Lidhje

Projekt i organizatës World Vision në Shkodër


Projekt i organizatës World Vision në Shkodër
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Pjesë e panairit “Promovimi i produkteve agropërpunuese”, hapur në qytetin e Shkodrës, janë edhe organizatat “World Vizion” dhe “Gruaja në Integrim”, të cilat po zbatojnë në Veri të Shqipërisë projektin e financuar nga Bashkimi Europian “Të rinjtë përkrahin të drejtat e njeriut”. Këto organizata kanë zgjedhur shkollën e mesme pyjore në qytetin e Shkodrës, e vetmja e këtij lloji në Shqipëri, për të nxitur të rinjtë të angazhohen në përmbushjen e të drejtave të tyre përmes punës dhe angazhimit në komunitet.

Përfaqësuesja e “World Vision” Etleva Paplekaj tha se kjo organizatë ka mbështetur në fazën e parë 9 organizata të shoqërisë civile në Shqipëri, mes të cilave është edhe shoqata “Gruaja në Integrim”. Projekti bën të mundur zbatimin e një prej të drejtave kushtetuese, që është e drejta e punësimit. Është bërë i mundur trajnimi i të rinjve të shkollës profesionale dhe lidhja e marrëveshjes me biznese, në mënyrë që të rinjtë të bëjnë praktikën. Dhe tani, në këtë panair, po promovohen produktet që janë bërë nga këta studenta.

Përfaqësuesja e shoqatës “Gruaja në Integrim”, Artrida Ferketi, thotë se synimi është që të rinjtë, që ndjekin arsimin professional, të integrohen drejt tregut të punës.

Në këto kohë, trendi i të rinjve është për tu larguar nga Shqipëria dhe është arsimi profesional që mund t’u sigurojë një punësim në vendin e tyre. Ideja jonë ishte që projektin ta zbatonim me shkollën pyjore sepse ne synojmë që nxënësit, që ndjekin arsimin profesional, të integrohen në tregun e punës. Dhe sot, panairi synon jo vetëm reklamimin e produkteve që krijojnë këta nxënës në shkollën e tyre, në bazat prodhuese, por edhe i gjithë komuniteti të njihet me degët që të rinjtë ndjekin në këtë shkollë.

Inxhinjeria Majlinda Zekja thotë se është e rëndësishme që të rinjtë të mbështeten jo vetëm nga shkolla, por edhe biznesi dhe organizatat joqeveritare në procesin e integrimit të tyre në treguen e punës.

Në bashkëpunim me projektin e “World Vision” dhe “Gruaja në Integrim” ne arritëm të marrim pjesë në këtë panair. Shkolla jonë është e një profili të veçantë, ka dy degë; pyjet dhe përpunim drurin, dhe nxënësit tanë, duke qenë në këto dy degë, kanë arritur me këto objekte që ju i shikoni në këtë panair.

Etleva Paplekaj thotë se të rinjtë kanë nevojë të përfshihen më shumë në vullnetarizëm dhe ky është njeësynim tjeter i rëndësishëm i projektit qe po zbaton “World Vizion”.

Duke parë mungesën e vullnetarizmit dhe mungesën e përfshirjes së rinisë në promovimin e të drejtave të njeriut dhe mbrojtje e tyre, ne synojmë që të kemi një rini aktive dhe kjo shprehet në atë që është realizuar në këtë projekt; shërbimi në komunitet. Të rinjtë kanë shkuar pranë shtëpive të fëmijëve dhe azilit të pleqve dhe punimet e tyre do të shkojnë për shkollën “3 Dhjetori”

Punimet e nxënësve të shkollës së mesme pyjore në Shkodër do t’i dhurohen shkollës speciale “3 Dhjetori”, ku mësojnë fëmijët me aftësi të kufizuara nga disa prej rretheve veriore të Shqipërisë.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG