Lidhje

Rinumërimi i votave në Uiskonsin rikonfirmon fitoren e demokratit Joe Biden


Uiskonsi përfundoi rinumërimin e votave zgjedhjeve presidenciale dielën, duke konfirmuar fitoren e demokratit Joe Biden ndaj presidentit Donald Trump një nga shtetet vendimtare. Presidenti Trump ishte zotuar se do kundërshtonte rezultatin gjykatë edhe para se përfundonte rinumërimi.

Qarku Dane ishte qarku i dytë dhe i fundit përfundoi rinumërimin, duke njoftuar për 45 vota shtesë për zotin Trump. Qarku Miluoki, qarku tjetër i madh dhe me shumicë dërrmuese liberale shtetit qendër një rinumërimi kishte kërkuar zoti Trump, i njoftoi rezultatet premten, me 132 vota shumë për zotin Biden.

marra bashku, dyja qarqet pothuajse nuk e ndryshuan fare epërsinë e zotit Biden prej rreth 20,600 votash, duke i dhënë fituesit edhe 87 vota tjera.

"Siç e kemi thënë, rinumërimi thjesht rikonfirmoi fitoren e Joe Bidenit në Uiskonsin," tha Danielle Melfi, e cila drejtoi fushatën e zotit Biden Uiskonsin, një deklaratë për agjencinë Associated Press.

Pa një precedent për përmbysjen e një epërsie aq madhe sa ajo e zotit Biden, Presidenti Trump pritej gjerësisht t’i drejtohej gjykatës pasi mbaronte rinumërimi. Fushata e tij sfidoi mijëra fletëvotime hedhura mungesë gjatë rinumërimit, dhe madje edhe para se përfundonte ai, Trump shkruante Twitter se do padiste.

"Rinumërimi Uiskonsin nuk ka bëjë me gjetjen e gabimeve numërim, ka bëjë me gjetjen e njerëzve kanë votuar mënyrë paligjshme dhe ajo padi do bëhet pas rinumërimit, hënën ose martën," shkroi Trump shtunën. "Kemi gjetur shumë vota paligjshme. Na ndiqni!"

Zyrtarët e fushatës zotit Trump nuk iu përgjigjën menjëherë kërkesave agjencisë AP për komente dielën.

Afati i fundit për çertifikuar votimin është e marta. Çertifikimi bëhet nga kryetari demokrat i Komisionit dypartiak Zgjedhor Uiskonsinit.

Aleanca e Votuesve Uiskonsinit, një grup konservator, ka hapur tashmë një proces gjyqësor kundër zyrtarëve shtetërorë zgjedhjeve kërkojnë bllokojnë çertifikimin e rezultateve. Padia përfshin shumë nga pretendimet pritet bëjë edhe zoti Trump. Avokatët e guvernatorit Tony Evers i kanë kërkuar Gjykatës Lartë shtetit hedhë poshtë padinë. Evers, një demokrat, tha se ankesa është një "përzierje shtrembërimesh ligjore" përdor keqinterpretime faktike një përpjekje për t’u hequr drejtën e votës miliona banorëve Uiskonsit.

Një padi tjetër e paraqitur gjatë fundjavës nga banori i Uiskonsit, Dean Mueller argumenton se fletët e votimit hedhura kuti posaçme votimi janë paligjshme dhe nuk duhet numërohen.

Avokatët e zotit Trump janë ankuar lidhje me fletëvotimet mungesë kur votuesit e identifikuan veten si " izoluar për një kohë pacaktuar", duke i lejuar ata hedhin votën pa treguar një dokument identifikimi; fletëvotimet kanë një zarf çertifikimi plotësuar me dy ngjyra ndryshme boje, tregon se një punonjës i sondazhit mund ketë ndihmuar plotësimin e tij; dhe fletëvotimet mungesë për cilat nuk është dikumentuar ndonjë kërkesë, tilla si fletëvotimet personale mungesë.

Zyrtarët e zgjedhjeve dy qarqet numëruan ato fletëvotime gjatë rinumërimit, por i shënuan ato si prova me kërkesë fushatës zotit Trump.

Fushata e Presidentit Trump tashmë ka dështuar përpjekje tjera gjykatë, duke mos pasur prova për mashtrime përhapura, për cilat ekspertët gjerësisht pajtohen se nuk ekzistojnë. Sfidat ligjore zotit Trump kanë dështuar Arizona, Xhorxha, Miçigan, Nevada dhe Pensilvani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG