Lidhje

Afrohet afati për përfundimin e numërimit të votave në Xhorxha


Zyrtarët e zgjedhjeve gjithë shtetin e Xhorxhas përballen mërkurën me një afat për përfunduar numërimin mënyrë manuale votave shtetit tyre për zgjedhjet presidenciale.

Numërimi i 5 milion votave erdhi si rezultat i një kërkese parashikuar një ligj ri shtetit dhe nuk ishte përgjigje ndonjë problemi dyshuar me rezultatet e zgjedhjeve këtë shtet ose një kërkese zyrtare për rinumërim. Ligji kërkon kontrolli bëhet para se rezultatet e qarqeve mund certifikohen nga shteti.

Afati i fundit për qarqet për përfunduar kontrollin është mërkurën në 11:59 pasdite, përpara afatit premtes për certifikimin shtetëror.

Zyrtarët shtetërorë zgjedhjeve kanë thënë mënyrë përsëritur se numërimi ka për qëllim sigurojë makineritë e reja zgjedhore shtetit i kanë përpiluar saktë votat dhe nuk pritet ndryshojë rezultatin e përgjithshëm.

Para se bëhej numërimi manual, demokrati Joe Biden rezultonte me një epërsi prej rreth 14,000 votash ndaj Presidenti Republikan Donald Trump. Votat e pa numëruara parë zbuluara dy qarqe gjatë numërimit një nga një do ta ulin atë diferencë rreth 13,000, tha Gabriel Sterling, i cili mbikëqyri zbatimin e sistemit ri votimit shtetit për zyrën e Sekretarit Shtetit.

Pasi jenë certifikuar rezultatet, nëse diferenca midis kandidatëve mbetet brenda 0.5%, fushata humbëse mund kërkojë një rinumërim. Kjo do bëhej duke përdorur skaner lexojnë dhe vlerësojnë votat dhe do paguhen nga shteti, ka thënë sekretari i shtetit Brad Raffensperger.

Një ligj i miratuar vitin e kaluar kërkon auditimin, por ia sekretarit shtetit përcaktojë se cila garë rikontrollohet. Zoti Raffensperger tha se ai zgjodhi garën presidenciale për shkak rëndësisë saj dhe diferencës ngushtë. Për shkak rezultateve ngushta, tha ai, do nevojitej një rinumërim i plotë për përfunduar kontrollin.

Gjatë dy javëve nga zgjedhjet, zoti Raffensperger ka qenë nën sulm nga republikanët, nga presidenti e gjithë tjerët.

Dy senatorët amerikanë Xhorxhas, cilët përballen me konkurrencë fortë nga demokratët zgjedhjet e balotazhit 5 janarit, javën e kaluar kërkuan dorëheqjen e zotit Raffensperger.

"Sekretari i Shtetit ka dështuar sigurojë zgjedhje ndershme dhe transparente," shkruajnë senatorët David Perdue dhe Kelly Loeffler një letër.

Anëtari i Kongresit, Doug Collins, i cili po drejton përpjekjet e zotit Trump për rinumërimin Xhorxha, ka shkëmbyer polemika mediat sociale me Sekretarin e Shtetit. Dhe gjatë fundjavës, presidenti shkroi Twitter se zoti Raffensperger - cilin ai e mbështeti një balotazh dy vjet parë - është "një i ashtuquajtur Republikan (RINO)", duke përdorur shkurtesën për "Republikan vetëm me emër".

Zoti Raffensperger ka mbrojtur me vendosmëri trajtimin e zgjedhjeve nga shteti dhe numërimin pasues. Ai ka thënë se zyra e tij nuk ka parë prova mashtrimi gjerë votimit ose parregullsi dhe ai ishte i bindur se kontrolli do konfirmonte rezultatet e zgjedhjeve.

Associated Press nuk ka deklaruar fitues garën presidenciale Xhorxha, ku zoti Biden udhëhiqte me një diference 0.3 për qind ndaj zotit Trump. Në Xhorxha nuk ka një ligj për rinumërim detyrueshëm, por ligji shtetëror siguron atë mundësi për kandidatin ka pak vota nëse diferenca është pak se 0.5 për qind. AP nuk bën parashikim për rezultatin e një garë ka ngjarë bëhet subjekt i një rinumërimi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG