Lidhje

Lajçak: Bashkëpunimi me SHBA, shumë i rëndësishëm për një marrëveshje Kosovë-Serbi


I dërguari i posaçëm i Bashkimit Evropian për bisedimet mes Kosovës dhe Serbisë shpreson një bashkërendim mirë mes Brukselit dhe Uashingtonit lidhur me Ballkanin, me ardhjen fuqi administratës re amerikane.

“Me zgjedhjen e një presidenti ri dhe administratës, ne presim kthehemi pozicionin shumë mirë bashkëpunimit afërt mundshëm me partnerët tanë SH.B.A.- mirë vendeve dhe popujve rajonit”, tha Miroslav Lajçak një diskutim virtual organizuar nga Shkolla e Studimeve Avancuara Ndërkombëtare e Universitetit Johns Hopkins.

Ai tha se ky bashkëpunim është shumë i rëndësishëm për arritjen e normalizimit mes Kosovës dhe Serbisë dhe se deri tani kishte pyetje rajon lidhur me ato dukeshin si qëndrime ndryshme nga BE-ja dhe Shtetet e Bashkuara.

Administrata e Presidentit Donald Trump kishte nxitur dy palët për një zgjidhje realizohej përmes bashkëpunimit dhe zhvillimit ekonomik. Takimi me Presidentin Trump Shtëpinë e Bardhë shtator ishte i nivelit lartë dyja palët kanë pasur ndonjëherë Uashington, por analistët vunë dukje se ai dukej i pakoordinuar me Bashkimin Evropian.

Presidenti i zgjedhur Joe Biden, ka shprehur një qëndrim tradicional diplomatik lidhje me dy vendet.

Zoti Lajçak tha se një marrëveshje mes Kosovës dhe Serbisë do kontribuonte pa dyshim stabilizimin e rajonit sepse pari ka serbë dhe shqiptarë jetojnë çdo vend rajonit dhe dyti, natyrisht cilindo model zbatojmë këtë dialog dypalësh, ai mund jetë me interes për fqinjët”.

Zoti Lajçak tha se çdo marrëveshje mund arrihet mes palëve duhet jetë e bazuar parimet dhe vlerat evropiane sepse përveç normalizimit marrëdhënieve, qëllimi po aq i rëndësishëm është t'i afrojë Kosovën dhe Serbi pranë Bashkimit Evropian.

Zoti Lajçak tha se optimizmi i tij për një marrëveshje mundshme mbështetet tek angazhimi i dyja palëve dhe tek përfitimet do sillte ajo.

“Si për Serbinë ashtu edhe për Kosovën, dialogu është çelësi për ardhmen e Bashkimit Evropian. Nuk ka asnjë alternativë përveç dialogut, kështu kjo do thotë ata dy duan ardhmen BE dhe për këtë arsye e dinë se kjo mund arrihet vetëm përmes dialogut”.

I dërguari i posaçëm i BE- për bisedimet e pranoi se dyja palët e interpretojnë ndryshe normalizimin me Kosovën e ka bërë qartë do njohjen e plotë dhe Serbia pyet se çfarë do marrë këmbim.

“Nuk është e lehtë sepse kemi bëjmë me çështje shtetësisë, identitetit dhe askush nuk dëshiron dalë si humbës, por interesi ynë nuk është kemi një fitues dhe një humbës. Interesi ynë është gjithë fitojnë këtë proces”.

Megjithatë ai qartëson se nuk është dakord me filozofinë për çfarëdo palët bien dakord, ne duhet ta pranojmë sepse ne (BE) jemi gjithashtu mbrojtësi i vlerave Evropiane”.

Ne duhet sigurohemi rezultati përfundimtar do t'i afrojë ata me Bashkimin Evropian dhe jo t’i çojë larg anëtarësimit Bashkimin Evropian dhe se produkti përfundimtar, marrëveshja përfundimtare do jetë e pranueshme për vendet anëtare BE- dhe gjithashtu për vendet e rajonit”.

Një alternativë nuk do t’i plotësonte këto parametra sipas tij ishte ideja e shkëmbimit territoreve.

“Ne jemi këtu për qenë pjesë e një zgjidhjeje evropiane, një zgjidhje për shekullin 21 dhe jo zgjidhja bazohet shekullin e 19-të.

Por ai shtoi se njëjtën kohë ndërmjetësit nuk mund ta dëshirojnë marrëveshjen shumë sesa e dëshirojnë palët dhe se palët duhet ta duan normalizimin ai arrihet dhe ai mendon se këtë moment dyja palët e duan një gjë tillë.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG