Lidhje

Holandë, industria e turizmit gati për ndryshime nxitur nga pandemia


Organizata e Kombeve të Bashkuara për Turizmin vlerëson se këtë vit për shkak pandemisë koronavirusit, do ketë një rënie prej 60 deri 80 për qind ardhurave siguron ky sektor në rang botëror. Turizmi Holandë do pësojë gjithashtu një goditje fortë, një vend priti 20 milionë vizitorë huaj vitin e kaluar, pjesa më e madhe e të cilëve vizituan qytetin tejet gjallë të Amsterdamit.

Holandë, industria e turizmit gati për ndryshime nxitur nga pandemia
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:37 0:00

Ashtu si shumë vende dikur mbusheshin plot me turistë, Amsterdami është zbrazur për shkak urdhrave kufizues synojnë frenoj përhapjen e koronavirusit. Normalisht, rrugët e qytetit do përmbyteshin prej turistëve...por rrugicat piktoreske veshur me kalldrëm Amsterdamit janë tashmë qeta dhe mes tyre nuk shihet asnjë pushues. Sipas Zyrës Kombëtare Statistikave vitin e kaluar Holanda priti shumë se 20 milionë vizitorë huaj. Por a mundet situata aktuale e pazakontë hap dyert për një model ri turizmit epokën e post-koronavirusit?

nga janari qeveria i ndaloi vizitat turistike atë njihet si lagjja e Dritave Kuqe qendrën mesjetare Amsterdamit, kjo me qëllimin për parandaluar turmat e pakontrolluara turistëve dhe jo për shkak masave bllokimit si pasojë e koronavirusit. muajt e fundit, zyrtarët e qytetit kanë marrë konsideratë vendndodhje alternative për shtëpitë publike, dyqanet e seksit dhe muzeumet ndodhen këtë zonë.

Kompania Amsterdam&Partners po harton një strategji re marketingu synon tërheqë turistë për vizituar apo shpenzuar shumë kohë lagje tjera si dhe qytete vogla pranë Amsterdamit.

"Nëse ata vijnë vetëm këtu për lagjen e Dritave Kuqe dhe dëmtojnë mirëqënien e vendasve, nuk do ishte interesin tonë. Është e rëndësishme bashku ofrojmë diçka re sepse mund bëjmë shumë për sa i takon reklamimit, shkruajnë mbi histori e cilësinë e jashtëzakonshme kulturës sonë. Ka plot lagje tjera mëdha e këndshme nuk janë eksploruar nga vizitorët", thotë drejtuesja ekzekutiv i kompanisë Amsterdam&PartnersGeerte Udo.

Amsterdami njoftoi prill planet për mos i lejuar vendasit t'u japin shtëpi me qira vizitorëve tre lagje qendër qytetit. Masa, e cila do hyjë fuqi 1 korrik, është përpjekja e fundit për të kontrolluar mundësinë kanë njerëzit për t'i dhënë shtëpitë e tyre me qira platforma si "Airbnb" për shkak ankesave nga banorët se turistët po prishin cilësinë e tyre jetesës.

"Ne përqëndrohemi tek banorët dhe duam vërtet jenë ata zotërojnë qytetin ashtu siç është. Vendasit jetojnë këtu sepse ata e duan kulturën, sepse duan restorantet e shkëlqyera, apo këto zona ndryshme. Sepse ata duan një kombinim ekstrem e larmishëm njerëzve jetojnë e punojnë këtu apo atyre e vizitojnë qytetin", shpjegon zonja Udo.

Vitin e kaluar, telashet e shkaktuara prej turizmit masiv i detyruan zyrtarët vendosnin gjoba e kontrolle rrepta policore. Nga zhurma tek hedhjet e mbeturinave në shesh renditen si disa vepra ndëshkueshme me gjoba si për turistët ashtu edhe banorët. Ndalimi ndodh paral me një sistem hyn fuqi Amsterdam 1 korrik, sipas cilit kushdo jep me qira shtëpinë e tij qytet, do duhet marrë fillimisht leje. Por bashkia e Amsterdamit nuk do lëshojë leje për tre lagjet e përfshira ndalim. Vitet e fundit Amsterdami, i ka forcuar rregullat për njerëzit japin me qira shtëpitë e tyre, duke përfshirë kufizimin e pronarëve për dhënien me qira për një maksimum prej 30 netësh vit dhe katër mysafirësh çdo natë.

"Kriza e koronavirusit mund jetë një vijë ndarëse për t'i risjellë përsëri gjërat nivele normale. Mund sjellë gjithashtu ndryshime. Dhe kjo mund jetë një gjë e mirë për banorët e Amsterdamit", thotë banorja Mia Mathot.

"Mendoj se është mirë jesh një qytet qetë e paqe, megjithatë turizmi është një burim i rëndësishëm i ardhurave për shumë njerëz dhe qytetin. Mendoj se mund ndihmojë fakti nëse përmirësohet cilësia e vizitorëve, veçanërisht qendër Amsterdamit", Thomas Bornstedt banor i qytetit i cili jeton pranë lagjes Dritave Kuqe.

U mendoj se lagjja e Dritave Kuqe do vazhdojë biznesin si zakonisht. Kjo është gjithashtu një veçori e Amsterdamit. përgjithësi, Evropë dhe gjithë botën, ka një rritje turizmit. Kryeqytetet mbetet kryeqytete dhe ky i yni është i mrekullueshëm", thotë Sonja banore e Amsterdamit.

Sipas një studimi kompanisë bën kërkime fushën ekonomike SEO Amsterdam Economics ardhurat totale nga turizmi për qytetin vitin 2017 ishin 2.7 miliardë euro. përfshirë pagat dhe përfitimet për punëtorët vendas dhe bizneset. Sektori punëson 11 për qind popullsisë aftë për punë Amsterdamit. Zonja Udo thotë se shpresat janë turizmi se do nisë rimarrë veten me fundin e krizës.

"Mendoj se kjo periudhë e koronavirusit mund na ndihmojë eksperimentojmë se si mund menaxhojmë grumbujt e njerëzve, ata banojnë këtu apo vizitorët nga zona ndryshme vendit tonë, pasi siguria e njerëzve duhet jetë plan parë".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG