Lidhje

Uashington: Gjykata vendos për mosmarrëveshjen lidhur me Fondin për Teknologji të Hapur


Një gjykatë Uashington, arriti përfundimin se veprimet e ndërmarra nga Drejtori Ekzekutiv i Agjencisë Amerikane për Media Globale (USAGM) kundër bordit Fondit për Teknologji Hapur (OTF) janë pavlefshme.

Vendimi i gjykatës erdhi si përgjigje ndaj një padie paraqitur korrik lidhje me kontrollin e Fondit. Padia u paraqit nga zyra e Prokurorit Përgjithshëm Uashingtonit bazë Ligjit për Korporatat Jofitimprurëse.

Fondi për Teknologji Hapur, një organizatë jofitimprurëse nën mbikqyrjen e USAGM-, përdor grante federale për promovuar teknologjitë për lirinë e internetit.

shumë se 2 miliardë njerëz mbarë botën përdorin mjete ajo mbështet, tilla si aplikacioni i koduar i mesazheve Signal dhe programin Tor përmes cilit mund përdorësh internetin mënyrë anonime.

Kongresi i dha OTF- statusin si organizatë jofitimprurëse vitin e kaluar.

një nga veprimet e tij para si shefi ekzekutiv i USAGM-, agjencia federale mbikëqyr Zërin e Amerikës dhe rrjetet e tjera, përfshirë OTF-, Michael Pack shkarkoi drejtuesit e rrjeteve dhe Shefen Ekzekutive OTF- Libby Liu dhe zëvendësoi bordet e tyre.

Drejtorja dhe nëndrejtorja e Zërit Amerikës dha dorëheqjen dy ditë para se zoti Pack fillonte detyrën.

Vendimi i gjykatës Uashingtonit mërkurën thotë se zëvendësimi nga ana e zotit Pack i bordit drejtorëve OTF- ishte i paautorizuar dhe çdo veprim i ndërmarrë nga bordi i ri ishte i pavlefshëm. thuhej se anëtarët e mëparshëm ishin bordi legjitim.

USAGM nuk iu përgjigj kërkesës Zërit Amerikës për koment.

n kopje përmbledhjes vendimit thuhet se sipas rregulloreve OTF-, bordi i drejtorëve ka fuqinë zgjedhë ose heqë drejtorë dhe plotësojë vendet e lira bord. vendim thuhet se bordi "nuk votoi për zgjedhur asnjë nga drejtorët e rinj zoti Pack u përpoq emëronte."

Zyra e prokurorit përgjithshëm Karl Racine, e cila u mor me çështjen, i tha Zërit Amerikës se vendimi do siguronte qartësi dhe do lejonte OTF- të ecte përpara pa asnjë mëdyshje nëse veprimet e tij ishin vlefshme.

"Është një vendim i fortë," i tha Zëri i Amerikës Catherine Jackson, drejtore e sektorit integritetit publik zyrës zotit Racine dhe një nga avokatet kryesorë çështjes.

"Unë mendoj se është një vendim i mirë përsa i përket ligjit, parashikon mekanizmat e organizatave jofitimprurëse për zgjidhur këto lloj mosmarrëveshjesh. Dhe është shumë e qartë konfirmimin se bordi i OTF- është i vlefshëm, dhe bordi pretendon se ka krijuar USAGM nuk është. Ai siguron një precedent fortë për OTF- ecë përpara. "

Veprimet e zotit Pack lidhur me OTF- dhe rrjetet e USAGM- janë pjesë e proceseve gjyqësore federale, përfshirë një rast pretendon se agjencia ka shkelur kontratat duke bllokuar 18 milion dollarë fondet e miratuara nga Kongresi. një rast veçantë, një gjykatë e apelit Uashington korrik bllokoi drejtorin ekzekutiv vendoste emëruarit OTF.

"Publiku përfiton kur organizatat jofitimprurëse, përfshirë Fondin për Teknologjinë e Hapur, kanë udhëheqje dhe qeverisje qartë dhe mund përmbushin misionet e tyre jofitimprurëse," tha Prokurori Racine.

Prokurori i përgjithshëm është përgjegjës për mbrojtjen e organizatave bamirëse sipas Ligjit për Korporatat Jofitimprurëse, i cili mund përfshijë kërkesën për urdhra gjykate.

Përgjigja e Kryetares Bordit

Kryetarja e Bordit OTF-, ish-ambasadorja Karen Kornbluh, tha se vendimi konfirmoi se zoti Pack nuk kishte autorizim zëvendësonte bordin ose udhëheqjen e OTF-.

"Shpresojmë kjo na sjellë një hap pranë kthimit fondeve miratuara nga Kongresi, USAGM i ka bllokuar OTF janë urgjente - Bjellorusi, Hong Kong, Iran dhe gjetkë - për mbështetur përpjekjet e konsolidimit lirisë dhe demokracisë dhe për ndihmuar disidentët dhe gazetarët komunikojnë sigurt vendet e sunduara nga regjimet shtypëse," tha zonja Kornbluh një deklaratë ndarë me Zërin e Amerikës.

Vendimi u mirëprit gjithashtu nga ligjvënësi Chris Murphy, anëtar i Komisionit të Senatit për Marrëdhëniet me Jashtë.

" nga fillimi, Michael Pack është përpjekur ta kthejë USAGM- një degë Shtëpisë Bardhë duke zhdukur pavarësinë dhe objektivitetin e saj. Jam i lumtur vendimi i gjykatës zhvleftësoi përpjekjet e tij për shpërndarë bordin e Fondit për Teknologji e Hapur dhe mbështeti pavarësinë USAGM dhe paraardhëset e saj kanë mbështetur," tha Senatori Murphy, një Demokrat nga Konektikati.

"Mbrojtja e fjalës lirë dhe lirisë shtypit është thelbësore një demokraci dhe vendimi i gjykatës i kësaj jave është një hap drejtimin e duhur për riparuar dëmin e bërë nga Pack dhe emëruarit e tjerë pro-Trump," tha senatori Murphy.

Senatori publikoi premten detaje legjislacionit propozuar për forcuar mbrojtjen e gazetarëve nga ndërhyrjet politike.

një njoftim, zyra e tij tha se propozimi erdhi përgjigje njoftimeve se zyrtarë në USAGM- kishin filluar një hetim motivuar politik ndaj shefit zyrës Shtëpisë Bardhë Zërit Amerikës, Steven Herman.

një deklaratë 5 tetorit për Zërin e Amerikës lidhje me njoftimet e një hetimi, USAGM tha se nuk do komentonte sepse kishte bënte me rrjedhje informacionit jopublik. "Kjo është një çështje e brendshme e menaxhimit Zërit Amerikës trajtohet nga udhëheqja e Zërit Amerikës," tha USAGM.

Ndryshimet e propozuara

Legjislacioni propozon ndryshimin e Ligjit për Transmetimet Ndërkombëtare Shteteve Bashkuara, bazë cilit ishte ngritur një bord pas u kthye USAGM, për mbrojtur qartë gazetarët rrjetet e agjencisë nga ndikimi i zyrtarëve qeverisë amerikane, përfshirë hetimet e pikëpamjeve personale politike.

Do kërkonte gjithashtu drejotori ekzekutiv mbronte gazetarët nga ndërhyrjet e agjencive qeveritare ose zyrtarëve; sigurojë punonjësit gjykohen bazë standardeve tyre profesionale dhe jo pikëpamjeve personale politike; dhe autorizojë inspektorin e përgjithshëm hetojë çdo shkelje mundshme ose përpjekje për bërë presion ndaj gazetarëve.

XS
SM
MD
LG