Lidhje

Artikulli i New York Times, risjell taksat e Presidentit Trump në qendër të fushatës


Pothuajse katër vjet pasi kandidati i atëhershëm për president, Donald Trump u përball për herë parë me pyetjet lidhur me pagesën e taksave, kjo çështje është rikthyer qendër zgjedhjeve 3 nëntorit, ndërsa zoti Trump dhe rivali i tij demokrat, Joe Biden bëhen gati për debatin e tyre parë martën mbrëmje.

Sipas gazetës New York Times, Presidenti Donald Trump ka paguar vetëm nga 750 dollarë taksa federale vitin 2016, viti kur kandidoi për presidencën dhe vitin 2017, viti i tij i parë Shtëpinë e Bardhë,.

Gazeta tha se analizoi formularët e taksave Presidentit Trump, afro dy dekadave dhe ato tregojnë se ai kishte humbur qindra miliona dollarë marrëdhëniet e tij biznesit, gjë i bëri atij mundur mos paguante taksa gjatë 10 prej 15 viteve para se kandidonte për president. Gazeta tha se zoti Trump nuk kishte paguar taksa 11 nga 18 vitet për cilat ajo analizoi dokumentet.

Zoti Trump është i vetmi president amerikan kohërat moderne nuk i ka bërë publike taksat.

Detajet për taksat e ndërlikojnë imazhin Presidenti është përpjekur krijojë për veten e tij, si një biznesmen i mprehtë dhe patriot, duke nxjerrë pah një sërë humbjesh financiare dhe ardhurash nga jashtë vendit, mund bien ndesh me përgjegjësitë e tij si president.

Informacioni për financat e presidentit tregon se ai fitoi paktën 434.9 milionë dollarë vitin 2018, por formularët për taksat, figuron një humbje prej 47.4 milionë dollarësh.

Madje presidenti kishte ndërmarrë sfida ligjore ndaj atyre kishin kërkuar qasje tek dhënat e tij për taksat, përshirë Dhomën e Përfaqësuesve, ka hapur padi për marrë informacionin për taksat e presidentit, kuadër një hetimi kongresit.

Informacioni, gazeta tha se është mbledhur nga dhënat kishte siguruar për taksat e mbi dy dekadave, vjen dy ditë para debatit parë presidencial martën dhe vetëm disa javë para zgjedhjeve ku presidenti dhe rivali i tij demokrat, Joe Biden po përballen një garë ashpër.

New York Times njofton se gjatë dy viteve para si president, zoti Trump kishte marrë 73 milionë dollarë nga bizneset vende tjera, përveç ardhurave nga objektet e golfit Skoci dhe Irlandë, përfshinin 3 milionë dollarë nga Filipinet, 2.3 milionë nga India dhe 1 milionë nga Turqia. vitin 2017, presidenti pagoi 145,400 dollarë taksa Indi dhe 156,824 Filipine, krahasim me vetëm 750 dollarë Shtetet e Bashkuara.

Zoti Trump kishte gjetur disa mënyra për ulur faturën e taksave, sipas artikullit. Ai kishte bërë zbritje taksash duke pretenduar shpenzime personale si strehim, avionë dhe 70,000 dollarë për shërbime parukerie për flokët ndërsa xhironte serinë televizive "The Apprentice."

New York Times njoftoi se analiza e dokumentave taksave zotit Trump, tregon se vitet gjatë cilave ai nuk pagoi taksa, arsyeja kishte qenë kryesisht sepse humbjet ai kishte deklaruar, ishin mëdha sesa ardhurat.

dhënat për taksat nuk janë publike, por kur president ishte Richard Nixon, kandidatët i kanë bërë ato publike vullnetarisht për qenë transparentë për marrëdhëniet e tyre financiare dhe për t’i dhënë përgjigje çdo pyetjeje lidhje me konfliktet e mundshme interesit.

"Ne po e botojmë këtë artikull sepse besojmë qytetarët duhet të kenë sa shumë informacion për udhëheqësit dhe përfaqësuesit e tyre - përparësitë e tyre, përvojat e tyre dhe financat e tyre," tha një deklaratë kryeredaktori i gazetës New York Times, Dean Baquet.

Trump e prishi këtë traditë gjatë fushatës tij zgjedhore vitin 2016, dhe tha atëherë se për shkak se taksat e tij ishin subjekt i një kontrolli agjencisë taksave, IRS, ai nuk mund t’i bënte ato publike dhe u zotua ta bënte këtë kur lejohej.

IRS tha atë kohë se nuk kishte asnjë ndalim tillë.

Një avokat i Organizatës Trump, Alan Garten i tha gazetës New York Times se zoti Trump kishte paguar miliona dollarë taksa dhe se “shumica, mos gjitha faktet, duket jenë pasakta”. Vetë zoti Trump e hodhi poshtë artikullin një konferencë shtypi Shtëpinë e Bardhë dielën, duke e quajturlajme rreme”.

Ai tha se kishte paguar taksa por nuk dha hollësi. Ai gjithashtu premtoi se informacioni për taksat e tij “do bëhet publik”, por nuk tha se kur. Ai kishte bërë premtime ngjashme vitin 2016, por asnjëherë nuk i kishte bërë njohura dhënat.

Zoti Biden nuk bëri ndonjë koment publik për taksat e zotit Trump dielën, por ashtu si kandidatja demokrate Hillary Clinton 2016, ish nënpresidenti e ka sfiduar zotin Trump publike dokumentet për pagesën e taksave.

korrik, zoti Biden ishte shprehur se "Populli amerikan meriton dijë se çfarë po fsheh Donald Trumpi deklarimet e tij taksave".

Zoti Biden, i cili ishte nënpresident tetë vjet dhe i ka bërë deklarimet e taksave publike, ka faqen e tij fushatës kopje dokumenteve për taksat shtetërore dhe federale viteve 2016, 2017 dhe 2018.

Ato tregojnë se ai dhe gruaja e tij, Jill, i detyrohej qeverisë 1.5 milion dollarë taksa federale vitin 2018. Kjo shifër ishte 3.7 milion dollarë 2017, dhe 2016, vitin e fundit plotë zoti Biden ishte nënpresident, çifti duhej paguante 93,339 dollarë taksa federale.

Richard Neal, anëtar demokrat i Kongresit dhe kryetar i një Komisioni Dhomës Përfaqësuesve, është përpjekur pa sukses sigurojë informacionin për taksat e Presidentit tha se artikulli i New York Times, e bën edhe rëndësishme nevojën për t’i marrë këto dokumente.

"Duket se presidenti ka manipuluar kodin e taksave avantazhin e tij dhe ka përdorur beteja ligjore për shtyrë apo shmangur pagesën e detyrimeve tij”, tha ai një deklaratë.

Zoti Garten tha një deklaratë për mediat se presidenti "ka paguar dhjetra miliona dollarë taksa personale dhe federale, përfshirë miliona dollarë kur shpalli kandidaturën vitin 2015.

New York Times tha se nuk kishte pranuar t’ia tregonte zotit Garten dokumentet për taksat kishte siguruar, për mbrojtur burimet e veta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG