Lidhje

SHBA, bie niveli i papunësisë, shtohen 2.5 milionë vende pune


Ekonomia amerikane ka pësuar së fundmi hapa befasues me rihapjen e bizneseve pas kufizimesh për shkak të koronavirusit. Punëdhënësit amerikanë kanë shtuar 2.5 milionë vende pune në muajin maj ndërsa shkalla e papunësisë ka rënë me 13.3 për qind nga 14.7 për qind që ishte në muajin prill.

Megjithatë niveli i papunësisë vazhdon të jetë ende jashtëzakonisht e lartë sipas standardeve historike, por shumë më mirë nga sa ishte parashikuar. Gjatë muajit prill u mbyllën rreth gati 20.7 milionë vende pune, për shkak të kufizime në një përpjekje të dëshpëruar për të ngadalësuar përhapjen e pandemisë.

Ritmi i largimeve të përkohshme nga puna si pasojë e pandemisë nisi të ngadalësohej gjatë javëve të fundit. Disa njerëz që ishin në papunë gjatë muajit prill u thirrën sërish në punë me hapjen e bizneseve.

Treguesit e aksioneve amerikane shënuan rritje dhe po kështu dollari pësoi rritje në raport me disa monedha të tjera.

"Këto përmirësime në tregun e punës janë pasqyrim i rifillimit të aktivitetit ekonomik që u kufizua në muajin mars dhe prill për shkak të pandemisë koronavirusit dhe përpjekjeve për ta vënë atë nën kontroll", thuhej në një deklaratë të Departamentit të Punës.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG