Lidhje

Ndihma minimale amerikane kundër COVID-19 në botë


Ndërkohë vazhdon shtimi i shumëfishtë i rasteve COVID-19 gjithë botën, Presidenti Donald Trump tha se është i hapur ofrojë ndihmë për Korenë e Veriut, Iranin dhe vende tjera kanë nevojë. Por, përveç shumës prej 1 miliard dollarësh premtuar fillim marsit, deri tani nuk ka pasur fonde shtesë për luftuar koronavirusin jashtë Shteteve Bashkuara. Korrespondentja e Zërit Amerikës Patsy Widakuswara njofton:

Qindra mijëra raste me COVID-19 janë zbuluar tashmë paktën 167 vende. dielën, Presidenti Trump tha se është i hapur për ofruar ndihmë ndërkombëtare, por nuk dha hollësi:

Kirurgu i Përgjithshëm amerikan është kontakt vazhdueshëm me vende tjera. I bëjnë pyetje si veprojnë. Askush nuk ka ndeshur ndonjëherë një situatë tillë. Na kontaktojnë vazhdimisht. Po, e kam thënë se do ndihmojmë vende tjera si Koreja e Veriut, Irani, përfshirë edhe tjerë, pasi është e ndësishme”.

Paketa miratoi Kongresi me afro 8 miliardë dollarë fonde kundër COVID-19 fillim marsit kishte shumë se 1 miliardë dollarë për kundërpërgjigje ndëkombëtare, përfshirë ndihmë përmes USAID-it, Agjencia Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar.

Paketa përfshin 300 milionë dollarë për operacionet e USAID-it për punën e tyre vende rrezikuara, sidomos vende varfra si Afrikë, për forcuar kapacitetet për ta identifikuar, ndjekur dhe izoluar infeksionin,” thotë Stephen Morrison i Qendrës për Studime Ndërkombëtare dhe Strategjike.

Por paketa e re prej 1 trilion dollarësh kundër koronavirusit nuk përfshin ndihma ndërkombëtare.

“Jo, këtë paketë stimilimi ekonomik nuk ka, por ne japim miliarda dollarë tjerë, për shembull Afrikë kundër Sidës. Ne po e vazhdojmë atë betejë, tha presidenti.

përpjekje për t’iu përgjigjur kritikave se lejuan përhapjen e virusit fazat e para shfaqjes tij, kompanitë kineze po u shesin ose dhurojnë disa vendeve evropiane dhe 54 vendeve afrikane komplete për diagnostikim, pajisje shëndetësore dhe ilaçe.

Kina sheh një mundësi madhe përmes ndihmës kundër koronavirusit ndërtojë ura lidhëse. Pjesërisht kjo vjen pasi Shtetet e Bashkuara dhe Evropa janë treguar shumë pasive. Ky qëndrim nuk tregon vetëm reagimin oportunist Kinës këto momente, është shqetësues, por edhe pasivitetin e Amerikës dhe mungesën e rolit udhëheqës, është edhe shqetësues,” thotë analisti Robert Daly.

hënën Organizata Botërore e Shëndetësisë tha se ritmet e përhapjes se epidemisë po intensifikohen. Organizata po u bën thirrje udhëheqësve Grupit 20-shes shpejtojnë prodhimin e pajisjeve mbrojtëse për punonjësit e sektorit shëndetësisë.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG