Lidhje

Si do të ndryshojnë politikat për gratë nën administratën Biden


Anketat me zgjedhësit pasi kishin hedhur votën tregon se gratë ishin faktor i rëndësishëm në fitoren e Joe Bidenit më 3 nëntor, pasi 57% e tyre kishin mbështetur kandidatin demokrat krahasuar me 42% e grave që votuan për Presidentin Trump. Kronika në vazhdim analizon politikat e Presidentit Trump për gratë dhe premtimet që bëri gjatë fushatës zoti Biden për të garantuar barazi gjinore. Korrespondentja e Zërit të Amerikës në Shtëpinë e Bardhë, Patsy Widakuswara njofton.

Si do të ndryshojnë politikat për gratë nën administratën Biden
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Gratë u mobilizuan katër vjet radhazi me protesta 2017, 2018, 2019 si dhe fillim këtij viti me thirrjet për drejtat e tyre.

Presidenti Trump ka regjistruar shifra ulëta popullariteti mes grave kur filloi fushatën presidenciale e 2016-ës, mes akuzave për sjellje jo përshtatshme.

Lajmet e rreme vazhdojnë njoftojnë se gratë zonat periferike nuk duan sepse nuk iu dukem i sjellshëm. Nuk kam kohë jem i sjellshëm, kam shumë punë për bërë për mirën tuaj,” tha presidenti.

Presidenti u përpoq anulonte rregulloret e miratuara gjatë administratës Presidentit Obama kundër diskriminimit mbi baza gjinore paga si dhe ngacmimeve seksuale vendin e punës, sipas administratës aktuale kishin kosto madhe për bizneset.

Administrata e Presidentit Trump shpërbëri Këshillin e Shtëpisë Bardhë për Gratë e Vajzat mbështeste politika mbështetje gruas.

Po ashtu, Presidenti Trump ndërpreu fondet për shoqata ofronin shërbime për planifikim familjar, përfshirë aborte, ndër to edhe për Fondin e OKB- për Popullatën.

Ky president mbështet nënat; ai mbështet jetën,” tha zëdhënësja e Shtëpisë Bardhë.

Aktivistët tani kërkojnë nga administrata e ardhshme t’i anulojë këto politika:

Administrata Biden-Harris dhe gjitha këto agjenci duhet analizojnë se çfarë nevojitet bëhet, çfarë nevojitet ndalet dhe çfarë duhet riaktivizohet. gjitha këto nevoja duhen parë prizmin e përparësive,” thotë Sarah Fleisch Fink e shoqatës Partneriteti Kombëtar për Gratë dhe Familjen.

Programi i zotit Biden për gratë përfshin përmirësimin e kushteve ekonomike përmes pagës barabartë dhe ndaljes diskriminimit grave shtatzëna; gjetja e balancës mes punës dhe familjes, ndër to edhe leja e lindjes dhe opsione mira për kopshte e çerdhe si dhe lufta kundër dhunës ndaj grave gjithë botën.

Zoti Biden ka emëruar një numër rekord grash dhe pakicash poste larta, ndër to edhe zëvendësen e tij.

" administratën Biden-Harris, gratë do kenë përparësi, nevojat e tyre do kenë përparësi,” tha zonja Harris.

Gjatë administratës Presidentit Trump ka pasur shumti katër gra shërbenin ndër 15 poste kabinetit, shifra e ulët ndër administratat e viteve fundit.

Një tjetër temë e nxehtë është aborti. Zoti Biden, katolik i devotshëm, ka thënë se personalisht është kundër abortit, por se beson e drejta e abortit është e mbrojtur nga ligji.

Ndërkaq, përkrahësit e kanë cilësuar zotin Trump “presidentin pro-jetës”.

Ajo ka dalë fare qartë këto dy cikle zgjedhore është fakti aborti është një temat solli mbështetje për Donald Trumpin, pasi ai premtoi emëronte anëtarë kundër abortit Gjykatën e Lartë,” thotë Kelly Dittmar me Universitetin Rutgers.

Zoti Biden pritet anulojë disa nga aktet e Presidentit Trump kufizonin drejtën e abortit dhe politika tjera për drejtat riprodhuese grave.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG