Lidhje

Trump, Biden ofrojnë zgjidhje të kundërta për katër vitet e ardhshme


Votuesit zgjedhin midis Presidentit Donald Trump dhe ish- nënpresidentit Joe Biden garën presidenciale Shteteve Bashkuara nuk duhet kenë vështirësi bëjnë dallimin mes tyre përsa u takon çështjeve politike.

Dallimet qëndrimet e kandidatëve për një larmi madhe çështjesh - klima, taksat, tregëtia, marrëdhëniet racore, siguria kombëtare, imigracioni dhe mbi gjitha trajtimi i pandemisë koronavirusit - janë mëdha dhe u ofrojnë votuesve dy alternativa shumë ndryshme për drejtimin e vendit gjatë katër viteve ardhshme.

përgjithësi, Presidenti Trump ka qeverisur ashtu siç bëri fushatë katër vjet parë, si një republikan thyen normat ndjek një rrugë jotradicinale. Kjo është e vërtetë si marrëdhëniet e tij me vendet e tjera, ku filozofia e tij "Amerika e Para" ka vënë provë lidhjet midis Shteteve Bashkuara dhe aleatëve saj prej kohësh, edhe politikën e brendshme, ku ai vazhdimisht ka shtyrë kufijtë e autoritetit ekzekutiv, i frenuar shpesh nga gjyqësori.

Zoti Biden, kundërt, ka bërë një fushatë ndërthur pozicionet kryesisht progresiste të shoqëruara me një premtim se ai do ta kthejë vendin në një formë tradicionale politikës - pak e përqendruar Twitter dhe tubime masive dhe shumë debate hollësishme politikave dhe marrëveshje legjislative.

Përgjigja ndaj koronavirusit

Me shumë se 225,000 amerikanë vdekur pandeminë e koronavirusit dhe raste reja përditshme nivelin lartë ndonjëherë, është bërë e qartë se plani i administratës Trump për trajtimin e virusit mbështetet kryesisht tek zhvillimi i vaksinave dhe trajtimet terapeutike për personat e infektuar, vend një përpjekjeje përbashkët për ngadalësuar ritmet e përhapjes virusit.

dielën, Shefi i Personelit Shtëpisë Bardhë Mark Meadows tha shprehimisht se administrata nuk beson se mund "kontrollojë" virusin. Administrata dhe vetë presidenti kanë minimizuar rëndësinë e mbajtjes maskave, për cilat ekspertët e shëndetit publik thonë se do ulnin ndjeshëm normat e infeksionit dhe do shpëtonin jetë.

Zoti Biden mbështet zhvillimin e vaksinave dhe trajtimeve terapeutike, por njëjtën kohë është për një qasje aktive federale për kontrollin e virusit. Ai ka thënë mënyrë përsëritur se ai beson se një vendim për përdorimin e detyruar maskës gjithë vendin do ishte i ligjshëm dhe i nevojshëm.

Si zoti Trump edhe zoti Biden mbështesin rihapjen e shkollave, por ndërsa ish-nënpresidenti Biden propozon sigurimin e fondeve federale për ndihmuar shkollat hapen mënyrë sigurt, Presidenti Trump ka propozuar bllokimin e fondeve federale nga shkollat nuk arrijnë rihapen.

Ndryshimet klimatike

Megjithëse ai shpesh thotë se dëshiron gjithë amerikanët kenë ujë pastër dhe ajër pastër, Presidenti Trump ka treguar pak interes për ndërmarrë hapin ekspertët besojnë se do realizonte shumë drejt sigurimit dyjave: reduktimin e përdorimit lëndëve djegëse fosile.

Protestues mblidhen para Shtëpisë së Bardhë për të kundërshtuar daljen nga Marrëveshja e Parisit për Klimën, në vitin 2017.
Protestues mblidhen para Shtëpisë së Bardhë për të kundërshtuar daljen nga Marrëveshja e Parisit për Klimën, në vitin 2017.


Zoti Trump i nxorri Shetet e Bashkuara nga Marrëveshja Parisit për Klimën dhe ka ndërmarrë hapa shumtë për zgjeruar shpimet e naftës dhe nxjerrjen e qymyrit Shtetet e Bashkuara.

Zoti Biden ka propozuar një plan prej 2 trilionë dollarësh për ulur çlirimin e gazeve serë, nxitësi kryesor i ngrohjes globale dhe do nxisë ta bëjë prodhimin e energjisë elektrike SHBA 100 për qind neutral nga karboni deri vitin 2035. Megjithëse ai nuk e ka miratuar programin Marrëveshja e Re e Gjelbër mbështetur nga shumë demokratë progresistë, ai mbështet disa elementë tij. Ai do Shtetet e Bashkuara jenë pararojë zgjerimit tregut automjeteve elektrike dhe premton rikthejë vendin tek Marrëveshja e Parisit.

Zbatimi i ligjit dhe marrëdhëniet racore

Marshim i protestuesve kundër padrejtësive racore në Atlanta.
Marshim i protestuesve kundër padrejtësive racore në Atlanta.


Gjatë vitit kaluar, ndërsa protestat mbi vdekjet e afrikano-amerikanëve shumtë paarmatosur duart e polici, trazuan qytete gjithë vendin, Presidenti Trump e ka bërë qartë se ai qëndron plotësisht anën e komunitetit forcave zbatimit ligjit. Ai ka mbështetur politika ashpra ndaj demonstruesve, veçanërisht atyre që përdorin taktika dhunshme dhe rastin mirë ka qenë jo i drejtpërdrejtë, kur bëhet fjalë për denoncimin e grupeve supremaciste bardha kanë mbajtur kundërprotesta.

Zoti Biden është përpjekur ndjekë një ekuilibër delikat mes thirrjes për rend dhe dënimit dhunës nga gjitha palët, dhe një lëvizjeje rritje brenda partisë tij për reformuar rrënjësisht praktikat e zbatimit ligjit. Ai nuk i ka mbështetur përpjekjet për "t’i hequr fondet policisë". Përkundrazi, ai ka thënë se është i hapur ofrojë shumë mbështetje për programet do t'u japin komuniteteve një

alternativë ndaj reagimit armatosur policisë kur përballet me individë kanë kriza shëndeti mendor ose abuzim substancash.

Kujdesi shëndetësor

Administrata e Presidentit Trump ka aktualisht një rast para Gjykatës Lartë, duke argumentuar se Ligji për Kujdesin Shëndetësor Përballueshëm, i njohur gjerësisht si Obamacare, anulohet tërësinë e tij.

Nëse është e suksesshme, lëvizja do vërë pikëpyetje statusin e sigurimeve rreth 23 milionë amerikanëve mbështeten tek subvencionet parashikon ligji dhe do eleminojë shumë përfitime kanë zgjeruar mbulimin, siç është kaluzola i ndalon kompanitë e sigurimeve diskriminojnë njerëzit me sëmundje para-ekzistuese. Megjithëse zoti Trump ka premtuar prej kohësh sigurojë një plan mirë dhe lirë se Obamacare, një plan i tillë nuk është bërë ndonjëherë publik.

Zoti Biden, ishte nënpresident kur u miratua ligji nga Presidenti Barack Obama, dëshiron zgjerojë programin duke ofruar një "opsion publik" për sigurimet do t'i lejonte njerëzit blinin një program ngjashëm me Medicare nëse do donin. Ai gjithashtu propozon uljen e moshës për pranimin e Medicare nga 65 60 vjeç. Medicare është programi shëndetësor për pensionistët.

Taksat

Presidenti Trump ka bërë fushatë duke përdorur si argument miratimin e suksesshëm programit tij për uljen e taksave vitin 2017 dhe premton për ulje mëtejshme ardhmen. Ai ka lënë kuptohet se dëshiron ulë taksat mbi fitimet e kapitalit, fitimet investitorët bëjnë kur shesin aksione dhe bono janë rritur vlerë dhe ka thënë se po konsideron shtyrjen ose faljen e taksave pagave si një formë stimuli ekonomik. Duke qenë se taksat mbi pagat financojnë fondet e Sigurimeve Shoqërore për pensionet e miliona amerikanëve, propozimi ka shkaktuar shqetësim për ardhmen e programit.

Zoti Biden e ka shprehur qartë synimin e tij për rritur taksat për pasurit dhe korporatat. Ai do kthejë mbrapsht shumë nga lehtësimet e taksave legjislacionin e vitit 2017, ndërsa premton se individët e vetëm cilëve do t’u rriten taksat janë ata bëjnë shumë se 400,000 dollarë vit. Biden gjithashtu propozon rritjen e taksës mbi fitimet e korporatave nga 21% 28%.

Tregëtia

Politika tregtare e Presidentit Trump është përqendruar kryesisht, megjithëse jo plotësisht, diskutime dypalëshe sesa llojin e pakteve tregtare shumëpalëshe ndiqeshin para se ai merrte detyrën. Ai ka vendosur tarifa ndëshkuese për mallrat nga vendet , ai beson se nuk i trajtojnë Shtetet e Bashkuara me drejtësi, veçanërisht Kina.

Këto tarifa, kundërshtim me deklaratat e tij shpeshta, janë vërtetë një taksë për konsumatorët amerikanë kërkojnë blejnë mallra nga vendet e prekura. Ai rinegocioi me sukses Marrëveshjen e Tregtisë Lirë Amerikës Veriut, por bisedimet afatgjata synonin përmirësimin e marrëdhënieve me Kinën duket se kanë ngecur.

Zoti Biden ka thënë se ai do rishikojë një nga lëvizjet e para Trump bëri kur mori detyrën: tërheqjen e Shteteve Bashkuara nga Partneriteti Trans-Paqësor, një marrëveshje masive tregtare përfshin kompani nga gjithë Unaza e Paqësorit. Ai ka premtuar gjithashtu rivlerësojë tarifat e zotit Trump, duke sugjeruar se ai do t’i heqë paktën disa prej tyre.

Gjykatat federale

Me ndihmën e Senatit Amerikan kontrolluar nga Republikanët, Presidenti Trump ka qenë gjendje emërojë qindra gjyqtarë konservatorë poste përjetshme gjykatat federale gjitha nivelet.

Anëtarja e re e Gjykatës së Lartë amerikane, Amy Coney Barrett bën betimin.
Anëtarja e re e Gjykatës së Lartë amerikane, Amy Coney Barrett bën betimin.


Dhe me konfirmimin e anëtares Amy Coney Barrett Gjykatën e Lartë hënën mbrëmje, emërimi i tij i tretë panelin nëntë anëtarësh, Trump duket se ka konsoliduar një shumicë konservatore 6-3 atë organ për një kohë gjatë.

Shumë demokratë besojnë se republikanët e Senatit kanë mbushur padrejtësisht gjykatat me konservatorë, pari duke bllokuar kandidatët e gjykatave ulëta bëra nga paraardhësi i zotit Trump, Barack Obama, dhe pas duke refuzuar votojnë për emëruarin e zotit Obama për anëtar Gjykatën e Lartë vitin zgjedhor 2016. Vendosmëria e Udhëheqësit shumicës Senatit Mitch McConnell dhe zotit Trump për konfirmuar zonjën Barrett vetëm tetë ditë para zgjedhjeve presidenciale 3 nëntorit ka bindur shumë vetë se një administratë e zotit Biden duhet rrisë numrin e anëtarëve Gjykatës Lartë, duke shtuar shumë se nëntë gjyqtarë ka aktualisht.

Zoti Biden nuk e ka mbështetur hapur zgjerimin e gjykatës lartë por ka thënë se ai do krijonte një komision për studiuar idenë.

Siguria Kombetare

Qasja e Presidentit Trump për sigurinë kombëtare është përqendruar tek izolacionizmi - forcimi i ushtrisë amerikane përmes rritjes shpenzimeve mbrojtjes ndërsa përpiqet zvogëlojë numrin e forcave dislokuara jashtë shtetit, si zonat me konflikt lartë si Afganistani dhe Iraku, ashtu edhe vende aleate me SHBA si Koreja e Jugut dhe Gjermania.

Pretendimi ai ka përsëritur shpesh se anëtarët e tjerë NATO-s "i detyrohen" para Shteteve Bashkuara dhe sugjerimi i tij se SHBA mund mos respektojë detyrimet e saj mbrojtjes ndërsjellë ndaj anëtarëve tjerë, kanë tronditur aleancat e vjetra.

Zoti Biden, megjithëse një mbështetës i fortë i ushtrisë dhe një avokat i një dislokimi arsyeshëm forcave amerikane jashtë vendit, është internacionalist sesa zoti Trump. Një ish-Kryetar i Komisionit Marrëdhënieve me Jashtë Senatit, ai ka marrëdhënie forta me shumë udhëheqës aleatëve tradicionalë Amerikës dhe pritet fillojë rindërtimin e këtyre lidhjeve nëse zgjidhet.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG