Lidhje

2019-ta një vit i krizës së solidaritetit ndaj refugjatëve


Kriza botërore e refugjatëve vazhdon thellohet. Sipas Organizatës Kombeve Bashkuara bota po dëshmon nivele rekord zhvendosjes popullsisë. Numri i atyre largohen pritet rritet edhe tej ardhmen jo vetëm si pasojë e konfliktit e persekutimit, por edhe ndryshimeve klimatike. Grupet mbrojnë drejtat e refugjatëve thonë se janë shqetësuar me prirjen e vendeve zhvilluara për larguar refugjatët e azilkërkuesit, gjë e vështirëson edhe tej situatën e tyre. Korrespondetja e Zërit Amerikës Ardita Dunellari njofton.

Konfliktet e persekutimet ishin ndër shkaqet për largimin e një numri madh njerëzish nga komunitetet dhe vendet e tyre gjatë vitit 2019, duke rritur përmasat e një krize pashembullt refugjatësh nivel botëror.

"Numri i personave zhvendosur është mbi 70 milionë, nga cilët rreth 25 milionë janë refugjatë. Kemi vënë re zhvendosje vazhdueshme nga Siria dhe Venezuela", thotë Joung-ah Ghedini-Williams, zëdhënësi i UNHCR-.

Sipas zëdhënësit UNHCR- Joung-ah Ghedini Williams gjatë 2019-s vetëm një numër i vogël refugjatësh u rikthyen vendet e tyre, kjo për shkak rrethanave jomikpritëse atje.

2019-n sikurse një vit parë, numri i madh i refugjatëve ishin sirianë, afganë, sudanezo jugor, rohinga e somalezë.

Ekspertët paralajmërojnë se ndryshimet klimatike do jenë shkaku kryesor për lëvizjen e popullatës. Zyrtari i UNHCR- thotë se katastrofat natyrore kanë shkaktuar ndërkohë zhvendosje shkallë gjerë nga vende si Sudani i Jugut dhe Somalia.

"Jo vetëm sepse njerëzit janë të detyruar të largohen pasi nuk mund të sigurojnë jetesën apo mundësi për t’u kujdesur për tokën e tyre, por edhe për shkak seato zona të thata, uji është shndëruar në armë që përdoret nga grupet ushtarake për të kontrolluar popullsinë", thotë ai.

Por grupet e drejtave njeriut flasin për një "krizë solidariteti" mesin e kombeve i kanë mikpritur refugjatët historikisht. Sipas tyre ka një rritje nivelit largimit detyruar prej vendeve zhvilluara.

"Ka një mungesë mbështetjes direkte. Bashkimi Evropian, Shtetet e Bashkuara, Australia dhe shumë prej vendeve pasura i kanë bllokuar refugjatët", thotë Bill Frelick, i Programit për Drejtat e Refugjatëve.

Bashkimi Evropian dhe disa vende zhvilluara kanë zbatuar gjithashtu ashtuquajturat "politika frenimit" me qëllimin për zbutur numrin e refugjatëve dhe azilkërkuesve kufijtë e tyre.

Politika tilla thotë zoti Frelick u dërgojnë një sinjal qartë vendeve janë vijën e parë frontit, si Turqia, bëhen pengesë kufi e mos lejojnë kalimin e atyre kërkojnë strehim e mbështetje.

"Mendoj se ekziston padiskutim një klimë shumë e vështirë për refugjatët. Ajo që po vihet re është një nga retorikat më të ashpra e të padëshirueshme që kemi përjetuar", thotë Joung-ah Ghedini-Williams.

Në një kohë kur disa qeveri theksojnë nevojën për t'u kujdesur së pari për qytetarët e tyre, aktivistë si Bill Frelick vënë re një mungesë empatie si dhe politikanë që nuk arrijnë të përballen me racizmin, ksenofobinë dhe islamofobinë. Si rezultat thotë ai është zbehur mbështetja për të ndihmuar njerëzit në rrethana të vështira.

"E drejta për t’u larguar, për të kërkuar azil është në thelb e drejta e fundit njerëzore që ka një individ. Ajo është mundësia e vetme kur gjithçka tjetër ka dështuar, kur atyre u duhet të përballesh me genocid, kur shanset për të jetuar janë minimale”, thotë Bill Frelick, Programi i të Drejtave të Refugjatëve.

Viti 2019 përfundoi me një shfaqje solidariteti gjatë Forumit Botëror të Refugjatëve të organizuar nga UNHCR-ja në mesin e muajit dhjetor, gjatë së cilit disa vende, biznese dhe institucione ndërkombëtare premtuan mbështetje. Por ndërsa premtimet mund të mos jenë të qëndrueshme, UNHCR-ja shpreson se ata mund të rindezin angazhimin ndërkombëtar për të ndihmuar refugjatët në të ardhmen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG