Lidhje

Presidenti Trump shpreh nderimet për gjykatësen Ruth Bader Ginsburg


Presidenti i Shteteve Bashkuara, Donald Trump dhe gruaja e tij, Melania, shkuan enjten në Gjykatën e Lartë për të shprehur nderimet për anëtaren e gjykatës lartë vendit Ruth Bader Ginsburg, e cila vdiq premten e kaluar.

Presidenti, i cili kishte vënë maskë, nuk bëri komente ndërsa qëndroi para arkivolit zonjës Ginsburg, vendosur para ndërtesës gjykatës.

Ai u prit me reagime pakënaqësie nga njerëzit kishin shkuar nderonin gjykatësen dhe me thirrjetvotoni kundër tij”.

Zonja Ginsburg u nderua mërkurën me një ceremoni private Sallën e Madhe Gjykatës Lartë, ku morën pjesë familja e saj dhe kolegët e saj anëtarë gjykatës. Arkivoli i saj u zhvendos pas para Gjykatës, publiku mund shprehte nderimet deri enjten mbrëmje.

premten, do ketë një ceremoni tjetër nderimi për gjykatësen Ginsburg, pasi arkivoli i saj do vendoset brenda ndërtesës Kongresit. Arkivoli do vendoset mbi njëjtën platformë druri ndërtuar për arkivolin e Presidentit Abraham Lincoln pas vrasjes tij 1865. Zonja Ginsburg do jetë gruaja e parë, trupi i cilës vendoset Kapitol për nderime shtetërore.

Ikona e drejtave civile Rosa Parks u vendos për nderime Rotundën historike Kapitolit pas vdekjes saj 2005, një nder që bëhet për qytetarët e shquar privatë.

Gjykata e Lartë e Shteteve Bashkuara njoftoi me një deklaratë se zonja Ginsburg do varroset javën e ardhshme një ceremoni private Varrezën Kombëtare Arlingtonit.

Kryetari i Gjykatës, John Roberts ofroi "ngushëllimet e përzemërta" gjykatës për humbjen e zonjës Ginsburg, siç tha ai "ndjehet gjerësisht, por ne e dimë ajo është e rëndë për familjen. Jeta e gjyqtares Ginsburg ishte një nga versionet e shumta ëndrrës amerikane "

Zonja Ginsburg vdiq premten e kaluar moshën 87 vjeçare nga kanceri i pankreasit, duke mbyllur një mandat 27-vjeçar gjykatën lartë vendit. Statusi i saj si udhëheqëse e pakicës liberale gjykatës, bashku me punën e saj para se bëhej anëtare, për barazi ligjore për gratë dhe vajzat gjitha sferat e jetës Amerikës, e bëri atë një ikonë kulturore, duke i dhënë asaj pseudonimin "RBG e famshme”.

Vdekja e saj ka ndezur një betejë politike rreth zëvendësimit saj. Zoti Trump dhe Republikanët e Senatit u zotuan emërojnë dhe konfirmojnë një anëtare re gjykatës, para zgjedhjeve presidenciale 3 nëntorit, e cila do t'i jepte gjykatës një shumicë konsoliduar konservatore 6-3. Presidenti Trump njoftoi martën se do emërojë kandidaten e tij për postin e përjetshëm shtunën.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG