Lidhje

SHBA: Kandidatja për Sekretare e Thesarit, ka marrë mbi 7 milionë dollarë për fjalime


E emëruara e Presidentit zgjedhur Joe Biden për të qenë Sekretare e Thesarit, Janet Yellen, ka marrë shumë se 7 milion dollarë pagesa për fjalime gjatë dy viteve fundit nga firmat e mëdha financiare dhe gjigandët e teknologjisë përfshirë Citigroup, Goldman Sachs dhe Google, sipas formularëve plotësuar si pjesë e procesit emërimit saj.

Formulari i zonjës Yellen ishte mes tre tillëve me informacion për financat paraqitur nga zyrtarët e tranzicionit ekipit zotit Biden u bënë publike enjten nga Zyra e Etikës Qeveritare. një dokument veçantë, zonja Yellen kishte renditur firmat dhe bankat ku ajo kishte marrë pagesa për fjalime dhe tha se kishte ndërmend "kërkonte autorizim me shkrim" nga zyrtarët e etikës për "marrë pjesë personalisht dhe thelbësisht" çështjet lidhur me to.

Zonja Yellen ishte kryetarja e Rezervës Federale nga viti 2014 2018. Mandati i saj nuk u rinovua nga Presidenti Donald Trump. Ajo i mori pagesat për fjalimet vitin 2019 dhe 2020.

Përzgjedhja e saj nga zoti Biden për drejtuar Departamentin e Thesarit është përshëndetur nga krahu progresist i Partisë Demokrate, cilët mbështesin punën e zonjës Yellen si ekonomiste për çështjet e punës, e cila i ka dhënë përparësi luftës kundër pabarazisë ekonomike. kur u njoftua emërimi i saj, Yellen është zotuar punojë për luftuar racizmin sistematik dhe ndryshimin e klimës.

Por marrja e pagesave larta nga bankierët e Wall Street-it dhe korporatat e tjera fuqishme mund bëhet problem ndërsa emërimi i saj kalon përmes një Senati ndarë ngushtë mes dy palëve. Hillary Clinton u përball me kritika nga krahu i majtë i Partisë Demokrate ndërsa garoi për presidente vitin 2016 për marrjen e pagesave fitimprurëse fjalimeve firmat e Wall Street-it.

Një zëdhënës i ekipit tranzicionit zotit Biden tha premten se, nga largimi nga Rezerva Federale, zonja Yellen "ka folur konferenca ekonomike, universitete dhe grupe biznesi dhe institucione financiare për përvojën e saj dhe pikëpamjet e saj mbi atë mund bëjë vendi për ndërtuar një ekonomi fortë dhe për rritur konkurrencën tonë ".

enjten u bënë publikë edhe formularët financiarë emëruarve zotit Biden për sekretar shteti, Antony Blinken, i cili dha detaje për punën e tij një firmë konsulence ai bashkëthemeloi, WestExec Advisors, LLC. Sipas tyre zoti Blinken u pagua shumë se 1.1 milion dollarë dhe ka bërë një marrëveshje, negociuar tetor, për shitur interesin e tij kapitalit firmën ku ai këshilloi klientët duke përfshirë Bankën e Amerikës dhe Facebook.

Avril Haines, kandidatja e presidentit zgjedhur Biden për qenë drejtore e zbulimit kombëtar, bëri publik faktin se kishte qenë një konsulente WestExec Advisors dhe kishte marrë rreth 55,000 dollarë midis tetorit 2017 dhe verës kaluar. një letër veçantë zyrtarëve etikës, zonja Haines premtoi se për një vit nuk do vendosë për çështje kanë bëjnë me WestExec si dhe punëdhënësit e tjerë saj kaluar, përfshirë Universitetet Columbia dhe Syracuse dhe Institutin Brookings.

Disa organizata filluan paralajmërojnë menjëherë pas Ditës Zgjedhjeve zoti Biden, i cili ishte senator nga shteti Delauer për 36 vjet dhe shërbeu si nënpresident për dy mandate, mund mbështetej shumë tek zyrtarët me lidhje forta me administratat e kaluara demokrate. Shumë prej atyre lanë postet e sektorit publik për punë sektorin privat dhe tani po përpiqen të kthehen qeveri, duke ngritur shqetësime lidhje me "derën rrotulluese" mes politikës dhe ndikimit korporatave dhe financiare.

Zoti Biden, megjithatë i ka kundërshtuar kryesisht shqetësime tilla, duke thënë se ai nuk druhet mbështetet te këshilltarët me përvojë pasur qeveritare. Ai është zotuar formojë një kabinet e njehmirë funksionimin e qeverisë dhe me anëtarë shumtë nga i gjithë spektri racor dhe ideologjik pasqyrojnë larminë e vendit ata do përfaqësojnë.

Ekipi i tranzicionit i zotit Biden thotë se pret deklarojë disa emra rinj për kabinetin javën e ardhshme, përpara ditës inaugurimit 20 janar. Midis pozicioneve ende nuk janë plotësuar janë postet e sekretarit punës dhe prokurorin e përgjithshëm - një zgjedhje mund jetë e ndërlikuar nga prokurorët federalë hetojnë financat e djalit zotit Biden, Hunter.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG