Lidhje

Ekspertët: Distancimi social, kyç për të penguar përhapjen e koronavirusit


Ka gjithsej 240 mijë infektuar dhe mbi 10 mijë vdekur nga koronavirusi, një pandemi po i detyron njerëzit ndryshojnë rutinën e përdithshme çdo aspekt.

Korrespondentja e Zërit Amerikës Mariama Diallo flet materialin vazhdim mbi distancimin social, një nga temat e një diskutimi hapur me ekspertë organizuar nga Zëri i Amerikës:

Për respektuar distancimin social, gjithë pjesëmarrësit diskutim u lidhën përmes internetit nga pika ndryshme.

një kohë kur po bëhet reale mundësia e një recesioni global dhe popullata kudo botë është këshilluar vetë-izolohet, ekspertët këmbëngulin se është koha gjithë ndjekim një rutinë re ditore:

Jason Farley është ekspert i sëmundjeve infektive:

Është e nevojshme publiku ta ketë qartë se edhe për ata janë nën 60 vj dhe përballen me rrezik vogël, dhe sa rinj, aq i vogël rreziku, persona me probleme ekzistuese, pacientë me sistem imunitar reduktuar, janë rrezik nga komplikimet sjell ky infeksion”.

Dr. Kamiar Alaei me Institutin e Shëndetit Ndërkombëtar thotë se një kohë kur publiku nganjëherë merr mesazhe çorientuese lidhur me rrezikun nga kjo sëmundje, i takon qeverisë rifitojë besimin e popullatës:

Nëse nuk kemi angazhimin e publikut, sidomos nivel komuniteti, nuk do arrijmë ta vëmë nën kontroll sëmundjen. Si mund rifitojmë besimin e publikut? Mendoj se e vetmja mënyrë është informojmë shumë njerëzit, tregohemi transparentë me rezultatet dhe tregojmë se jo vetëm një pjesë e popullatës, por gjithë mund jenë rrezikuar”.

Ekspertët mjekësorë thonë se simptomat mund shfaqen 2-14 ditë pasi personi është infektuar. Kjo e ndërlikon situatën. Dr. Ingrid Katz e Institutit për Shëndetin Global pranë Universitetit Harvard thotë se një ndër sfidat kryesore çdo vendi është ta bëjnë izolimin social praktikë kyçe:

Skype Ingrid KatzInstituti i Shëndetit Global, Universiteti i Harvardit

“SARS dhe Ebola apo epidemi tjera masive janë diskutuar këtë kontekst ndryshojnë nga koronavirusi pasi shfaqin simptoma dukshme fillim, ndërsa COVID-19 ka një periudhë disa ditëshe kur personi është ngjitës por nuk shfaq simptoma, ose ka simptoma fare lehta”.

Ky fakt, thotë ekspertja, është thelbi duhet udhëzojë gjitha politikat e kontrollit sëmundjes.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG