Lidhje

SHBA, thirrje për kremtime përmes internetit për Pashkë


këtë periudhë kremtimesh fetare për besimtarët katolikë e hebrenj Shtetet e Bashkuara, grupi i punës i Shtëpisë Bardhë për koordinimin e përgjigjes kundër koronavirusit, u bëri thirrje komuniteteve fetare respektojnë udhëzimet për distancim social. Shtete ndryshme kanë udhëzime ndryshme për komunitetet fetare. Korrespondentja e Zërit Amerikës Patsy Widakuswara njofton:

këto kohë kemi parë rrëfime nga makina, kremtime fetare përmes lidhjes me celular

dhe meshë me internet. Shumë komunitete fetare Shtetet e Bashkuara janë përshtatur realitetin e COVID-19.

Grupi i punës i Shtëpisë Bardhë u ka bërë thirrje amerikanëve vazhdojnë distancimin social gjatë kësaj periudhe kremtimesh fetare.

Nënpresidenti Mike Pence, foli për planet e tij për dielën:

Do ndjekim shërbesat fetare nga dhoma e ndenjes Rezidencën e Nënpresidentit, ku i kemi ndjekur prej disa javësh”.

Por nxitur nga reagimet e popullatës dhe liria fetare, 12 shtete lejojnë përjashtime për grupet fetare nga udhëzimet për distancim social.

Edhe shtetet ku objektet fetare duhet qëndrojnë mbyllura, ka pasur shkelje udhëzimeve. Luiziana një kishë zhvilloi shërbesa fetare dielën e kaluar:

Shpirti im është i uritur. Nuk kam frikë nga virusi. Kur ta kem shkruar do shkoj. Kështu e ka jeta,” thotë një besimtar.

Një anketë e ditëve fundit nga Instituti “American Enterprise” tregon se pjesa e madhe e amerikanëve besojnë se objektet fetare nuk duhet përjashtohen nga udhëzimet për distancim social dhe se kishat, xhamitë dhe sinagogat duhet qëndrojnë mbyllura gjatë epidemisë:

Daniel Cox është studiues për Institutin “American Enterprise”.

Vërejmë një dallim mes republikanëve dhe demokratëve, liberalëve dhe konservatorëve. Konservatorët, republikanët përqindje lartë thonë se kishat dhe objektet e tjera fetare duhet përjashtohen nga udhëzimet dhe qëndrojnë hapura. Shumica e demokratëve dhe liberalëve mendojnë kundërtën”, thotë ai.

Presidenti Donald Trump ka qëndruar jashtë këtij debati lidhur me grumbullimet fetare, por mbetet optimist:

Megjithëse nuk po mblidhemi dot siç jemi mbledhur normalisht për Pashkë, mund ta shfrytëzojmë këtë moment për t’u përqëndruar te lutja, tek reflektimi dhe forcimi i lidhjeve me Zotin”, tha ai.

Presidenti pat marrë konsideratë zhvillimin e shërbesave fetare nën qiell hapur për Pashkë, por ekspertët e shëndetit publik thanë se edhe kjo praktikë do ishte shumë e rrezikshme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG