Lidhje

Brazil: Shpyllëzimi vë në rrezik pemët dhe qeniet e pyllit tropical të Atlantikut


Ndërsa efektet e ndryshimeve klimës vazhdojnë shkatërrojnë planetin, një nga ekosistemet larmishme botës, pyjet e Brazilit, janë rrezik. Por banorët vendës po marrin masa, duke mbjellë pemë për luftuar shpyllëzimet e mëdha.

Brazil, fati i një specieje rrezikuar varet nga fati i mjedisit rrezikuar ku rritet.

Pylli Tropikal i Atlantikut është një nga territoret rrezikuara planetit. Mbi 90 për qind i tij, është shpyllëzuar ose shkatërruar. Pjesa ka mbetur është fragmentuar dhe e tmerrshme për disa specie dhe ekuilibrin ekologjik.

Luis Paulo Ferraz punon për Shoqatën “Golden Lion Tamarin”, një organizatë synon mbrojtjen e paktën 2 mijë majmunëve luanë artë. Ai thotë se këta majmunë vegjël, përballen me një krizë ekzistenciale.

Është një specie mund jetojë vetëm një lloj shumë veçantë pylli shtetin e Rio de Zhaneiros, një pyll shumë i nxehtë, me shumë lagështirë dhe vetëm dy për qind e këtyre pyjeve vazhdojnë ekzistojnë, thotë zoti Ferraz.

Këto toka ishin mbuluara dikur me pemë. Por shpyllëzimi masiv për banesa dhe burime energjie, e shkatërroi mjedisin natyror për kafshë si majmunët e quajtur Golden Lion Tamarin.

Maria Coelho da Fonseca Machado Moraes

Pronare Fidanishteje dhe Aktiviste e Mjedisit

Marrëzia dhe injoranca e njerëzve ka shkatërruar pjesën madhe pemëve dhe vazhdon t’i shkatërrojë ato”, thotë një pronare fidanishteje dhe aktiviste mjedisi.

Maria Coelho njihet si Dona Graca ((PRON: GRAH-SAH)), ose zonja Grace. fidanishten e saj, ajo përzien pleh, gur gëlqeror dhe argjilë për rritur filizat nga farat e pemëve lokale.

Unë bëj pjesën time. Nuk mund bëj shumë por bëj aq sa mundem për shpëtuar pemët”, thotë ajo.

Punëtorët mbjellin me kujdes filiza si ato Dona Graca rrit fidanishten e saj. Ndërsa Luani i Artë jeton pemë, ato e bëjnë zonën banueshme për tjerët.

Ne e përdorim Luanin e Artë si ombrellë dhe njëkohësisht e shpëtojmë si specie. Por e dimë edhe specie tjera përfitojnë, kryesisht njerëzit sepse është mirë jetosh një rajon me një pyll është i mbrojtur sesa një vend ku ka vetëm asfalt”, thotë Inxhinieri i pyjeve, Carlos Alvarenga Pereira Jr.

Për Dona Gracan, mbrojtja e ekosistemit po eliminohet, është njëkohësisht mbrojtje e historisë.

Brezat e ardhshëm duhet t’i njohë këto pemë. Përndryshe do të mbeten vetëm në libra. Do të mbeten vetëm në kujtesë. Po të kisha mundësi do t’i shpëtoja dhe t’i mbillja të gjitha”, thotë ajo.

Pylli Tropikal i Atlantikut të Brazilit shtrihet në një sipërfaqe prej një milionë kilomatrash katrorë dhe Fondi Botëror për Kafshët e Egra thotë se vetëm 7 për qind e tij vazhdon të ekzistojë. Mbi gjysma e specieve të pemëve dhe 92 për qind e amfibëve jetojnë tashmë në pjesë të tjera të Tokës.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG