Lidhje

Pfizer, kërkesa për miratimin e vaksinës nga SHBA, pas zgjedhjeve


Kompania farmaceutike amerikane Pfizer njoftoi premten se fund nëntorit mund paraqesë kërkesën pranë autoriteteve amerikane për përdorimin e vaksinës kundër COVID-19, për cilën po punon bashku me kompaninë gjermane BioTech.

Pfizer tha se mund njoftojë nëse vaksina do jetë e sigurtë deri fund këtij muaji, bazuar në provat klinike me 40,000 persona, por shtoi se ka nevojë për dhëna sigurta të cilat nuk do jenë dispozicion deri nëntor.

"Më lejoni jem i qartë, duke supozuar se kemi dhëna pozitive, Pfizer-i do aplikojë për rkuar autorizim për përdorim urgjent vaksinës SHBA menjëherë pasi arrihet niveli i sigurisë, javën e tretë nëntorit", shkruante shefi Ekzekutiv i Pfizer-it Albert Bourla.

Presidenti Trump ka thënë mënyrë përsëritur se vaksina kundër COVID-19 do ishte dispozicion para zgjedhjeve, ndryshe nga pohimet e ekpertëve shëndetësisë. Mundësia e vonesave mëtejshme prodhimin e vaksinave u rrit pas pezullimit pak kohë parë provave klinike për dy vaksina rivale. Njoftimi i firmës Pfizer e bën praktikisht pamundur prodhimin e një vaksine para zgjedhjeve nëntorit.

Komentet e presidentit për nxjerrjen treg vaksinës ka krijuar shqetësime se Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave, e ndodhur nën presion, mund nxitojë dhe mos kryejë procesin e duhur kontrollit për dhënien e autorizimit për vaksinën.

Zyrtarët amerikanë shëndetësisë janë përpjekur zbusin shqetësimet nga frika se shumë amerikanë mund mos pranonin ta bënin atë. fillim këtij muaji, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave u kërkoi zytarisht prodhuesve vaksinave sigurojnë dy muaj dhëna lidhur me sigurinë e vaksinës për gjysmën e pjesëmarrësve prova klinike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG