Lidhje

OBSH: Remdesivir nuk rekomandohet për pacientët në spitale


Organizata Botërore e Shëndetësisë ka dalë me një rekomandim ri kundër përdorimit remdesivirit tek pacientët me COVID, qofshin gjendje rëndë apo kritike. Sipas organizatës, nuk ka prova dëshmojnë se kjo terapi përmirëson shanset për t’i mbijetuar sëmundjes apo ul nevojën e pacientit për ventilator.

OBSH: Remdesivir nuk rekomandohet për pacientët në spitale
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00


Terapia antivirale remdesivir është një ndër dy protokollet e mjekimit aktualisht përdorim kundër COVID-19 mbarë botën. Por një provë e gjerë e zhvilluar nën udhëheqjen e Organizatës Botërore Shëndetësisë tregoi muajin e kaluar se nuk kishte aspakt efekt ose efekt shumë vogël tek shanset e pacientëve me COVID për ta luftuar sëmundjen.

"Japim një rekomandim me kusht mos përdoret remdesiviri pacientët e shtruar spital, pavarësisht sa e rëndë është gjendja e pacientit,” thotë Dr. Janet Diaz e Organizatës Botërore Shëndetësisë.

Udhëzimet e reja janë një tjetër goditje për këtë terapi zhvilluar nga kompania amerikane Gilead, e cila tërhoqi fillimisht vëmendje botërore duke deklaruar se kishte një mjekim efektshëm kundër COVID-it. Remdesiviri u përdor për mjekuar Presidentin Trump kur u diagnostikua me këtë sëmundje. Kjo terapi ka marrë miratim për përdorim shumë se 50 vende.

Grupi i OBSH rishikon udhëzimet reagimin ndaj COVID-it, tha se kishte dalë me rekomandimin e ri pasi kishte analizuar prova rastësishme ndërkombëtare me mbi 7000 pacientë treguan se nuk kishte ulje ritmeve vdekshmërisë apo përmirësim raagimin e pacientët pavionet e kujdesit intensiv:

"Kjo nuk dëshmon remdesiviri nuk ka asnjë efekt pozitiv, prandaj edhe e quajmë rekomandim me kusht, pasi mund ketë realitet një efekt, një grup specifik, vogël pacientësh, prandaj rekomandojmë vazhdimin e provave,” tha Dr. Diaz

Dr. Janet Diaz shtoi se ka ende vend për vazhduar studimin e efekteve terapisë për kuptuar mirë efektet e saj:

Duam dimë se cili grup përfiton. Ndoshta pacientët gjendje rëndë dhe jo kritike? Duam dimë kur është momenti i duhur për t’i trajtuar me remdesivir, sapo diagnostikohen apo vonë. Presim mësojmë shumë t’ua shtojmë udhëzimeve,” thotë Dr. Diaz.

pritje një vaksine për parandalimin e sëmundjes, OBSH rekomandon vazhdimin e terapive tjera dhe protokolleve mjekësore kanë dhënë deri tani rezultat.

"Rekomandojmë me madhe përdorimin e steroideve pacientë gjendje kritike apo rëndë dhe gjithashtu terapitë e frymarrjes,” thot Dr. Diaz.

Rekomandimet kundër remdesivirit lënë pikëpyetje fatin e porosisë me vlerë prej 1 miliardë eurosh bëri Bashkimi Evropian muajin e kaluar për 500 mijë doza remdesiviri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG