Lidhje

Përpjekje të dëshpëruara nga presidenti Trump dhe aleatët e tij për të përmbysur fitoren e demokratit Biden


Presidenti Donald Trump dhe aleatët e tij po ndërmarrin hapa gjithnjë e dëshpëruara për përmbysur rezultatin e zgjedhjeve vitit 2020, përfshirë thirrjen e legjislatorëve shtetit Miçiganit Shtëpinë e Bardhë si pjesë e një përpjekjeje me pak gjasa për sukses për përmbysur fitoren e Joe Bidenit.

Ndër taktikat e përdorura fundmi: thirrjet telefonike personale presidentit me zyrtarët lokalë zgjedhjeve po përpiqen anulojnë çertifikimin e zgjedhjeve Miçigan, përpjekjet e një sfide ligjore Pensilvania mos respektojë votën popullore dhe presioni ndaj zyrtarëve zgjedhjeve Arizona për vonuar çertifikimin e votave.

Ekspertët e ligjit zgjedhor i shohin to si përpjekjet e fundit dëshpëruara, nga ekipi i fushatës presidentit Trump dhe thonë se është e sigurt zoti Biden do hyjë Zyrën Ovale janar. Por ekziston një shqetësim i madh se përpjekja e zotit Trump po i bën dëm konsiderueshëm besimit publikut integritetin e zgjedhjeve amerikane.

Senatori i shtetit Jutah, Mitt Romney, një nga kritikët zëshëm presidentit Trump nga radhët e partisë republikane, akuzoi zotin Trump për përdorimin e "presionit hapur ndaj zyrtarëve shtetërorë dhe lokalë për rrëzuar vullnetin e popullit dhe për përmbysur rezultatin e zgjedhjeve".

Senatori Romney shtoi se "është e vështirë imagjinohet një veprim i dëmshëm, jodemokratik nga një president amerikan detyrë."

Vetë agjencia e sigurisë zgjedhjeve e administratës presidentit Trump deklaroi se zgjedhjet presidenciale vitit 2020 ishin sigurtat histori. Disa ditë pasi u lëshua kjo deklaratë, presidenti Trump shkarkoi drejtuesit e agjencisë.

Lëvizjet gjithnjë e dëshpëruara dhe kaotike nuk kanë asnjë shans arsyeshëm për ndryshuar rezultatin e zgjedhjeve vitit 2020, cilat zoti Biden ka marrë shumë vota se çdo kandidat tjetër presidencial histori dhe ka siguruar 270 votat e Kolegjit Zgjedhor nevojshme për fituar.

Por pretendimet e vazhdueshme e pabaza presidentit republikan, puna e tij për lëkundur zyrtarët lokalë çertifikojnë rezultatet dhe refuzimi i aleatëve tij për pranuar se ai humbi zgjedhjet ka ngjarë ketë një ndikim negativ për një kohë gjatë vend. Bastionet e mbështetësve tij nuk besojnë se ai humbi.

"Është një përpjekje për bërë gjysma e vendit besojnë se ka vetëm dy mundësi, ose fitore ose zgjedhjet janë vjedhur," thotë Justin Levitt, një studiues i drejtës kushtetuese dhe profesor universitetin e Drejtësisë Loyola. "Dhe kjo nuk është një demokraci".

Fjalia "Çdo votë të numërohet" në një ekran gjigand realizuar nga një organizatë para legjislaturës në Lansing të Miçiganit. (Foto e agjencisë AP)
Fjalia "Çdo votë të numërohet" në një ekran gjigand realizuar nga një organizatë para legjislaturës në Lansing të Miçiganit. (Foto e agjencisë AP)

Dy anëtarët republikanë Bordit Zgjedhjeve Qarkut Wayne shtetin e Miçiganit njoftuan mërkurën mbrëmje se nuk kanë besim se zgjedhjet ishin drejta dhe paanshme. "Ka pasur një mungesë dukshme transparence gjatë gjithë procesit," thanë ata. Por zyrtarët e zgjedhjeve thane se nuk ka pasur prova manipulimit ose mashtrimit votave Miçigan.

Aleatët e presidentit Trump i kanë mëshuar faktit se presidenti Trump udhëhiqte fillim Miçigan dhe disa shtete tjera natën e zgjedhjeve dhe ky rezultat ndryshoi pasi erdhën votat vonë, duke e përdorur këtë si provë dyshimtë.

Por një fluks masiv i fletëvotimeve me postë si pasojë e pandemisë koronavirusit ishin kryesisht për zotin Biden, i cili inkurajoi mbështetësit e tij votonin me postë dhe ato vota ishin fundit u numëruan. Kështu u duk se presidenti Trump kishte n avantazh kur vërtetë nuk e kishte.

fakt, zoti Biden shënoi një fitore thellë Wayne, një bastion i demokratëve, duke siguruar dyfishin e votave mori Presidenti Trump. Sipas rezultateve ende jozyrtare, zoti Biden ka fituar Miçigan me një diferencë prej 154 mijë votash.

fillim kësaj jave, dy anëtarët republikanë qarkut bllokuan çertifikimin e votave atje. Ata vonë u tërhoqën dhe rezultatet u çertifikuan. Por një person dijeni saj çështjeje tha se presidenti Trump i telefonoi Monica Palmer-it dhe William Hartmann-it, martën mbrëmje pas rishikimit votimit për shprehur mirënjohje për mbështetjen e tyre. pas, mërkurën, Palmer dhe Hartmann firmosën një dëshmi ligjore ku tho se besojnë se vota e qarkut "nuk duhet çertifikohej".

Sipas sekretarit shtetit Miçiganit, ata nuk mund tërheqin votat e tyre,. Bordi i zgjedhjeve me katër anëtarëve pritet takohet hënën dhe është gjithashtu i ndarë me dy demokratë dhe dy republikanë.

parë, avokati personal i zotit Trump, Rudy Giuliani dhe avokatë tjerë mbajtën një konferencë shtypi duke pretenduar një komplot gjerë zgjedhor demokratëve përfshinte shumë shtete dhe makina dyshuara votimi.

Ekipi ligjor i Presidentit Trump
Ekipi ligjor i Presidentit Trump

Por zyrtarët e zgjedhjeve gjithë vendin kanë thënë vazhdimisht se nuk ka patur mashtrim përhapur.

Shumë nga akuzat për mashtrim burojnë nga vëzhguesit e sondazheve cilët depozituan dëshmi ligjore që janë përfshirë procese gjyqësore shtetet e fushës betejës përmes cilave synohet vonesa e çertifikimit votave.

Pensilvani, ku ekipi i fushatës presidentit Trump po sfidon rezultatet e zgjedhjeve gjykatën federale, një ekip ligjor i udhëhequr nga Rudy Giuliani sugjeroi një çështje ligjore depozituar mërkurën gjyqtari urdhërojë legjislaturën shtetërore udhëhequr nga republikanët zgjedhë elektorët Kolegjin Zgjedhor, duke hedhur potencialisht 20 vota elektorale për zotin Trump. Një gjyqtar anuloi një seancë dëgjimore për çështjen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG