Lidhje

Britania rrit shpenzimet për mbrojtjen


Britania ka njoftuar një rritje prej 21.8 miliard dollarësh shpenzimet e mbrojtjes gjatë katër viteve ardhshme, investimi i saj i madh ushtarak nga fundi i Luftës Ftohtë. Qeveria tha se kjo rritje ishte e nevojshme për t’u bërë ballë kërcënimeve shumta me cilat përballet vendi, siç njofton korrespondenti i Zërit Amerikës, Henry Ridgwell.

Kryeministri Boris Johnson i tha parlamentit enjten se ekzistonte rreziku shkurtimet e njëpasnjëshme buxhetit ushtarak vitet e fundit po komprometonin sigurinë e popullit britanik.

"Situata ndërkombëtare tani është e rrezikshmja pas Luftës Ftohtë. Gjithçka bëjmë këtë vend - çdo punë, çdo biznes, madje edhe mënyra se si blejmë dhe çfarë hamë - varet nga një minimum bazë i sigurisë globale, një rrjet jetik duhet mbahet funksional: transporti, interneti, korridore sigurta ajrore, kabllo besueshme nënujore dhe paqe ngushticat e largëta", tha ai.

Duke njoftuar rritjen e shpenzimeve prej 21.8 miliardë dollarësh, zoti Johnson tha se Britania do bëhej fuqia kryesore detare Evropë.

Ai premtoi 2 miliardë dollarë për kërkime ushtarake - përfshirë zhvillimin e automjeteve autonome, dronëve dhe aeroplanëve luftarakë ashtuquajtur gjeneratës gjashtë.

Britania gjithashtu do krijojë një agjenci re kushtuar zhvillimit Inteligjencës Artificiale, bashku me krijimin e një Force Kombëtare Kibernetike dhe një 'Komande Hapësinore' re do synojë mbrojë rrjetin satelitor vendit.

"Paketa e re do ofrohet si rezultat i kësaj rritjeje shpenzimeve mbrojtjes mund mos jetë plotësisht operacionale edhe për dhjetë vjet tjera. Por është krijuar me synimin t’i bëjë ballë asaj ekspertët tanë mendojnë se rusët dhe kinezët dhe tjerë mund zhvillojnë për një dekadë", thotë Profesor Malcolm Chalmers i Institutit Mbretëror Shërbimeve Bashkuara.

Qeveria thotë se investimi do t'i japë kuptim vizionit saj për një "Britani Globale" pas largimit nga Bashkimi Evropian.

"Kemi një president ri amerikan vjen vitin e ardhshëm, Joe Biden, i cili ka qenë prej kohësh skeptik për Brexit dhe është i shqetësuar veçanërisht për ndikimin e Brexit-it rolin e Mbretërisë Bashkuar botë. Kështu mendoj se ky fakt ka ndikuar dëshirën për treguar se Mbretëria e Bashkuar do vazhdojë jetë një lojtar i fortë fushën e mbrojtjes", tha Prof. Chalmers.

Rritja e shpenzimeve mbrojtjes befasoi disa Westminster pasi financat publike Britanisë janë një gjendje pasigurt mes pandemisë koronavirusit. Qeveria ende nuk ka dhënë detaje se si do financohet rritja e shpenzimeve.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG