Lidhje

Palmer: SHBA shpreson që BE të hapë Konferencën Ndërqeveritare për Shqipërinë


Shtetet e Bashkuara shpresojnë Konferenca Ndërqeveritare mes Shqipërisë dhe BE- organizohet para fundit presidencës gjermane Bashkimit Evropian. Zëvendës Ndihmës Sekretari amerikan i Shtetit, Matthew Palmer i tha Zërit Amerikës se megjithëse mbetet ende punë për bërë për reformat, Shqipëria e ka justifikuar atë ai e quajtihapin e ardhshëm logjik”. I dërguari i posaçëm për Ballkanin Perëndimor tha gjithashtu se qasja e Shteteve Bashkuara ndaj rajonit ka pasur vazhdimësi, pavarësisht nëse administrata ka qenë demokrate apo republikane dhe ai pret njëjtën gjë me ardhjen e Presidentit ri Joe Biden. intervistën me kolegen Keida Kostreci, zoti Palmer tha se Uashingtoni vazhdon mbetet i angazhuar për normalizimin mes Prishtinës dhe Beogradit:

Palmer: SHBA shpreson që BE të hapë Konferencën Ndërqeveritare për Shqipërinë
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:02 0:00


Zëri i Amerikës: Zoti Palmer duket se fillimi i negociatave mes Bashkimit Evropian dhe Shqipërisë, do shtyhet përsëri. Cila mendoni se është arsyeja BE-ja nuk është gati për fillimin e tyre?

Matthew Palmer: Nuk dua flas për Bashkimin Evropian. Do flas për Shtetet e Bashkuara. emër Shteteve Bashkuara mund përforcoj dhe rikonfirmoj mbështetjen tonë fortë për perspektivën, rrugën dhe ardhmen evropiane Shqipërisë. Ne ishim shumë kënaqur kur Këshilli Evropian ra dakord marsin e kaluar për hapur negociatat për anëtarësim me Shqipërinë. Tani duam shohim hapin e ardhshëm logjik, përcaktimin dhe organizimin e Konferencës Ndërqeveritare, si për Shqipërinë ashtu edhe për Maqedoninë e Veriut. Ne vazhdojmë shpresojmë Këshilli Evropian javën vjen bjerë dakord ndërmarrë këtë hap tjetër logjik.

Zëri i Amerikës: Ka vende Bashkimin Evropian kanë dyshime serioze nëse Shqipëria është gati. Duke pasur parasysh situatën me Gjykatën Kushtetuese, nuk mendoni ato janë justifikuara jenë tërhequra dhe jo gatshme t’i hapin këto negociata?

Matthew Palmer: Mendoj se Shqipëria ka bërë shumë. Nëse sheh çështjen e reformës zgjedhore, reformat për cilat ishte rënë dakord, kthyera legjislacion përputhje me rregullat e ODIHR-it, mjaft kohë përpara zgjedhjeve prillit. Ishte një hap përpara dhe një fitore për demokracinë e Shqipërisë. A ka akoma për bërë? Sigurisht. Pa dyshim fushat e shtetit ligjor dhe reformës juridike, do donim shihnim Shqipëria bëjë shumë. Do donim Gjykata Kushtetuese formohet dhe gjykojë çështje, do donim shihnim një pakësim çështjeve prapambetura, rreth 35 mijë prej tyre presin gjykohen nga Gjykata e Lartë. Do donim shihnim Byroja Kombëtare e Hetimit dhe SPAK-u funksiononin me kapacitet plotë dhe përparim këtë drejtim. Kjo është një përpjekje afatgjatë. Kështuqë është bërë shumë punë, ka ende shumë për bërë, por pikëpamja jonë është se Shqipëria ka shënuar përparim mjaftueshëm për justifikuar hapin e mëtejshëm, Konferencën Ndërqeveritare. Do donim një gjë e tillë bëhej para fundit presidencës gjermane.

Zëri i Amerikës: Shtetet e Bashkuara ishin forca kryesore nxitëse e reformës drejtësi. A do ta përdornin Shtetet e Bashkuara përvojën nga kjo reformë vende tjera, apo duke e parë tani mendoni se disa gjëra duhet ishin bërë ndryshe, duke pasur parasysh për shembull vakuumin e krijuar me Gjykatën Kushtetuese dhe atë Lartën vend?

Matthew Palmer: Ne sigurisht i kishim propozuar me forcë përpjekjet për reformat, por forca kryesore lëvizëse nuk kanë qenë Shtetet e Bashkuara, kanë qenë udhëheqësit politikë Shqipërisë. Ishin udhëheqësit politikë cilëve iu desh merrnin përgjegjësinë, ta çonin këtë proces përpara, merrnin vendime vështira, bënin kompromiset e nevojshme.

Ata e kanë bërë këtë me mbështetjen e Shteteve Bashkuara, mbështetjen e fortë udhëheqësve SHBA-, dhe një numri ambasadorësh amerikanë Tiranë. Por merita vërtetë i takon udhëheqjes Shqipëri ka qenë ajo ka drejtuar këtë proces.

Zëri i Amerikës: Nga çka është arritur, a shihni ndonjë mangësi zbatimin e këtyre reformave? Çfarë mund ishte bërë mirë?

Matthew Palmer: Sigurisht ka shumë për bërë. Ne u zhgënjyem kur opozita dogji mandatet dhe doli nga parlamenti. Mendoj se kjo ishte e dëmshme për demokracinë shqiptare. Është inkurajuese opozita është e gatshme marrë pjesë zgjedhjet e prillit, rimarrë rolin e saj, marrë pjesë jo vetëm procesin demokratik, por institucionet do formohen përmes këtij procesi. Dhe gjithë këtë proces, do shpresoja edhe udhëheqja Tiranë, edhe publiku shqiptar t’i shikojnë Shtetet e Bashkuara si miq, si partnerë, si aleatë, si mbështetës reformës demokratike, reformës drejtësi dhe një ardhmeje evropiane.

Zëri i Amerikës: Politika është polarizuar dhe retorika është ashërsuar prag fushatës për zgjedhjet e pranverës. A jeni i shqetësuar se ky lloj polarizimi dhe mënyra se si partitë kryesore palët bashkëveprojnë me njëra-tjetrën mund shkaktojë një tjetër shtyrje Konferencës Ndërqeveritare? Pra sa i rëndësihëm është qendrimi i forcave politike vend?

Matthew Palmer: Mendoj se padyshim vendet anëtare Bashkimit Evropian qeveritë e vendeve anëtare do ndjekin me shumë kujdes se çfarë ndodh Shqipëri gjatë gjashtë muajve ardhshëm. Dhe siç e thashë ne shpresojmë Konferenca Ndërqeveritare hapet para fundit vitit 2020. Por edhe për tej, ajo duhet, ajo pritet është qeveria shqiptare vazhdojë demonstrojë një angazhim ndaj përpjekjes reformës, dhe përparim dukshëm, konkret dhe prekshëm drejt atyre reformave, përfshirë veçanërisht përsa i takon sundimit ligjit.

Zëri i Amerikës: Me administratën e re ardhshme Shtetet e Bashkuara, çfarë ndryshimesh parashikoni si i dërguari për Ballkanin Perëndimor?

Matthew Palmer: Nuk dua bëj parashikime lidhur me atë do bëjë administrata e ardhshme, por mund them se kam punuar me Ballkanin Perëndimor për 27 vjet, administrata demokrate dhe administrata republikane dhe politika, qasja e Shteteve Bashkuara ndaj rajonit ka qenë e qëndrueshme nga administrata administratë, sepse interesat tona kanë pasur vazhdimësi nga administrata administratë. Vizioni ynë për Ballkanin Perëndimor është shohim vendet e tij paqe brenda tyre, paqe me me fqinjët e tyre, me stabilitet, mirëqenie dhe integruar institucionet evropiane dhe Euro-Atlantike, veçanti NATO-n dhe Bashkimin Evropian. Kjo nuk do ndryshojë. Shtetet e Bashkuara janë përkushtuara ndaj partneritetit me Ballkanin Perëndimor dhe me vendet e Ballkanit Perëndimor dhe për perspektivën e tyre evropiane.

Zëri i Amerikës: konkretisht, duket sikur bisedimet midis Kosovës dhe Serbisë kanë ngecur dhe Kosova gjithmonë ka shpresuar angazhimin aktiv Shteteve Bashkuara. Çfarë parashikoni ndodhë muajt e ardhshëm? A do ketë një angazhim madh ose një shtytje madhe për këto bisedime?

Matthew Palmer: Përsëri nuk dua parashikoj ardhmen, por ju them se Shtetet e Bashkuara kanë qenë vazhdimisht angazhuara mbështetjen e normalizimit marrëdhënieve midis Serbisë dhe Kosovës. Ne e bëjmë këtë vazhdimisht, nivele ndryshme, përfshirë shtator këtu Uashington nivelin lartë qeverisë amerikane. Ky angazhim ndaj partneritetit me Serbinë, partneritetit me Kosovën dhe perspektivës evropiane dy vendeve, nuk do ndryshojë. Dhe ne do punojmë me Beogradin dhe Prishtinën për mbështetur normalizimin e marrëdhënies tyre dhe integerimit respektiv evropiane për secilin prej vendeve.

Zëri i Amerikës: A do duket pak ndryshe (ky angazhim) duke marrë parasysh Shtëpia e Bardhë, nën administratën aktuale, ishte e përqendruar shumë tek zhvillimi ekonomik, ndërsa zoti Biden para se zgjidhej president, kishte shprehur një qasje pak tradicionale?

Matthew Palmer: Çdo administratë është e ndryshme, por themelet e qasjes amerikane Ballkanin Perëndimor, mbështetja e integrimit evropian, mbështetja anëtarësimit në NATO për ato vende Ballkanin Perëndimor aspirojnë anëtarësimin NATO, mbështetja e një procesi përmes cilit vendet e Ballkani Perëndimor bashkëpunojnë me njëri-tjetrin për t’u përballur me sfidat e përbashkëta dhe, përfshirë atë fundit, COVID-in. Kjo nuk do ndryshojë. Kështu, Shtetet e Bashkuara do mbeten angazhuara Ballkanin Perëndimor, ne do mbetemi një partner i mirë për vendet e Ballkanit Perëndimor dhe ne do mbetemi përkushtuar ndaj stabilitetit, mirëqenies dhe paqes në të gjithë rajonin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG