin e Kështjellës Windsor pas zjarrit 1992.

Aktualisht Evropë vështirë gjesh një numër kaq madh artizanësh për realizuar një prjekt kaq madh me punime guri, druri, plumbi dhe xhami ngjyrosur. Bëhet edhe e vështirë, pasi para se fillojë restaurimi i Notre Damës ka projekte tjera masive aktualisht ndeshen me mungesa specialistësh për realizuar punimet”.

Ka njerëz thonë se katedralja duhet restauruar me njëjtat materiale kishte parë. Arkitekti Francis Muade thotë se do ishte gabim. Ai mendon se nëse përdoren disa materiale dhe teknika moderne, do garantohej ekzistenca e katedrales edhe për 800 vjet tjerë. Arkitekti britanik nënvizon se objektet e mëdha historike deshën dekada, madje shekuj për t’u ndërtuar dhe se gjatë procesit modifikohej edhe stili dhe materialet për t’iu përshtatur kohës.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG