Lidhje

Politikanet gra sjellin një mënyrë të ndryshme qeverisjeje


Një numër rekord grash shërbejnë aktualisht Kongresin amerikan.

Ato kanë 23.5% e 435 vendeve Dhomën e Përfaqësuesve pas zgjedhjeve mesit mandatit vitin 2018. Rreth një e katërta e Senatit, 26 nga 100 senatorët, janë gra.

Megjithatë Shtetet e Bashkuara mbeten pas vendeve tjera, përfshirë Meksikën, Tunizinë, Vietnamin dhe Zimbabven, kur bëhet fjalë për përfaqësimin e gruas qeverisje. Rezultatet e fundit nga Bashkimi Ndër-Parlamentar i radhisin Shtetet e Bashkuara vendin e 76 nga 193 vende, kur bëhet fjalë për postet e grave shkallën e politikës kombëtare.

nivelin lokal, shifrat janë pak larta. vitin 2019, 28.7 për qind e 7,383 anëtarëve legjilaturave shteteve ishin gra.

Dy gra, senatoret Amy Klobuchar nga Minesota dhe Elizabeth Warren nga Masaçusets, janë kandidate për presidente garën mes demokratëve. Dhe gjasat janë standardet do vendosen për to garën për presidencën, do jenë ndryshme nga ato homologëve tyre meshkuj.

Nga gratë pritet jenë dy herë zonjat. Ato duhet jenë pëlqeyeshme dhe provojnë janë kualifikuara”, thotë Amanda Hunter, drejtore e kërkimeve dhe komunikimit për Fondacionin Barbara Lee, synimi i cilit është barazia përfaqësimin e grave politikë.

Kur gratë arrijnë marrin poste politike, ato a ndryshojnë natyrën e diskutimit.

Ish-senatorja amerikane, Heidi Heitkamp, demokrate nga Dakota Veriut thotë se udhëheqëset femra shpesh trajtojnë çështje prekin familjet, si kujdesi për fëmijët, leje e paguar për familjen dhe siguria e pensioneve.

Ato kanë ngritur gjithashtu çështje si dhuna familje, ngacmimet seksuale dhe sulmet seksuale ushtri.

Mendoj se ka shumë tema kanë hyrë dialogun publik tani, nuk do diskutoheshin po mos ishin gratë atë podium, atë skenë”, thotë ish- senatorja Heitkamp.

Zonja Heitkamp, shërbeu Kongres nga viti 2013 deri 2019, merrte pjesë darka dypartiake me koleget e saj nga dyja partitë. Ato bashkuan forcat për shmangur një mbyllje qeverisë vitin 2013.

Shumë gra kanë hyrë politikëdhe nuk dua përgjithësoj për burrat këtu – jo sepse menduan se kishin lindur për një gjë tillë, apo sepse mendonin se bota nuk mund mbijetonte pa to. Votuesit besojnë përgjithësi se gratë nuk motivohen nga pushteti apo egoja, por sespe duan sjellin ndryshim botë”, thotë zonja Heitkamp.

Dhe udhëheqëset gra shpesh gjejnë një mënyrë bashkëpunojnë për ta sjellë atë ndryshim.

Gratë janë bashkëpunuese si natyrë. Janë orientuara nga zgjidhja e problemeve. Po shohësh mënyrë veçantë gratë senat, ato bashkëpunojnë ngushtë me njëra-tjetrën. Natyrisht ato nuk kanë njëjtat bindje politike, por e mbështesin njëra-tjetrën kur gjejnë një emërues ”, thotë Ariel Hill-Davis, themeluese dhe drejtore e politikave për grupin Gratë Republikanë për Përparim, mbështet gratë republikane duan zgjidhen.

Michael Steele, afrikano-amerikani i parë ka drejtuar Komitetin Kombëtar Republikan, thotë se tani Amerika ka nevojë për shumë udhëheqëse gra. Ai vetë hyri histori kur u afrikano-amerikani i parë u zgjodh zëvendës guvernator i shtetit Merilendit.

Gratë i trajtojnë problemet ndryshe nga burrat. Ato sjellin një temperament ndryshëm dhe mendoj se politika jonë ka nevojë për një gjë tillë, thotë zoti Steele. Politika jonë është bërë e nxehtë dhe shpesh gjakftohtësia vjen nga një grua ulet tryezë apo hyn një ambjent dhe thotëduhet rriteni dhe ta sillni bisedën një nivel racional’”.

Një studim i vitit 2015 arriti përfundimin se senatoret gra punonin shpesh me njëra-tjetrën dhe kishin shumë prirje punonin me palën tjetër dhe ishin aktive miratimin e legjislacionit sesa homologët e tyre burra.

Kur ka një numër konsiderueshëm grash një sallë, ato sjellin një ekuilibër dhe vullnet për punuar me njëra-tjetrën për gjetur zgjidhje. Nëse diskutohen 10 çështje dhe nuk arrihet konsensus për nëntë prej tyre, ne kemi pare gratë janë zonjat përgjithësisht identifikojnë një çështje për cilën bien dakord dhe e shohin si pikënisje për vazhduar punën”, thotë zonja Hill-Davis.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG