Lidhje

60 vjetori i miratimit të pilulës për planifikim familjar


9 maj 1960, Administrata amerikane e Ilaçeve dhe Ushqimit miratoi kontraceptivin e parë merrej formë tablete për kontrolluar shtatazanitë. Kontraceptivi, i njohur gjerësisht sipilulakonsiderohet një zhvillim revolucionar nga shumë, megjithatë 60 vjet pas miratimit tij shumë vende botës gratë nuk arrijnë ta sigurojnë ilaçe apo mjete për marrë nën kontroll drejtat e riprodhimit. Korrespondentja e Zërit Amerikës Jesusemen Oni ka biseduar me ekspertë dhe përgatiti materialin:

60 vjetori i miratimit të pilulës për planifikim familjar
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

Pilula kontraceptive u quajt një shpikje reveolucionare: me një tabletë ditë, gratë mund kontrollonin kur bënin fëmijë:

Ndryshoi rrënjësisht trajektoren e drejtave grave duke u dhënë atyre kontroll dhe duke i hapur rrugën një revolucioni ekonomik e social,” thotë Monica Kerrigan e Organizatës GlobalePrindër me Plan”.

9 maj 1960, Administrata Amerikane për Ushqimin dhe Ilaçet miratoi tabletën e parë komerciale për kontrolluar shtatzaninë. Ndryshe nga format e tjera për kontrolluar lindjet, kjo tabletë i jepte kontroll plotë gruas:

Mundësia kesh nën kontroll riprodhimin u një faktor revolucionar pasi ndryshoi dinamikën e forcave marrëdhëniet e çiftit. Gratë për shembull mund pinin përditë tabletën, pa i treguar burrit dhe këtë mënyrë kontrollonin se kur çifti do bënte fëmijë,” thotë profesorja e jurisprudencës, Aziza Ahmed.

Kjo e re nga pjesa veriore e Afganistanit shkon një klinikë lokale me leje burrit dhe merr tabletat kontraceptive.

"Kam katër fëmijë, nuk dua bëj tjerë,” thotë ajo.

Sipas Kombeve Bashkuara, shkallë botërore pilula përdoret nga 150 milionë gra. Ajo mbetet forma kryesore kontraceptive sot botë.

Megjithatë, fillimet e saj pilula ka zgjuar kundërshti forta baza morale e fetare Shtetet e Bashkuara e vende tjera.

Kisha katolike historikisht e ka kundërshtuar si pilulën, ashtu edhe profilaktikët. Rezistenca kundër profilaktikëve u problem i madh gjatë krizës SIDË-s,” thotë profesore Ahmed.

Po ashtu, nuk u realizuan shpresat fillestare se pilula do t’u jepte grave mundësinë shmangnin shtatzani padëshiruara dhe kishin shumë mundësi për dalë nga varfëria. Gratë shpesh pengohen nga presioni kulturor, politik e fetar.

Nëse gruaja informohet bashkë me burrin për rolin e kontraceptivëve dhe pilula i ofrohet falas, shanset janë ajo do t’i marrë tabletat, por nëse i pi apo jo, varet nga vullneti i burrit,” thotë Barbara Seligman e Zyrës për Referenca mbi Popullsisë.

Një tjetër problem është qasja tek klinika apo specialistë planifikimit familjar:

Një ndër sfidat është se pilula ka një protokoll vështirë: nëse harron pish një tabletë një ditë, duhet ndjekësh disa rregulla specifike për disa ditë. Po sikur mos gjesh tableta për një javë sepse nuk ke klinikë afër? Çfarë ndodh?,” thotë zonja Seligman.

botë ka 230 milionë gra i kërkojnë pilulat kontraceptive por nuk arrijnë t’i sigurojnë, sipas organiatësPrindër me Plan”.

Ende ka një numër madh grash Afrikë, Azi, Amerikë Latine nuk kanë ku t’i marrin këto tableta. Është sidomos e vështirë për vajza reja, adoleshente cilat nuk kanë si shmangin shtatzanitë,” thotë zonja Monica Kerrigan e organizatësPrindër me Plan”.

këtë përvjetor, e ardhmja e pilulës dhe e formave tjera parandalimit shtatzanive padëshiruara vazhdon shkaktojë debate nxehta Shtetet e Bashkuara. Gjykata e Lartë po analizon argumentet e kompanive kërkojnë mos paguajnë përmes siguracioneve koston e kontraceptivëve për punonjësit e tyre, pasi e kundërshtojnë përdorimin e kontraceptivëve mbi baza morale.

Aktivistët mbështesin drejtën e gruas për kontrolluar shtatzanitë e padëshiruara, vërejnë se kjo rezistencë Shtetet e Bashkuara ndodh ndërkohë botë po rritet përdorimi i kontraceptivëve.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG