Lidhje

Sfidat e kancerit të gjirit në një kohë pandemie


Tetori është muaji i ndërgjegjësimit për kancerin e gjirit, por këtë vit shumica e institucioneve kujdesit shëndetësor janë përqendruara tek pandemia e koronavirusit. Korrespondentja e Zërit Amerikës Anita Powell bisedoi me një mbijetuar kancerit gjirit Afrikën e Jugut, e cila po përpiqet mbrohet nga prekja me COVID-19 dhe një përsëritje e kancerit.

Leanne Upiter Beer e ndjente se diçka nuk shkonte mirë. Për javë tëra, mësuesja 49-vjeçare kishte vërejtur ndryshime shqetësuese gjirin e saj djathtë.

Shkova bëja mamografinë duke e ditur se do kisha kancer gjirit. Thjesht e ndieja se kjo ishte ajo kishte ndodhur, thotë Leanne Upiter Beer.

Ajo kishte drejtë. Kanceri i saj ishte i një forme agresive dhe kishte përparuar. Disa ditë vonë ajo filloi gjashtë muaj rraskapitës kimioterapisë.

Tani po mëkëmbet, Leanne ndërmerr hapa për shmangur prekjen nga koronavirusi.

"Jam shumë e kujdesshme. Kur dikush është me mua thotë," Oh, sa herë i pastrove duart? " Dhe unë përgjigjem, ‘nuk humbas gjë?' Thjesht duhet pastroj duart e mia. Dhe nuk hezitoj t'i them dikujt: " lutem vi maskën", ose "thjesht mund ulesh pak larg meje?"

Profesionistët mjekësorë theksojnë se beteja kundër kancerit gjirit Afrikën e Jugut vazhdon edhe gjatë pandemisë. Mjekja Saadia Laher - e cila punon repartin e kancerit gjirit një spital qeveritar, thotë se ndërgjegjësimi dhe ekzaminimi janë përmirësuar, por mbetet ende shumë punë për t’u bërë.

"Ne kemi statistika mira zbulimit kancerit dhe kjo ka ardhur krahas rritjes kontrollit dhe ndërgjegjësimit. Megjithatë, ka shumë faktorë rrezikshmërisë gjithashtu kanë ndryshuar, duke e bërë këtë kancer përhapur, thotë Dr. Laher.

Por mjekja thotë se ka lajme mira.

"Ka pasur gjithashtu ndryshime mënyrën se si e menaxhojmë kancerin e gjirit. Përparimet teknologjike na kanë lejuar ta menaxhojmë dhe ta trajtojmë ndryshe kancerin e e gjirit fazat e hershme", thotë mjekja.

Afrika e Jugut është një nga shoqëritë pabarabarta botë dhe sistemi shëndetësor e bën mjaft qartë një gjë tillë. Upiter Beer thotë se ekzaminimi falas është i rëndësishëm por ajo shqetësohet për pacientet me kancer gjirit nuk kanë burimet e nevojshme për tu mjekuar.

Është trajtimi pas kancerit, mbështetja, ajo është shumë e rëndësishme për t’u shëruar. E di tingëllon si një term i rëndomtë, por mendoj se bën dallimin e madh për një grua”, thotë Leanne Upiter Beer.

Menjëherë pasi ajo u shpall pa kancer, pandemia e koronavirusit pllakosi Afrikën e Jugut.

Leanne tani përballet me detyrën e rimëkëmbjes imunitetit saj ndërsa ka nën kujdes rreth 70 nxënës.

Ajo thotë se është emocionuar është kthyer shkollë, edhe pse e di puna e saj paraqet rreziqe shëndetësore. Për , është një kujtesë e përditshme se sa e çmuar është jeta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG