Lidhje

OBSH: Mungesa e fondeve pengon qasjen e vendeve të varfra tek vaksinat për COVID-19


Një nismë e Organizatës Botërore Shëndetësisë njofton se nuk po arrin sigurojë fondet e nevojshme për furnizuar vendet e varfra me vaksina, terapi dhe diagnostikim për luftuar koronavirusin.

Nisma për qasje përshpejtuar tek mjetet për luftuar COVID-19-ën, e njohur si ACT, është ndërmarrë nga OBSH-ja dhe partnerët e saj për luftuar sëmundjen e shkaktuar nga koronavirusi. Koordinatori i saj, Bruce Aylward, thotë se fondet për këtë nismë janë dhënë me pikatore.

"Mungesa e financimit është ajo nuk na mundëson daljen nga kjo pandemi sa shpejt jetë e mundur. Kaq e thjeshtë është."

OBSH-ja njofton për shumë se 71 milion raste koronavirusi mbarë botën, përfshirë shumë se 1.6 milion vdekje. Zoti Aylward thotë se duhen ndërmarrë veprime urgjente për mbyllur hendekun financiar prej 28 miliard dollarësh për programin ACT. Ai thotë se shpërndarja e drejtë e mjeteve për shpëtuar jetët nga COVID-19 vendet e varfra vitin e ardhshëm varet pikërisht nga kjo mungesë.

"Me gjithë vëmendjen ndaj vaksinave, është absolutisht thelbësore ne vazhdojmë shikojmë jo vetëm tek diagnostikimi, por edhe tek terapitë, nëse do shpëtojmë jetë dhe parandalojmë vdekshmërinë e lartë ", thotë ai.

Zoti Aylward thotë se vendet me ardhura ulëta dhe mesme po mbeten pas vendeve pasura garën s për blerë sa shumë doza vaksinash jetë e mundur. Ai po u bën thirrje vendeve pasura kontribojnë tek COVAX, një iniciativë e OBSH- e ngritur për siguruar vaksina me kosto ulët për vendet e varfëra.

Deri tani, thotë ai COVAX nuk ka para për blerë dy miliardë doza vaksina për shpërndarje 92 vendet zhvillim vitin e ardhshëm.

"Pra, ajo n po përpiqemi bëjmë me ato dy miliardë doza është t'i shpërndajmë mënyrë tillë, lehtësohen njësitë e kujdesit intensive, distancimi fizik dhe për t’i rimëkëmbur ekonomitë tona. Për larguar frikën prej kësaj sëmundjeje, për rikthyer besimin e konsumatorëve, korporatave, komuniteteve dhe vendeve. Këtë mund bëjmë me atë shumë. Por nuk mund ta realizojnë pa 5 miliardë dollarë për mbyllur hendekun ".

Zoti Aylward thotë se zhvillimi i suksesshëm i vaksinave mbrojtëse kundër COVID-19 jep shpresë se ka dritë fund tunelit. Ai gjithsesi paralajmëron, se do duhet kohë për prodhuar dhe përhapur gjitha vaksinat e nevojshme për eliminuar pandemi botë.

XS
SM
MD
LG