Lidhje

Stimuj ekonomikë për qytetarët amerikanë gjatë krizës


Administrata e Presidentit Trump propozoi një paketë gjerë stimulimi ekonomik, që përfshin shuma parash për ndihmuar amerikanët lehtësojnë ndikimin ekonomik përhapjes koronavirusit. Korrespondentja e Zërit të Amerikës pranë Shtëpisë Bardhë Patsy Widakuswara njofton.

Janë shërbimet e fundit nëpër bare dhe restorante shumë shtete amerikane. Qeveritë lokale kanë filluar të zbatojnë kufizime për ndaluar përhapjen e koronavirusit.

"Nuk e di vërtet kur do ta hapim barin përsëri, mund duhen javë, muajnuk e dimë", thotë Hayden O’Leary, kamarier në një restorant të Nju Jorkut.

Me bizneset dhe punëtorët po humbasin para, Presidenti Donald Trump kërkoi Kongresi miratojë shpejt një paketë gjerë stimulimi ekonomik.

“Do veprojmë me guxim. Vendi është shumë i fuqishëm. Nuk kemi qenë asnjëherë kaq fuqishëm. Nuk duam përballë këtij armiku padukshëm, shoqëritë tona ajrore falimentojnë. Nuk duam njerëzit humbasin vendet e tyre punës apo mos kenë para për jetuar një kohë ishin gjendje shumë mirë vetëm katër javë parë, tha presidenti.

Një nga masat e propozuara, është një paketë ndihme e menjëhershme për amerikanët.

"Ne po shohim mundësinë dërgojmë menjëherë pagesa falas për amerikanët. Ajo kemi dëgjuar nga punëtorët amerikanë është se shumë kompani tani janë mbyllur, bare apo restorante. Amerikanët kanë nevojë për para tani. Dhe presidenti do tu japë para tani. Dhe kur them tani, dy javët e ardhshme", tha Steven Mnuchin, sekretar i Thesarit.

Për mbështetur ekonominë, administrata do t'i kërkojë Kongresit rreth 1 trilion dollarë paketë stimuluese shtesë, e cila mund përfshijë ulje taksave mbi pagat, pagesa për bizneset e vogla, garanci kredie dhe lehtësime tjera për industri tilla si linjat ajrore dhe hotelet.

Garancia ata kenë kreditë e nevojshme për kaluar këtë periudhë është thelbësore. Ndihma do të strukturohet për siguruar kompanitë nuk do përfitojnë financiarisht pa ua kaluar përfitimet punëtorëve tyre, dhe për siguruar fuqia punëtore nuk do shkurtohet, kjo është e rëndësishme", thotë Shai Akabas Qendrën për Politika Dypartiake.

Republikanët e Senatit shprehën rezerva ndaj një pakete më vogël lehtësimi Dhoma e Përqafësuesve miratoi javën e kaluar, përfshinte pushimin e paguar për të sëmurët, siguracion për papunësinë, testimin falas për koronavirusin dhe ndihmën shtesë për ushqim dhe kujdes shëndetësor.

Por ka një ndjenjë urgjente rritje mes ligjvënësve për mbështetur masat e menjëhershme agresive për zbutur dhimbjen ekonomike pandemisë.

Jemi duke u përballur me një situatë po vë provë kushtet e jetesës. Dhe kështu, nëse ne kemi mundësinë si vend për përdorur disa burime do na lejonin mbrohemi dhe kalojmë kë kohë vështirë, mendoj se ky vendim duhet marrë përparësi pikërisht tani përpara shqetësimeve se si saktësisht do jetë struktura e financimit", thotë Bradley Gold, profesor i ekonomisë në Universitetin e Teksasit.

Ndërkohë, shumë amerikanë po shmangin vendet publike dhe po kthehen tek porositë internet. Kompania Amazon njoftoi se do pezullojë përkohësisht transportin e sendeve jo thelbësore, mënyrë mund përcaktojë përparësinë e shpërndarjes së mallrave shtëpiake dhe furnizimeve mjekësore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG