Lidhje

Ndikimi në zgjedhje i imigrantëve me shtetësi amerikane


Anila Kadriu nga Shqipëria, bën betimin në një ceremoni për shtetasit e rij amerikanë në Klivlend të Ohajos, më 17 janar, 2020
Anila Kadriu nga Shqipëria, bën betimin në një ceremoni për shtetasit e rij amerikanë në Klivlend të Ohajos, më 17 janar, 2020

Brenda Cienfuegos morri fundmi shtetësinë amerikane dhe pret me padurim ushtrojë drejtën e saj për votuar. Ajo thotë se votimi i jep komunitetit latino-amerikan, pjesë e cilit është edhe ajo vetë.

"Kam votuar gjithmonë vendin tim. Këtu nuk mund ta bëja, por tani po", thotë ajo.

Zonja Cienfuegos me origjinë nga El Salvadori, nënë e dy fëmijëve, ka ardhur Shtetet e Bashkuara vitin 2010 rrugë ligjore. Ajo u regjistrua për votuar menjëherë pas ceremonisë saj shtetësisë Jork Pensilvanisë, fillim këtij viti. Brenda Cienfuegos ngurron t'i përgjigjet pyetjes se cilin kandidat mbështet për garën presidenciale nëntorit

"Ashtu siç kam mësuar vendin tim, vota është e fshehtë", thotë zonja Cienfuegos. "Por ajo çka mund t'ju them është se do mbështes kandidatin mbështet mirë komunitetin latino-amerikan", shton ajo.

Zonja Cienfuegos është pjesë e një grupi rritje po "tregon muskujt" procesin demokratik amerikan. dhënat e regjistrimit popullsisë, analizuara nga qendra kërkimore "Pew" tregojnë se shumë se 23 milionë qytetarë që kanë marrë shtetësinë do kenë drejtë votojnë zgjedhjet presidenciale vitit 2020, ose rreth 10 për qind e elektoratit.

Ndikimi zgjedhje i huajve kanë marrë shtetësinë amerikane është i njohur për grupet politike.

Mike Madrid, themelues i projektit "Lincoln", një komitet mbi aksionin politik republikanëve renegatë po punon për larguar Presidentin Donald Trump nga detyra, vëren se qytetarët e huaj kanë marrë shtetësinë amerikane "kanë gjasa mëdha për votuar" sesa amerikanët e lindur vend dhe se janë "një grup shumë pro imigrantëve, duke qenë vetë imigrantë". Besnikët e zotit Trump thonë se edhe ata po përpiqen sigurojnë mbështetjen e amerikanëve lindur vende tjera.

"Ne e kemi kuptuar rëndësinë e përfshirjes çdo qytetari amerikan si një votues i mundshëm, përfshirë ata qytetarë huaj kanë marrë shtetësinë amerikane", i tha Zërit Amerikës drejtori i Komitetit Kombëtar Republikan për Latino-Amerikanët, Yali Nuñez.

Pjesëmarrja e amerikanëve rinj

Sipas qendrës kërkimore "Pew", latino-amerikanët dhe aziatikët përbëjnë gati dy tretat e shtetasve rinj kanë drejtë votojnë këtë vit. Sipas gjetjeve qendrës "Pew", vitin 2016 kanë votuar 53 për qind e komunitetit latin ka marrë shtetësinë amerikane dhe 52 për qind e aziatikëve, krahasuar me 46 për qind komunitetit me origjinë latine lindur vend apo 45 për qind komunitetit me origjinë aziatike lindur vend. Vendet kryesore nga cilat vijnë votuesit e rinj janë Meksika, Filipinet, India dhe Kina.

Karolinën e Veriut, Juliana Cabrales e Fondit Arsimor NALEO, një organizatë jopartiake reklamon pjesëmarrjen qytetare komunitetit latino-amerikan, tha se partitë politike duhet zhvillojnë një dialog vazhdueshëm me amerikanët e rinj dhe jo vetëm gjatë zgjedhjeve.

"Ajo kemi parë vitet e mëparshme është se partitë politike kanë prirje mos i vlerësojnë latino-amerikanët, t’i shohin sikur nuk votojnë asnjëherë ose sikur dihet sesi do votojnë", thotë zonja Cabrales. "Ne si organizatë i kemi kërkuar mënyrë aktive partive politike ta angazhojnë komunitetin latin", shton tek ajo.

Zonja Cabrales thotë se zyrtarët e fushatave presidenciale mënyrë aktive po u drejtohen amerikanëve rinj shtetet e kyçe, ku mundësitë e palëve për fituar janë barabarta dhe shpesh anashkalojnë pjesën tjetër vendit".

Komuniteti latin i Kalifornisë, ai i Nju Jorkut dhe Teksasit shpesh janë harruar dhe kandidatët u kërkojnë votën nuk bisedojnë me ta, apo pse ata duhet mbështesin njërin apo tjetrin kandidat”, thotë ajo.

"Ka nevojë për përpjekje mëdha për mobilizuar gjitha grupet e elektoratit dalin votime dhe sigurohen vëmendja mos jetë vetëm për ato shtete konsiderohen vendimtare zgjedhje".

rkatësia partiake

Sondazhet e zgjedhjeve fundit tregojnë se votuesit imigrantë tërësi kanë prirje votojnë pro demokratëve, diçka nuk i befason disa republikanë.

Brendan Steinhauser, këshilltar për Partinë Republikane me qendër Teksas, i tha Zërit Amerikës se retorika nivele drejtuese partisë ka nxitur perceptimin republikanët nuk i mirëpresin emigrantët edhe nëse vijnë rrugë ligjshme Shtetet e Bashkuara.

Zoti Steinhauser, i cili ka punuar për senatorin republikan Teksasit, John Cornyn, tha se zoti Cornyn ka dërguar rregullisht ndihmës për marrë pjesë ceremonitë e dhënies shtetësisë.

"Ai ka bërë një punë shkëlqyer duke siguruar votën e komunitetit latino-amerikan Teksas zgjedhjet e kaluara", tha zoti Steinhauser, duke shtuar se tërheqja e shtetasve rinj do jetë e thelbësore për dyja forcat politike.

"Pas vitit 2020-s, pavarësisht se çfarë ndodh, Partia Republikane ashtu sikurse demokratët, nuk do ketë zgjidhje tjetër përveçse t'i apelojnë një masa gjithnjë e gjerë amerikanësh", tha ai.

"Një parti nuk e bën këtë nuk do ketë ardhme këtë vend", shtoi zoti Steinhauser.

Pasojat jetën reale

Për shkak pandemisë COVID-19, Olivia Quinto me origjinë nga Filipinet, nuk kishte asnjë nga anëtarët e familjes apo miq krah saj ceremoninë e marrjes shtetësisë amerikane. Ajo do votojë për herë parë 3 nëntor Teksas me nënën e saj, e cila u shtetase amerikane fillim vitit. Olivia Quinto i tha "Zërit Amerikës" se shumë gjëra varen nga rezultati i këtyre zgjedhjeve.

"Këto zgjedhje do kenë pasoja jetën e përditshme njerëzve tanë dashur. Ndaj dhe jam përqëndruar pikërisht aty”, thotë ajo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG