Lidhje

Parlamenti i Ukrainës hedh poshtë thirrjen për dorëheqjen e kryeministrit


Parlamenti i Ukrainës hodhi poshtë thirrjen për dorëheqje Kryeministrit Volodimir Hroysman erdhi si pasojë e kërkesës Presidentit Volodimir Zelenskiy 20 maj, menjëherë pas marrjes detyrës.

enjten 97 ligjvënës votuan pro largimit zotit Hroysman, një shifër kjo larg numrit nevojshëm votave prej paktën 226, për pranuar dorëheqjen e kryeministrit.

Votimi erdhi njëjtën ditë kur zyra e presidentit njoftoi se ai i kishte kërkuar zyrtarisht parlamentit shkarkonte ministrin e Jashtëm Pavlo Klimkin, atë Mbrojtjes Stepan Poltorak si dhe shefin e Shërbimit Sigurisë Vasyl Hrytsak.

Zyra e presidentit njoftoi gjithashtu se ishte shqyrtim një masë për shkarkuar Prokurorin e Përgjithshëm Yuriy Lutsenko.

Një ditë pas inaugurimit tij, presidenti Zelenskiy lëshoi një dekret për shpërndarje parlamentit dhe bëri thirrje për zgjedhje parakohshme korrik. Ai propozoi gjithashtu ndryshime procesin zgjedhor.

Por parlamenti një seancë jashtëzakonshme më 22 maj votoi kundër diskutimit amendamenteve propozuara nga presidenti Zelenskiy.

Votat kundër propozimeve tij nxjerrin pah një ngërç marrëdhëniet mes ligjvënësve dhe presidentit, një rishtar politik, i cili nuk gëzon mbështetjen formale parlamentit aktual.

XS
SM
MD
LG