Lidhje

4 oficerë policie të Mineapolisit akuzohen për vdekjen e George Floyd 


This photo provided by the Ramsey County Sheriff's Office shows former Minneapolis police Officer Derek Chauvin, who was arrested Friday, May 29, 2020, in the Memorial Day death of George Floyd. Chauvin was charged with third-degree murder and…
This photo provided by the Ramsey County Sheriff's Office shows former Minneapolis police Officer Derek Chauvin, who was arrested Friday, May 29, 2020, in the Memorial Day death of George Floyd. Chauvin was charged with third-degree murder and…

Prokurorët akuzuan me vrasje të shkallës së dytë ofierin Derek Chauvin, dhe për herë të parë ngritën akuza kundër tre oficerëve të tjerë në vendngjarje, sipas ankesës penale.

Në aktakuzën e rënduar nga shkalla e tretë në të dytën ndaj Derek Chauvin thuhet se veprimet e oficerit ishin një "faktor i konsiderueshëm" shkaktar për vdekjen e George Floyd.

"Frenimi i zotit Floyd nga oficeri Chauvin në atë mënyrë për një periudhë të zgjatur ishte një faktor thelbësor, shkaktar në humbjen e ndjenjave të Z. Floyd, duke sjellë një dëmtim të konsiderueshëm trupor, dhe gjithashtu vdekjen e Z. Floyd", thuhet në ankesën penale.

Videoja e regjistruar nga një kalimtar, që tregon vdekjen në 25 maj të Floidit, ka ngjallur protesta në mbarë Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën kundër brutalitetit dhe diskriminimit policor. Oficeri, Derek Chauvin, u pushua nga puna më 26 maj dhe fillimisht u akuzua për vrasje të shkallës së tretë dhe vrasje pa paramendim të shkallës së dytë. Tre oficerët e tjerë të përfshirë gjithashtu u pushuan nga puna, por nuk u akuzuan menjëherë.

Prokurori i Përgjithshëm i Minesotës, Keith Ellison e ngriti një shkallë më lartë akuzën kundër Chauvin në vrasje të paqëllimshme të shkallës së dytë. Ai gjithashtu akuzoi Thomas Lane, J. Kueng dhe Tou Thao për ndihmën dhe bashkëfajësi në vrasje së shkallës së dytë dhe vrasje të shkallës së dytë.

Avokat Earl Grei, i cili përfaqëson oficerin Lane, i tha Associated Press se raporti fillestar i Star Tribune për akuzat ishte i saktë, përpara se të mbaronte thirrja. Para lajmeve për akuzat e azhurnuara, një avokat për Chauvin tha që ai nuk po bënte deklarata në këtë kohë. Avokatët për Thao dhe Kueng nuk u kthyen mesazhet që kërkojnë koment për akuzat.

Para njoftimit për akuzat e shtuata, një avokat për oficerin Chauvin tha se ai nuk kishte për të bërë deklarata në këtë kohë. Avokatët për oficerët Thao dhe Kueng nuk iu përgjigjën thirrjeve për koment ndaj akuzave.

Avokat Ben Crump tha në Twitter se familja Floyd ishte "thellësisht e kënaqur" nga veprimi i prokurorit Ellison dhe e quajti atë "një burim paqeje për familjen Floyd në këtë kohë të vështirë". Ai tha se Prokurori i Përgjithshëm Ellison i kishte thënë familjes se zyra e tij do të vazhdojë të hetojë dhe përmirësojë akuzat kundër Chauvin në vrasje të shkallës së parë nëse është e nevojshme.

Avokati Crump nuk pranoi të flasë përtej deklaratës ose të sqarojë se kur prokurori Ellison kishte folur me familjen dhe nëse ai ishte informuar direkt se ishin ngritur akuza shtesë.

Familja e George Floyd dhe protestuesit kanë thirrur vazhdimisht për kallëzime penale kundër të katër oficerëve, si dhe akuza më serioze për Derek Chauvin, i cili i mbajti gjurin në qafë Floydit, megjithë protestën e tij se nuk mund të merrte frymë, dhe vazhdoi të qëndrojë edhe pasi Floyd ndaloi së lëvizuri. Floyd ishte në pranga kur vdiq me fytyrën e shtypur në rrugë.

"Ai vdiq sepse nuk mund të merrte frymë," tha avokati Crump në një konferencë shtypi të mërkurën. "Ai kishte nevojë për ajët. Kështu që ne po kërkojmë drejtësi. Ne presim që të gjithë oficerët e policisë të arrestohen para se të kemi ceremoninë përkujtimore këtu në Mineapolis nesër."

Crump tha që oficerët e tjerë nuk arritën të mbronin një njeri që ishte duke u lutur për ndihmë dhe tha se ai nuk mund të merrte frymë.

"Ne presim që këta oficerë të akuzohen si bashkëpunëtorë," tha ai.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG